ΠΟΫ για μετάλλαξη «Δέλτα» κορονοϊού: Η πιο επικίνδυνη και ταχύτερα μεταδιδόμενη

Μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης τα εμβόλια.

Η παραλλαγή με την ονομασία «Δέλτα» (Delta) του νέου κορονοϊού είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μπορεί να μολύνει ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα άτομα, ειδικά σε μέρη με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού Covid-19, προειδοποίησαν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τη Δευτέρα. Η Delta, που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, έχει τη δυνατότητα «να είναι πιο θανατηφόρα επειδή είναι πιο αποτελεσματική στον τρόπο μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων και τελικά να βρει εκείνα τα ευάλωτα άτομα που αρρωστήσουν σοβαρά

και θα πρέπει να νοσηλευτούν και ενδεχομένως να πεθάνουν», δήλωσε ο Δρ. Mike Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την υγεία του ΠΟΫ σε συνέντευξη τύπου.

Ο Ράιαν είπε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες και οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας μπορούν να βοηθήσουν στην υπεράσπιση των πιο ευάλωτων ατόμων μέσω της δωρεάς και της διανομής εμβολίων Covid.

Ο ΠΟΫ δήλωσε την προηγούμενη Παρασκευή ότι η μετάλλαξη Δέλτα γίνεται η κυρίαρχη της νόσου παγκοσμίως. Προηγουμένως, από τον περασμένο μήνα ο ΠΟΫ είχε κηρύξει τη μετάλλαξη «ανησυχητική». Μια παραλλαγή μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ανησυχητική» εάν έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο μεταδοτική, πιο θανατηφόρα ή πιο ανθεκτική στα τρέχοντα εμβόλια και θεραπείες, σύμφωνα με τον οργανισμό υγείας.

Η Delta αντικαθιστά τώρα την παραλλαγή «Άλφα» (Alpha), την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή που πέρασε σε όλη την Ευρώπη και αργότερα στις ΗΠΑ νωρίτερα φέτος, δήλωσε ο Δρ Paul Offit, διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης Εμβολίων στο Παιδικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας, σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Η Δέλτα έχει πλέον εξαπλωθεί σε 92 χώρες, δήλωσε τη Δευτέρα η Μαρία Βαν Κέρχοφ, τεχνικός σύμβουλος του ΠΟΫ. Αποτελεί πλέον τουλάχιστον το 10% όλων των νέων περιπτώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, και βρίσκεται στο δρόμο να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στις ΗΠΑ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είδε πρόσφατα την παραλλαγή Δέλτα να γίνει κυρίαρχη εκεί, ξεπερνώντας την εγγενή παραλλαγή Άλφα, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα το περασμένο φθινόπωρο. Η παραλλαγή Δέλτα αποτελεί πλέον πάνω από το 60% των νέων περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αξιωματούχοι του ΠΟΫ δήλωσαν ότι υπήρχαν αναφορές ότι η παραλλαγή Δέλτα προκαλεί επίσης πιο σοβαρά συμπτώματα, αλλά ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα συμπεράσματα. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι το στέλεχος θα μπορούσε να προκαλέσει διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές.

Ο ΠΟΫ προτρέπει τα πλούσια κράτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να δωρίσουν δόσεις εμβολίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα