Ράλι τιμών στα ακίνητα των νοτίων προαστίων λόγω «Ελληνικού» - Που έχουν φθάσει οι τιμές

Παρατηρούνται τα ίδια φαινόμενα που είχαν παρατηρηθεί πριν την οικονομική κρίση δηλαδή πριν το 2010 όταν πελάτες αγόραζαν κατοικίες από τα… σχέδια σε υψηλές τιμές.  

Στην πιο δημοφιλή περιοχή οικιστικά αυτή την στιγμή στην Αττική αναδεικνύονται τα νότια προάστια και ειδικά η περιοχή του Ελληνικού και του παράπλευρου δήμου Αλίμου, παρόλο που σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των εργασιών, τα περισσότερα έργα της πολυδιαφημισμένης επένδυσης βρίσκονται ακόμα στο σημείο είτε της… μακέτας, είτε των πολύ αρχικών εργασιών και δεν πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί - στο σύνολό τους - πριν την επόμενη πενταετία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρότι η περιοχή δεν διαθέτει, στην παρούσα φάση, πολλά έτοιμα διαμερίσματα, καθώς αγοράστηκαν σε μεγάλο ποσοστό αρκετά από αυτά προ πανδημίας με τη διαδικασία της επένδυσης μέσω Golden Visa από ξένους, κυρίως επενδυτές, ενώ όσα διατίθενται μέσω μεσιτικών γραφείων ή αγγελιών πλέον πωλούνται από 5.500 ευρώ ανά τ.μ. και πάνω.

Εξάλλου, τα τελευταία δύο χρόνια, που υπάρχει έντονη κινητικότητα και δημοσιότητα σε σχέση με την όλη επένδυση σύμφωνα με μεσιτικούς φορείς, υπάρχει μια συνεχόμενη πίεση των τιμών προς τα πάνω, η οποία αποτυπώνεται στις τιμές των ακινήτων προς πώληση, αλλά και προς ενοικίαση, αφού πλέον όσα διαμερίσματα ή γραφεία διατίθεται για ενοικίαση έχουν ανεβασμένες τιμές τουλάχιστον 10% σε σχέση με την υπόλοιπη Αττική.

Οι τιμές ανεβαίνουν, επίσης, και για τις νεόδμητες ή προς κατασκευή οικίες. Σε αυτή την περίπτωση, τα κόστη είναι ακόμα πιο τσουχτερά, καθώς οι κατοικίες ξεκινούν από 6.000 ευρώ το τ.μ. και πάνω.

Ακόμα, δε, πιο ψηλά, προς 7.000 ευρώ και άνω το τ.μ. διατίθενται διαμερίσματα σε υπερπολυτελή συγκροτήματα κατοικιών που έχουν ξεκινήσει να χτίζονται στην περιοχή, των οποίων η τελική τιμή καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα επιπρόσθετα πλεονεκτήματα που έχουν όπως περισσότερες θέσεις πάρκινγκ, πισίνα, γήπεδα τένις, ιδιωτικό κήπο, υπηρεσίες security κλπ.

Το παράδοξο, ωστόσο, στην οικιστική δραστηριότητα της περιοχής είναι το γεγονός ότι στην παρούσα φάση το 90% των κτισμάτων τα οποία βρίσκονται υπό κατασκευή είναι οικίες και μόνο το 10% είναι γραφεία, γεγονός που προκαλεί εντύπωση, καθώς η περιοχή φέρονταν ελκυστική τα προηγούμενα χρόνια και για την εγκατάσταση γραφείων μεγάλων εταιρειών, οι οποίες πλέον προσανατολίζονται σε συνοικισμούς της Αττικής προς τα Μεσόγεια.

Την ίδια στιγμή, σε άνοδο βρίσκονται και οι αγορές των οικοπέδων σε όλη την ευρύτερη περιοχή, με τις εταιρείες που τα αγοράζουν, κατά τους γνώστες τους κλάδου, να είναι κυρίως ξένων συμφερόντων, αρκετοί από τους οποίους από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Λίβανο.

Φορείς της κτηματομεσιτικής αγοράς, πάντως, χαρακτηρίζουν την αυξητική τάση των τελευταίων μηνών στα νότια προάστια «δυσανάλογα μεγάλη» σε σχέση με την πρόοδο των έργων της επένδυσης του Ελληνικού, καθώς τα κόστη ανέβηκαν υπερβολικά γρήγορα χωρίς, επί της ουσίας, να έχει παραδοθεί ακόμα κανένα κομμάτι της, για να δικαιολογεί την άνοδο των τιμών των οικιών.

Υποστηρίζουν δε, ότι μέσα στα επόμενα χρόνια και καθώς οι κατασκευές, ανάμεσα στις οποίες τα εμπορικά κέντρα και το καζίνο, όντως θα προχωρoύν, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια διόρθωση, ή απλά η όποια άνοδος θα καταγράφεται θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την τωρινή κατάσταση.
Πάντως, το 2021 θα κλείσει με μια αύξηση στα οικιστικά ακίνητα της περιοχής Ελληνικού και πέριξ γύρω στο 5-7%, η οποία κατά τους ιθύνοντες της μεσιτικής αγοράς δεν είναι καθόλου αμελητέα, καθώς έρχεται να προστεθεί στην ήδη ανοδική πορεία των τιμών των ακινήτων της περιοχής, ακόμα και εν μέσω πανδημίας.

Yπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο καλοκαίρι πληροφορίες ήθελαν και τον ‘’πράσινο’’ πύργο Marina Tower, στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, με συνολικό προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2025, να έχει ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση στις πωλήσεις διαμερισμάτων, ειδικά από ξένους επενδυτές.

Αγορές με άρωμα προ οικονομικής κρίσης

Ενδεικτικό της τάσης που επικρατεί στην παρούσα φάση στην περιοχή των νοτίων προαστίων είναι αυτό που επισημαίνει στο BusinessNews.gr ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, Γρηγόρης Ποταμιάνος: «Αυτή τη στιγμή στο Ελληνικό και σε παρακείμενους δήμους όπως ο Άλιμος συμβαίνει κάτι που έχουμε να το δούμε από την περίοδο προ οικονομικής κρίσης, από το 2008-2009 συγκεκριμένα: Υπάρχει κόσμος που αγοράζει διαμερίσματα ήδη από τα… σχέδια, χωρίς να δουν το τελικό αποτέλεσμα, καθώς το θεωρούν, σε κάθε περίπτωση, ως μια εξαιρετικά επικερδή επένδυση για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους. Είναι κάτι το οποίο είχαμε πάρα πολλά χρόνια να το ζήσουμε στην κτηματομεσιτική αγορά και θεωρώ ότι θα κορυφωθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και όσο πλησιάζουμε στην παράδοση των κτισμάτων του Ελληνικού».

Παράλληλα, χαρακτηριστικό της ζήτησης που υπήρχε στην ευρύτερη περιοχή ήδη από την περίοδο της πανδημίας, εν έτει 2020 ήταν και κάποια από τα μεγάλα deals που έλαβαν χώρα τους προηγούμενους μήνες για πολυτελείς κατοικίες που κατασκευάζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2020, εν μέσω κορονοιού οι γνωστές μεσιτικές εταιρείες Henderson Park και Hines προχώρησαν στην εξαγορά έκτασης εμβαδού 71.000 τμ στην περιοχή της Βούλας, με σκοπό την ανάπτυξη συγκροτημάτων πολυτελών κατοικιών.

Στόχος των δύο εταιρειών ήταν η κατασκευή στη συγκεκριμένη περιοχή 400 premium κατοικιών με κοινές υποδομές, ιδιωτικούς κήπους και υπηρεσίες security, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν παρόμοια deals στην περιοχή που αναμένεται να κλείσουν λίγο πριν το 2021 ή μετά τις αρχές του 2022.

Εξάλλου μια εξέλιξη, η οποία αναμένεται να επιδράσει καταλυτικά, σύμφωνα με τους μεσιτικούς φορείς, στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής και στην άνοδο των τιμών των ακινήτων είναι και η διαδικασία μετατροπής μεγάλου μέρους της περιοχής σε σύγχρονο εμπορικό κέντρο, το οποίο αναμένεται να γίνει πόλος έλξης για τους επενδυτές την επόμενη πενταετία.

Συγκεκριμένα, χθες παρουσιάστηκε από τη Lamda Development το σχέδιο για το Commercial Hub του Ελληνικού, τον νέο εμπορικό, ψυχαγωγικό και επιχειρηματικό προορισμό που, σύμφωνα με την εταιρεία θα είναι έτοιμο στο τέλος της ερχόμενης πενταετίας και θα εκτείνεται σε περισσότερα από 185.000 τ.μ. επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda Development στο εν λόγω Commercial Hub θα βρίσκεται το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα, ένα εμπορικό πάρκο επόμενης γενιάς με καταστήματα μεγάλης επιφάνειας, καθώς και χώρους γραφείων. Δίπλα ακριβώς, θα αναπτυχθεί πύργος μικτής χρήσης, όπου θα στεγαστούν ξενοδοχείο, γραφεία (η Τράπεζα Πειραιώς έχει «κλείσει» 27.500 τ.μ.) και διαμερίσματα, ενώ, όπως έχει, ήδη ανακοινωθεί από τους προηγούμενους μήνες, στο εμπορικό πάρκο 30.000 τ.μ. που θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με τον όμιλο Fourlis, οι επισκέπτες θα βρουν καταστήματα μεγάλης επιφάνειας, διεθνών brands με προϊόντα και εξοπλισμό για το σπίτι, την άθληση, κ.ά. με στόχο μία ολοκληρωμένη αγοραστική εμπειρία.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα