Πολλαπλά πύρινα μέτωπα σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία και Φωκίδα - Σε εξέλιξη η μάχη με τις φλόγες

Τεράστια οικολογική καταστροφή - Αναλυτικά η εξέλιξη των πυρκαγιών.

Ανεξέλεγκτες μαίνονται οι φωτιές που έχουν ξεσπάσει κυριολεκτικά απ’ άρκη σ’ άκρη στην Ελλάδα, με τα μέτωπα σε Ηλεία, Εύβοια και Βαρυμπόμπη να εμφανίζουν την χειρότερη εικόνα.

Και όλα αυτά ενώ αναμένεται αλλαγή του σκηνικού του καιρού, με επιδείνωση των ανέμων γεγονός που αναμένεται να κάνει ακόμα πιο

δύσκολη την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα, τα οποία έχουν κάψει μέχρι στιγμής τεράστια έκταση γης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρώην αντιστράτηγο και υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Ανδριανό Γκουρμπάτση, μέχρι σήμερα έχουν καεί στη χώρα 272.220 στρέμματα, ποσοστό αύξησης συγκριτικά με τον μέσο αριθμό της αντίστοιχης περιόδου των ετών (2008 - 2020) 278,3%.

Τρία νέα μέτωπα στη Βαρυμπόμπη

Αναζωπύρωση σημειώθηκε σε τρία μέτωπα στη Βαρυμπόμπη το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η πιο σημαντική σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, είναι προς το Ολυμπιακό χωριό και για τον σκοπό αυτό εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Ιπποκρατείου Πολιτείας και της Δροσοπηγής.

Η δεύτερη αναζωπύρωση σημειώθηκε μέσα στα πρώην βασιλικά κτήματα και η τρίτη στο ρέμα της Χελιδονούς, ανάμεσα στις Αδάμες και το αεροδρόμιο Τατοΐου.

Στην περιοχή μεταβαίνει εσπευσμένα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα, πριν από λίγο η Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης (112) απέστειλε μήνυμα για εκκένωση της Δροσοπηγής στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης και οδηγίες για κατεύθυνση προς την Εθνικό Οδό Αθηνών Λαμίας.

Στους βασιλικούς τάφους έχει φτάσει η φωτιά

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο Κτήμα Τατοΐου καθώς η φωτιά έχει εισβάλει στο εσωτερικό του και βρίσκεται δίπλα στο βασιλικό κοιμητήριο και μια ανάσα από τα ειδικά κοντέινερς όπου φυλάσσονται τα περίπου 100.000 πολύτιμα αντικείμενα.

Επιδεινώνεται η κατάσταση με τις φωτιές στην Εύβοια, με αποτέλεσμα να δίδεται εντολή για εκκένωση στην Αγία Άννα και το Αχλάδι.

Οι κάτοικοι καλούνται να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν στην Ιστιαία. Η φωτιά παραμένει ανεξέλεγκτη ενώ έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα.

Την ίδια στιγμή, τα βλέμματα είναι στραμμένα στα χωριά Κεχριές -που έχουν εκκενωθεί- και Δάφνη, όπου δημιουργούνται ζώνες προστασίας, έχουν ήδη αναπτυχθεί τουλάχιστον 3 τεράστια μέτωπα που προχωρούν ανεξέλεγκτα πλέον προς διάφορες κατευθύνσεις κυρίως βόρεια και βορειοδυτικά απειλώντας να φτάσουν μέχρι τη θάλασσα.

Φωτιά στην Ηλεία: Μάχη με πύρινο μέτωπο στην περιοχή Χελιδόνι

Συνεχίζουν να επιχειρούν στην Αρχαία Ολυμπία οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Εντολή για την εκκένωση οκτώ ακόμη κοινοτήτων του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας έδωσε η Πυροσβεστική, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για τις κοινότητες Δήλιζα, Πεύκες, 'Ανω - Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμένα και Βίλλια, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης για την κοινότητα Χελιδόνι.

Σε εξέλιξη η φωτιά στην περιοχή Μέλπεια

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα, στην περιοχή Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας, στην Μεσσηνία, ενώ ήδη έχει δοθεί εντολή για τη εκκένωση των κοινοτήτων Διαβολίτσι και Άνω και Κάτω Μέλπεια.

Επίσης, πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο που βρίσκεται κοντά στην κοινότητα Καρνάσι, ώστε να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς, προς κατοικημένη περιοχή.

Νέα φωτιά στη Φωκίδα

Δασική πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στην περιοχή Ελαία στο νομό Φωκίδας.

Μάλιστα, εστάλη και μήνυμα από το 112 για εκκένωση της εν λόγω περιοχής.

Το μήνυμα αναφέρει τα εξής: Αν βρίσκεστε στην #Ελαία #Φωκίδας εκκενώστε τώρα προς #Καλλιθέα ‼️ Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

Keywords
Τυχαία Θέματα