Πόσο κοστίζει μια φανέλα;

Οι πέντε κορυφαίες χορηγίες σε φανέλες ομάδων ξεπερνούν τα 1,7 δισ. δολάρια, στην κορυφή η Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι ποδοσφαιρικές εμφανίσεις και φανέλες, τις τελευταίες δεκαετίες, δεν είναι μόνο κάτι βολικό για έναν ποδοσφαιριστή. Πλέον, εταιρείες αθλητικής ένδυσης είναι διατεθειμένες να πληρώσουν έναν πακτωλό χρημάτων για να μπορέσουν να είναι οι επίσημοι προμηθευτές των ομάδων.

Ωστόσο, άλλες εταιρείες και οργανισμοί επίσης επενδύουν εκατομμύρια δολάρια για να έχουν στη συνέχεια κέρδος από μία χορηγική συμφωνία. Αυτήν την περίοδο οι πέντε μεγαλύτερες χορηγίες σε ποδοσφαιρικές

εμφανίσεις φτάνουν τα 1,7 δισ. δολάρια, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας με χορηγίες 413 εκατ. δολαρίων.

Ρεάλ Μαδρίτης: Η “χρυσή” συμφωνία με την Emirates

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε όταν αναφέρετε τις ποδοσφαιρικές φανέλες; Σίγουρα τα χρήματα που μπορούν να παράξουν για τις ομάδες, τόσο για τις εμπορικές συμφωνίες όσο τις εταιρικές χορηγίες.

Η Ρεάλ Μαδρίτης παραμένει πρωτοπόρος στα εμπορικά έσοδα ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες, έχοντας έσοδα 434 εκατ. δολάρια τη σεζόν 2019-20 από διαφημίσεις και χορηγίες, ποσό που αυξήθηκε κατά 55% τα τελευταία πέντε χρόνια. Η ιστορική ισπανική ομάδα είναι επίσης στην κορυφή των πιο πολύτιμων συμφωνιών για χορηγίες στις ποδοσφαιρικές εμφανίσεις. Το 2017 η Ρεάλ Μαδρίτης υπέγραψε συμφωνία με την Emirates για πέντε χρόνια, μία συμφωνία που της αποφέρει τον χρόνο 82,5 εκατ. δολάρια.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι η Τότεναμ είναι στη δεύτερη θέση, καθώς τον Αύγουστο του 2013 υπέγραψε συμφωνία με την AIA Group, η οποία και έγινε από τότε ο επίσημος χορηγός της ομάδας της Premier League.

Το συμβόλαιο των δύο πλευρών ανανεώθηκε το 2017 και ξανά το 2019 μέχρι το τέλος της σεζόν 2026/27, ένα deal που φτάνει τα 400 εκατ. δολάρια και αποφέρει στην Τότεναμ 50 εκατ. ετησίως.

Αλλαγή χορηγού για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Αγγλίας, είναι η τρίτη στη σχετική λίστα. Ο σύλλογος πρόσφατα άλλαξε χορηγό και από την Chevrolet πέρασε στο TeamViewer, μία εταιρεία λογισμικού με έδρα την Γερμανία.

Η συμφωνία των δύο πλευρών θα έχει ισχύ από την σεζόν 2021-22 και θα φέρει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 65 εκατ. δολάρια τον χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Μπορεί το ποσό αυτό να μην φτάνει την προηγούμενη συμφωνία με την Chevrolet, αλλά το deal των 325 εκατ. Δολαρίων περιέχει και λιγότερα εμπορικά δικαιώματα. Αυτό σημαίνει ότι η αγγλική ομάδα μπορεί να κλείσει κάποια άλλη συμφωνία με παρόμοια εταιρεία ή ακόμα και να επεκτείνει την υπάρχουσα συμφωνία της την Chevrolet.

Τέταρτη στη λίστα είναι η Μπαρτσελόνα, η οποία το 2017 είχε υπογράψει συμβόλαιο με μία από τις κορυφαίες εταιρείες ίντερνετ, την Rakuten. Το deal έκλεισε στα 324 εκατ. δολάρια, με τους Καταλανούς να βάζουν στα ταμεία τους 65 εκατ. δολάρια τον χρόνο.

Τέλος, στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Μπάγερν Μονάχου, η οποία έχει συμφωνία με την Deutsche Telekom, έναντι 283 εκατ. Δολαρίων, με το συμβόλαιο των δύο πλευρών να ολοκληρώνεται τη σεζόν 2022/23.

ΧΟΡΗΓΙΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα