Ποιούς «καίνε» οι νέες αντικειμενικές αξίες, που θα τεθούν σε ισχύ το 2022

Πολλαπλάσιες οι αυξήσεις σε ορισμένα νησιά και μείωση τιμών σε άλλες περιοχές.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται το υπουργείο Οικονομικών να δημοσιοποιήσει τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022. Από την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης προκύπτουν αυξήσεις σε περίπου 6.000 με 7.000 περιοχές και μειώσεις ή πάγωμα τιμών σε περίπου 3.000 με 4.000 περιοχές. Στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων εντάσσονται επιπλέον 3.000 περιοχές που μέχρι σήμερα υποφορολογούνταν.

Από την ένταξη των περιοχών αυτών θα προκύψουν πρόσθετα έσοδα περίπου 400 εκατ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την εξισορρόπηση αυξήσεων του ΕΝΦΙΑ από την αύξηση των τιμών ζώνης. Σε άλλες περιοχές θα υπάρξουν μειώσεις κατά μέσο όρο 8% .

Όπως αναφέρεται και στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας οι νέες αξίες θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 ως προς την εφαρμογή των φόρων και συγκεκριμένα του ΕΝΦΙΑ, του φόρου μεταβίβασης ιδιοκτησίας και του φόρου κληρονομιάς. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα έχουν ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή τους για να αποφασίσουν εάν τους συμφέρει να προχωρήσουν μέχρι το τέλος τους έτους στην απόκτηση ή μεταβίβαση κάποιου ακινήτου.

Η έκθεση της Κομισιόν αποκαλύπτει πως η άσκηση ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές και η ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα οδηγεί σε διεύρυνση της βάσης υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ από το 85% των ακινήτων στο 95%, ενώ οι νέες αντικειμενικές είναι πλέον απολύτως ψηφιοποιημένες.

Μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση να διαθέσει τα επιπλέον έσοδα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ωστόσο, οι υπόλοιποι φόροι αναμένεται να αυξηθούν, δεδομένου ότι περίπου 30 φόροι επιβάλλονται στα ακίνητα και υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Συγκεκριμένα, στις περιοχές που οι τιμές της εφορίας αυξηθούν θα καταβληθεί υψηλότερος φόρος μεταβίβασης εκτός και αν καλύπτονται από τα αφορολόγητα όρια.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα από τις εισηγήσεις που έχουν δοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτουν αυξήσεις σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Παγκράτι, που ευνοήθηκαν από την εκτόξευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τα προηγούμενα χρόνια, όπως και στις πλέον φθηνές περιοχές του λεκανοπεδίου, όπου οι αντικειμενικές παρέμεναν σε χαμηλό επίπεδο για λόγους κοινωνικούς.

Από την αναπροσαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει αυξημένα έσοδα της τάξεως από 400 εκατ. ευρώ και πάνω Το ποσό αυτό θα προκύψει από την ένταξη στο σύστημα των 3.000 περιοχών που βρίσκονται σε ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως για παράδειγμα η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος κλπ. Σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές οι φορολογητέες αξίες θα είναι πολλαπλάσιες σε σύγκριση με τις τρέχουσες καθώς σήμερα οι εκτάσεις αντιμετωπίζονται ως αγροτεμάχια.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣΑΚΙΝΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα