Πετρέλαιο: Στα 115,62 δολάρια το βαρέλι το Brent, στα 112,12 το WTI

Οι τιμές εκτινάχθηκαν και μετά τις πληροφορίες ότι η ΕΕ εξετάζει εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν πάνω από 4 δολάρια τη Δευτέρα (21/3), με το αργό Brent να σκαρφαλώνει πάνω από τα 111 δολάρια το βαρέλι, καθώς τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν να ενταχθούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου,

ενώ σημειώθηκε και μια επίθεση το Σαββατοκύριακο στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Το πετρέλαιο Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μαΐου, έκλεισε με ισχυρή άνοδο, στα 115,62 δολάρια το βαρέλι (+7,12% σε σύγκριση με την Παρασκευή), στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δέκα ημέρες, λόγω κυρίως της ανησυχίας για ένα πιθανό ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Το αμερικανικό αργό (WTI), παράδοσης Απριλίου, κατέγραψε επίσης σημαντική άνοδο 7,08% και έκλεισε στα 112,12 δολάρια το βαρέλι. Είναι η πρώτη φορά που η τιμή του WTI ξεπερνά τα 110 δολάρια εδώ και περίπου δύο εβδομάδες.

Οι τιμές κινήθηκαν υψηλότερα ενόψει των συνομιλιών αυτή την εβδομάδα μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε μια σειρά συνόδων κορυφής που στοχεύει να σκληρύνει την απάντηση της Δύσης στη Μόσχα σχετικά με την εισβολή της στην Ουκρανία. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα εξετάσουν εάν θα επιβάλουν εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία.

Νωρίς τη Δευτέρα, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Iryna Vershchuk, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα οι δυνάμεις της χώρας να παραδοθούν στην πολιορκημένη ανατολική πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης.

Το Σαββατοκύριακο, οι επιθέσεις από την ομάδα Χούτι της Υεμένης που είναι ευθυγραμμισμένη με το Ιράν προκάλεσαν προσωρινή πτώση της παραγωγής σε κοινοπραξία του διυλιστηρίου της Saudi Aramco στο Γιανμπού, τροφοδοτώντας ανησυχίες σε μια ταραχώδη αγορά προϊόντων πετρελαίου, όπου η Ρωσία είναι σημαντικός προμηθευτής και τα παγκόσμια αποθέματα βρίσκονται σε πολλαπλά επίπεδα. χαμηλά έτους.

Η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστοί ως OPEC+, έδειξε ότι ορισμένοι παραγωγοί εξακολουθούν να υπολείπονται των συμφωνημένων ποσοστώσεων εφοδιασμού τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα