Πάνω από 2% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου

Επέστρεψε στα επίπεδα του 2019. 

Πάνω από 2% ανήλθε η απόδοση του ομολόγου του ελληνικού δημοσίου 10ετούς διάρκειας στον απόηχο της συνεδρίασης ΕΚΤ και των δηλώσεων Λαγκάρντ για πληθωρισμό μη αναμενόμενο. Η απόδοση και συγκεκριμένα το 2,04% έχει να καταγραφεί από το 2019 και μάλιστα την περίοδο των ελληνικών βουλευτικών εκλογών τον Ιούλιο του 2019. Να θυμίσουμε πως το 2019 συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων του 10ετούς ομολόγου, που είχε ξεκινήσει νωρίτερα και εξομαλύνθηκε. Στις αρχές του 2019 η

απόδοση ήταν στο 3,8% ενώ στο τέλος του έτους υποχώρησε στο 1,1%.

Σε ανοδική τροχιά είναι οι αποδόσεις και των άλλων ομολόγων με διαφορετικό ορίζοντα λήξης. Το 5ετές βρίσκεται στο 1,16% και το 15ετές στο 2,2%.
Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, οι οποίες έφτασαν ωστόσο σε υψηλά μηνών την Πέμπτη και διατηρούνται σε αυτά. Σήμερα, του 10ετούς Bund βρίσκεται στο 0,15%, του αντίστοιχου γαλλικού στο 0,60%, του 10ετούς ισπανικού στο 0,96% και του αντίστοιχου ιταλικού στο 1,66%.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε την Πέμπτη 3/2 ότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις και ότι αναμένεται να είναι ενισχυμένος για περισσότερο απ’ όσο υπολογιζόταν αρχικά. Βέβαια επανάλεβε ότι θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται εντός της χρονιάς.

Οι αναλυτές όπως της Goldman Sachs, της Commerzbank και της Bank of America εκτιμούν ότι το καταθετικό επιτόκιο του ευρώ να αξάνεται δύο φορές κατά 25 μονάδων βάσης έκαστη και να φιάνει στο μηδέν τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

«Τώρα πια περιμένουμε την έξοδο της ΕΚΤ από την χαλαρή πολιτική πολύ νωρίτερα από ό,τι υπολογίζαμε» επισημαίνει ο Γιάρι Στεν της Goldman Sachs, κάνοντας λόγο για μία αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και μία δεύτερη στα τέλη του έτους. «Η χθεσινή συνεδρίαση έδειξε ότι υπάρχει ελάχιστη ανοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο για τα σημερινά υψηλά επίπεδα πληθωρισμού» επισημαίνει ο αναλυτής της Goldman σε σημείωμά του στους επενδυτές.

Η αλλαγή εκ μέρους της ΕΚΤ ενδεχομένως να συνοδευθεί και από ένα πιο ξεκάθαρο σήμα στη συνεδρίαση του Μαρτίου και φέρνει πιο γρήγορα την ΕΚΤ στα βήματα των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Ήδη η Tράπεζα της Αγγλίας έχει προβεί σε αυξήσεις των επιτοκίων κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις και είναι μάλιστα η πρώτη φορά από το 2004 που επιλέγει την τακτική των διαδοχικών αυξήσεων. Όσο για τη FED στις ΗΠΑ προβλέπεται να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον τέσσερις φορές μέσα στο έτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα