Ουκρανός πρέσβης στην Αθήνα: Δεν είναι αληθή τα περι συνθηκολόγησης

Είναι προπαγάνδα ψυχολογικού πολέμου λόγω παρελθόντος του Βλαντίμιρ Πούτιν στην KGB.

«Δεν παραδιδόμαστε. Δεν πανικοβαλόμαστε. Η κυβέρνηση και ο στρατός ελέγχουν την κατάσταση.» Αυτό το μήνυμα έστειλε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Αθήνα, Sergii Shutenko, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αθήνα.

Υποστήριξε

πως οι πληροφορίες ότι η ουκρανική πλευρά εξετάζει συνθηκολόγηση και ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους, αποτελούν τμήμα ψυχολογικού πολέμου που δεν είναι παρά αναμενόμενος δεδομένου του παρελθόντος του Βλαντίμιρ Πούτιν στην KGB.

Ο κ. Shutenko ανέφερε ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι και η οικογένειά του βρίσκονται όχι απλώς στη χώρα, αλλά στο Κίεβο και ανέγνωσε αποσπάσματα δηλώσεων του αρχηγού του ουκρανικού κράτους νωρίτερα σήμερα, στις οποίες οι τελευταίες πολεμικές εξελίξεις χαρακτηρίζονται ως «ξεκίνημα του πολέμου εναντίον της Ευρώπης».

Ο Ουκρανός πρεσβευτής, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η ουκρανική πλευρά συζητά εκεχειρία, δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

«Συζητάμε δεν σημαίνει παραδιδόμαστε», είπε, προσθέτοντας - με παραπομπή και στις σημερινές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ότι η ρωσική πλευρά θεωρεί πως επιτυγχάνει τους στόχους της και άρα δεν συζητά.

Παραδέχθηκε πάντως ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τις διαπραγματεύσεις, γιατί και οι δύο πλευρές θα χάσουν.

Επίθεση στον Πούτιν

Εξαπολύοντας επίθεση στο Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστήριξε ότι αυτός διέπεται από έναν «σωβινισμό του ανθρώπου των σπηλαίων» και ότι ο πραγματικός του στόχος είναι να «διορθώσει την Ιστορία», διότι δεν αποδέχεται την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και θέλει να την επιστρέψει στην προσφιλή του σοβιετική εποχή.

Σε ερώτημα εάν η Ουκρανία αισθάνεται εγκαταλελειμμένη, ο κ. Shutenko απάντησε αρνητικά, τονίζοντας όμως ότι το Κίεβο ανέμενε ταχύτερη και αποφασιστικότερη ανάληψη δράσης από τη Δύση.

Έφερε το παράδειγμα ότι μετά από δύο ημέρες εχθροπραξιών, η ΕΕ ακόμη συζητά το είδος των κυρώσεων που θα επιβάλει στη Ρωσία, μολονότι οι κοινοτικοί ιθύνοντες υποστήριζαν ότι ο σχετικός μηχανισμός είχε σχεδιάστεί πλήρως από πριν.

Να αποκοπή η Ρωσία από το Swift

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η ουκρανική πρεσβεία στην Αθήνα, ζητείται η άμεση αποκοπή της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, η υιοθέτηση οικονομικού αποκλεισμού, το πάγωμα όλων των τραπεζικών λογαριασμών προσώπων και επιχειρήσεων από τη Ρωσία, το μπλοκάρισμα όλων των ρωσικών συμφερόντων στη χώρα μας το νωρίτερο και η παροχή αμυντικών μέσων στην ουκρανική πλευρά.

Επίσης καλούνται οι πολίτες όλων των χωρών να διαδηλώσουν για τον τερματισμό του πολέμου. Κάτι τέτοιο, τονίζεται χαρακτηριστικά, δεν αποτελεί μόνο κίνηση προστασίας της Ουκρανίας, αλλά και αυτοπροστασίας των ευρωπαϊκών χωρών.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον ελληνισμό της Ουκρανίας, ο πρέσβης ανέφερε ότι ο πόλεμος θίγει τους πάντες και δεν υπάρχει τρόπος μια συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού να τεθεί σε γυάλινο προστατευτικό κλουβί. Με αυτή την έννοια, η καλύτερη κίνηση υπέρ του ελληνισμού της Ουκρανίας θα ήταν η ακόμη εντονότερη διπλωματική δραστηριοποίηση της Ελλάδας στο ουκρανικό ζήτημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα