Ποιες «αποδείξεις» δαπανών θα μετρούν διπλά το 2022

Το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνει ακόμα τους φορολογούμενους να πραγματοποιούν με ηλεκτρονικά μέσα δαπάνες τουλάχιστον ίσες με το 30% του εισοδήματός τους. Διαφορετικά επιβάλλεται ποινή.     

Επιπλέον έκπτωση έως 5.000 ευρώ από το φορολογητέο εισόδημα θα έχουν οι φορολογούμενοι που θα κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές για δαπάνες που αφορούν συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες. Οι συναλλαγές αυτές θα μετρούν διπλά για να καλυφθεί το όριο που έχει θέσει ο υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με το οποίο οι φορολογούμενοι πρέπει να δαπανούν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικά μέσα γιατί διαφορετικά

επιβάλλεται έξτρα φόρος 22%. Ένα μέτρο απαράδεκτο βέβαια, αλλά δυστυχώς ισχύει στην Ελλάδα που κατά τα άλλα μεταρυθμίζεται και εκσυγχρονίζεται.

Από το 2022 έως και το 2025, για κάθε συναλλαγή που θα κάνουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικό τρόπο και θα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών θα παρέχεται έκπτωση 30%. Το ποσό θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα ενώ το μέγιστο ποσό θα φτάνει στα 5.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα, ο φορολογούμενος μπορεί να γλιτώσει φόρο ως και 2.200 ευρώ.

Το μέτρο αφορά δαπάνες που ανήκουν στις ομάδες στέγασης, υπηρεσιών, μεταφορών, αναψυχής, πολιτιστικών δραστηριοτήτων, εκπαίδευσης, υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Εν αναμονή της λίστας των επαγγελματιών που θα υπαχθούν, βρίσκονται υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

Για παράδειγμα φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 15.000 ευρώ πληρώνει με κάρτα ή μέσω e-banking αμοιβή ύψους 5.000 ευρώ σε ελεύθερο επαγγελματία. Το 30% της δαπάνης των 5.000 ευρώ, δηλαδή 1.500 ευρώ θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά το οποίο περιορίζεται σε 13.500 ευρώ. Για το εισόδημα των 15.000 ευρώ, ο φορολογούμενος θα πλήρωνε φόρο 2.000 ευρώ ενώ για το εισόδημα των 13.500 ευρώ μετά την αφαίρεση του 30% των δαπανών θα πληρώσει 1.670 ευρώ. Δηλαδή θα γλιτώσει φόρο 330 ευρώ.

Βασικός στόχος των αλλαγών είναι να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους όπου τα ποσοστά είναι υψηλά.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα