"Παγώνουν'' οι δόσεις Μαΐου προς τα Ταμεία

Παράταση ενός μήνα θα λάβουν οι δόσεις Μαΐου των ενεργών ασφαλιστικών ρυθμίσεων των πληττόμενων εργοδοτών.

Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του Capital.gr, επισημαίνοντας, μ΄ άλλα λόγια, πως η σχετική παράταση που ισχύει για τις δόσεις φορολογικών ρυθμίσεων των πληττόμενων εργοδοτών θα μεταφερθεί και στα Ταμεία.

Έτσι, οι δόσεις των ρυθμίσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία, τις οποίες τηρούν πληττόμενες επιχειρήσεις-εργοδότες, και πρέπει να πληρωθούν έως 31 Μαΐου,

θα μπορούν να καταβληθούν έως τις 30 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει πως θα λάβουν παράταση 30 ημερών. Σημειώνεται πάντως πως οι δόσεις του Απριλίου θα πρέπει να πληρωθούν έως τις 30 Μαΐου, καθώς ισχύει προηγούμενη παράταση.

Υπό αυτό τον όρο, αλλά και εφόσον καταβάλλουν εμπρόθεσμα και τις τρέχουσες εισφορές τους, θα παραμείνουν σε ισχύ οι ρυθμίσεις τους.

Ο ''χάρτης'' της πορείας των ρυθμίσεων

Η παράταση αυτή, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, θα ''τρέξει'' ενώ ήδη καταγράφονται σημαντικά πτωτικές τάσεις τόσο στα έσοδα όσο και στο πλήθος των ενεργών ρυθμίσεων.

Μία συγκριτική μελέτη των στοιχείων του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) μεταξύ Μαρτίου 2021-Δεκεμβρίου 2020, δείχνει για παράδειγμα μείωση των ενεργών πάγιων ρυθμίσεων κατά 20%.

Συγκεκριμένα, έπεσαν από τις 46.930 τον Δεκέμβριο του 2020 στις 37.226 τον Μάρτιο του 2021. Συνολικά, λαμβάνοντας υπόψη και τις άλλες ρυθμίσεις (π.χ. τη ρύθμιση των 120 δόσεων στην οποία έχει ενταχθεί πάνω από 8 στους 10 ''ρυθμισμένους'' οφειλέτες), οι ενεργές ρυθμίσεις κατέγραψαν μείωση 3%.

Όσον αφορά τα έσοδα από τις ρυθμίσεις, στο α΄ τρίμηνο του 2021 έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο τους από την έναρξη της πανδημίας, καθώς έπεσαν στα 223 εκατ. ευρώ.

Οι εισπράξεις αυτές ήταν χαμηλότερες ακόμα και σε σχέση με εκείνες του β΄ τριμήνου του 2020, δηλαδή κατά το πρώτο lock down (228 εκατ. ευρώ). Μάλιστα, οι εισπράξεις "εκτός ρυθμίσεων'', δηλαδή από καταβολές ''έναντι'' οφειλής, έφτασαν σε ιστορικό χαμηλό, πέφτοντας μόλις στα 35 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τις εισπράξεις ''εντός ρυθμίσεων'' ανήλθαν στα 187 εκατ. ευρώ. Το επίπεδο, όμως, αυτό δεν είναι το χαμηλότερο, καθώς την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2020 έπεσαν στα 163 εκατ. ευρώ.

Πάντως, το ΚΕΑΟ, όπως αναφέρει η 1η τριμηνιαία έκθεση του, ''εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 δεν εστάλησαν Ατομικές Ειδοποιήσεις (λόγω έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό)'', όπως έκανε και κατά το διάστημα Απριλίου -Δεκεμβρίου 2020.

Πηγή: capital.gr

ΔΟΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥΤΑΜΕΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα