Πάνω απο 91 δολάρια το πετρέλαιο

Η άνοδος καλά κρατεί στα ενεργειακά καύσιμα. 

Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να αυξάνονται στις διεθνείς αγορές, δημιουργώντας σε πολλές οικονομίες τη σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι της δυσαρέσκειας σε εκατομμύρια καταναλωτές που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια στα ενεργεικαά αγαθά.

Οι διεθνείς τιμές τόσο του μπρεντ όσο και του αμερικανικού αργού (WTI) κινούνται ανοδικά επί επτά διαδοχικές εβδομάδες, έχοντας πλέον σπάσει και το φράγμα των 90 δολαρίων. Ενισχύονται έτσι σημαντικά τα σενάρια

που τις θέλουν μέσα στους επόμενους μήνες πάνω και από τα 100 δολάρια, όπως έχουν προβλέψει οι Goldman Sachs και η JP Morgan (μόνο η ΕΚΤ προέβλεπε πτώση!).

Οι τιμές αυτές είναι οι υψηλότερες από το 2014.

Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ την Παρασκευή 4/2 σημειώνει άνοδο 0,71% στα 91,63 δολάρια. Πάνω από τα 91 δολάρια βρέθηκε για λίγο και το αμερικανικό αργό και συγκεκριμένα στα 90,9 δολάρια. Και τα δύο συμβόλαια παρουσιάζουν κέρδη της τάξης του 18% από τις αρχές του έτους.

Το σκηνικό δεν πρόκειται σύντομα να αλλάξει, αφού η ζήτηση βαίνει αυξανόμενη καθώς οι οικονομίες βγαίνουν από την επώδυνη κρίση της πανδημίας, αλλά η προσφορά δεν ενισχύεται. Αν και τα μέλη της συμμαχίας OPEC+ αποφάσισαν ονομαστική αύξηση της συνολικής παραγωγής τους κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα από τον επόμεον μήνα, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι στο πρόσφατο παρελθόν δεν τήρησαν τις αποφάσεις τους στο ακέραιο και πιθανότατα θα δυσκολευθούν να το κάνουν και αυτή τη φορά.

Οι τιμές των ενεργειακών καυσίμων και κυρίως του φυσικού αερίου είναι από τους κύριους παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς αυξάνουν το κόστος παραγωγής και μεταφοράς σε μία σειρά βασικών προϊόντων. Χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά από πολύ καιρό, αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα για περισσότερο από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, ενώ για πρώτη φορά η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ, απέφυγε να διαβεβαιώσει ότι «είναι απίθανη η αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2022».

Keywords
Τυχαία Θέματα