Παγκόσμια Τράπεζα: Αύξηση έως 75% στην τιμή του πετρελαίου από μια ενδεχόμενη κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Μια νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας σκιαγραφεί πώς μια μεγάλη κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια νέα περίοδο πληθωρισμού.

Μια μεγάλη κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα μπορούσε να προκαλέσει άνοδο των τιμών του πετρελαίου έως και 75%,

προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι τιμές της ενέργειας παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό συγκρατημένες από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, στις 7 Οκτωβρίου. Ωστόσο, οικονομολόγοι και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν στενά την τροχιά του πολέμου και μελετούν προηγούμενες συγκρούσεις στην περιοχή, καθώς προσπαθούν να προσδιορίσουν την πιθανή κλίμακα των οικονομικών επιπτώσεων εάν η τρέχουσα σύγκρουση ενταθεί και διευρυνθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή.

«Η τελευταία σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έρχεται μετά το μεγαλύτερο σοκ στις αγορές εμπορευμάτων από τη δεκαετία του 1970 – ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία», δήλωσε ο Indermit Gill, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και ανώτερος αντιπρόεδρος για τα οικονομικά της ανάπτυξης, σε δήλωσή του.

«Εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί, η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετώπιζε ένα διπλό ενεργειακό σοκ για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες – όχι μόνο από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και από τη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, οι οποίες επί του παρόντος κυμαίνονται γύρω στα 85 δολάρια το βαρέλι, θα είναι κατά μέσο όρο 90 δολάρια ανά βαρέλι αυτό το τρίμηνο. Ο οργανισμός είχε προβλέψει ότι θα μειωθούν το επόμενο έτος, αλλά οι διακοπές στον εφοδιασμό πετρελαίου μπορούν να αλλάξουν δραστικά αυτές τις προβλέψεις.

Στο χειρότερο σενάριο της τράπεζας, αν δηλαδή ο πόλεμος στη Γάζα λάβει τις διαστάσεις του αραβικού εμπάργκο πετρελαίου του 1973, που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του αραβο-ισραηλινού πολέμου, θα μπορούσε να αφαιρέσει έως και οκτώ εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από την αγορά και να εκτοξεύσει τις τιμές έως και 157 δολάρια ανά βαρέλι.

Σε μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη, εάν ο πόλεμος εκτυλιχτεί όπως ο πόλεμος του 2003 στο Ιράκ, η προσφορά πετρελαίου εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά πέντε εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και οι τιμές θα αυξηθούν έως και 35%, στα 121 δολάρια το βαρέλι.

Στην καλύτερη πρόβλεψη της τράπεζας, εάν η σύγκρουση παραλληλιστεί με τον εμφύλιο πόλεμο του 2011 στη Λιβύη, και χαθούν δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τις παγκόσμιες αγορές, οι τιμές θα αυξηθούν έως και 13%, στα 102 δολάρια το βαρέλι.

Αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποίησαν ότι οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό και την παγκόσμια οικονομία θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της σύγκρουσης και από το πόσο καιρό οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλές. Είπαν ότι εάν διατηρηθούν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές στα τρόφιμα, στα βιομηχανικά μέταλλα και στον χρυσό.

Πηγή: New York Times

Keywords
Αναζητήσεις
pagkosmia-trapeza-afxisi-eos-75-stin-timi-tou-petrelaiou-apo-mia-endechomeni-klimakosi-tou-polemou-sti-mesi-anatoli.htm
Τυχαία Θέματα