Πατέλης: Οι πέντε λόγοι για να επενδύσει κανείς τώρα στην Ελλάδα

Πρόσκληση για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα έκανε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Πατέλης σημείωσε ότι η χώρα μας είναι ο σωστός τόπος και το … "τώρα" ο σωστός χρόνος για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα για πέντε βασικούς λόγους:

1. Μετά από μια πολυετή κρίση η Ελλάδα

βελτίωσε σημαντικά την δημοσιονομική της θέση και τώρα βγαίνει ενισχυμένη με σταθερό βήμα από την πρόσφατη οικονομική κρίση.

2. Η Ελλάδα διαθέτει σήμερα μια Κυβέρνηση η οποία είναι προσηλωμένη σε ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό πλαίσιο.

3. Η χώρα μας ευνοείται από τις διεθνείς αγορές δανειζόμενη πλέον με αρνητικά επιτόκια.

4. Έχει την μεγάλη ευκαιρία του προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 των 32 δισ. ευρώ μέσω του οποίου θα υλοποιήσει άλλες 58 μεταρρυθμίσεις και 112 μεγάλα έργα.

5. Η χώρα βρίσκεται σε πορεία μείωσης της φορολογίας σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα αλλά και την μείωση της φορολογίας εργασίας μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών/

Ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ήδη μια πολύ μεγάλη διαδρομή στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων από το καλοκαίρι του 2019. Αναφέρθηκε στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την θέσπιση του νέου πτωχευτικού κώδικα. Τόνισε ακόμη την πρωτοβουλία του NonDom που έχει μπει σε εφαρμογή προσφέροντας φορολογικά κίνητρα για όσους θέλουν να μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα και το χαμηλό σταθερό συντελεστή για τους αλλοδαπούς συνταξιούχους που θέλουν να εγκατασταθούν στην χώρα μας.

Τόνισε την προσπάθεια που έχει ήδη γίνει στην ψηφιοποίηση του κράτους αλλά και την συνέχειά της με την υιοθέτηση των δικτύων 5G. Στη συνέχεια ανέφερε τα ειδικευμένα προγράμματα που έρχονται για την ψηφιοποίηση επιχειρήσεων, την χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την ψηφιοποίηση μεγάλους όγκου δεδομένων που θα χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Κοινωνικές μεταρρύθμισες

Στο κοινωνικό πεδίο τόνισε την σημερινή παρουσίαση του νομοσχεδίου του υπουργείου εργασίας για τις αλλαγές στο εργασιακό πεδίο και προανήγγειλε και τις αλλαγές που έρχονται στο δεύτερο πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης.

Τόνισε ακόμη ότι μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσουν δεκάδες σχέδια για την υλοποίηση ενεργητικών και παθητικών μέτρων απασχόλησης καταπολέμησης των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής σημείωσε έργα που έρχονται για ελέγχους με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης και ολοκληρωμένους ψηφιακούς ελέγχους

Θύμισε ακόμη ότι πριν από τις πρόσφατες μόνιμες μειώσεις που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για την προκαταβολή φόρου και το φόρο για τις επιχειρήσεις και της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών είχαν μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ, οι συντελεστές φόρου εισοδήματος, μερισμάτων και είχε γίνει η πρώτη μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28 στο 24%.

Μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΔ

Τέλος σε ότι αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ακόμη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κυρίως λόγω του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων σημείωσε ότι και εκεί έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια και ο στόχος είναι το υπόλοιπο των ΜΕΔ να γίνει μονοψήφιο μέχρι το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επομένου.

Είπε συγκεκριμένα ότι η υλοποίηση του σχεδίου "Ηρακλής" που μείωσε τα ΜΕΔ κατά 32 δισ. θα ακολουθήσει η επέκταση του προγράμματος Ηρακλής ΙΙ που θα επιταχύνει και θα ολοκληρώσει την προσπάθεια. Τόνισε ακόμη την συμβολή που αναμένεται να έχει ο νέος πτωχευτικός κώδικας και η αλλαγή στην εταιρική διακυβέρνηση που έχει ήδη θεσμοθετηθεί στην εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων των εμπορικών τραπεζών.

Πηγή: capital.gr

ΠΑΤΕΛΗΣΕΛΛΑΔΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα