Ουκρανία: Συνεχιζόμενοι οι βομβαρδισμοί των ρωσικών δυνάμεων - Αδύνατο το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων

Η κατάσταση ώρα με την ώρα γίνεται χειρότερη στην Ουκρανία, με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να τονίζει για ακόμα μία φορά ότι όλα βαίνουν βάσει σχεδίου για την Ρωσία.

Το Κίεβο ανέφερε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ανατολικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένου της πόλης λιμανιού της Μαριούπολης, εμπόδιζαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν στον τελευταίο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός.

"Ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός καθιστά αδύνατο το άνοιγμα ανθρωπιστικών

διαδρόμων για την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων", ανέφερε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το ουκρανικό ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι η Ουκρανία παραβίαζε τις απομακρύνσεις αμάχων "είναι ψευδείς και αποτελούν παραπληροφόρηση για να δικαιολογήσουν τις εγκληματικές ενέργειες του ρωσικού στρατού".

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 351 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία

Τουλάχιστον 351 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 707 έχουν τραυματιστεί, αν και ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανώς "σημαντικά υψηλότερος", δήλωσε το Σάββατο μια αποστολή του ΟΗΕ, όπως μετέδωσε το Reuters.

Οι περισσότερες απώλειες μεταξύ των αμάχων προκλήθηκαν από εκρηκτικά όπλα με μεγάλη περιοχή πρόσκρουσης, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών από βαρύ πυροβολικό και πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, καθώς και από πυραυλικές και αεροπορικές επιδρομές, ανέφεραν οι παρατηρητές του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).

"Το OHCHR πιστεύει ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι σημαντικά υψηλότεροι, ιδίως στα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση εδάφη και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, καθώς η παραλαβή πληροφοριών από ορισμένες τοποθεσίες όπου διεξάγονται εντατικές εχθροπραξίες καθυστέρησε και πολλές αναφορές εκκρεμούσαν ακόμη προς επιβεβαίωση", ανέφερε.

Η αποστολή δήλωσε ότι εκατοντάδες απώλειες αμάχων φέρεται να έχουν σημειωθεί στην πόλη Βολνοβάχα -όπου γίνονται προσπάθειες να ανοίξει ένας ασφαλής διάδρομος εκκένωσης μέσω των περικυκλωμένων ρωσικών δυνάμεων- δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Πούτιν: Όλα οδεύουν βάσει σχεδίου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ότι όλα οδεύουν βάσει σχεδίου στην Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Συμπλήρωσε πως η Μόσχα θα θεωρήσει αντίπαλη οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, έναν ισχυρισμό του Κιέβου που το ΝΑΤΟ έχει απορρίψει.

«Θα θεωρήσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση, ως συμμετοχή στην ένοπλη σύγκρουση οποιασδήποτε χώρας το έδαφος της οποίας, θα δημιουργούσε απειλή για τους στρατιώτες μας», είπε για μια πιθανή «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας».

Τόνισε επίσης ότι δεν σκοπεύει να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία.

Συνέχισε λέγοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με εταιρείες μίσθωσης αεροσκαφών για την επίλυση πιθανών ζητημάτων που συνδέονται με τις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, η κρατική αεροπορική αρχή της Ρωσίας συνέστησε στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες με ξένο μισθωμένο αεροσκάφος να αναστείλουν τις πτήσεις επιβατών και φορτίου από τη Ρωσία στο εξωτερικό, από τις 6 Μαρτίου και από ξένες χώρες προς τη Ρωσία από τις 8 Μαρτίου, για να αποφευχθεί η πιθανή κατάσχεσή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα