Ουκρανία: Περιορισμένη κίνηση αμάχων στους διαδρόμους εκκένωσης

Θανάσιμος ο κίνδυνος λόγω των διαρκών βομβαρδισμών από τις ρωσικές δυνάμεις. Σε περιοχές του Κιέβου πολίτες πεθαίνουν, στην προσπάθεια τους να απομακρυνθούν ή να απομακρύνουν άλλους από εστίες συγκρούσεων.

Αφού η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν σε αρκετούς διαδρόμους εκκένωσης την Τετάρτη για την εκκένωση αμάχων, σημειώθηκε περιορισμένη πρόοδος στη μετακίνηση ανθρώπων από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως μεταδίδει το CNN.

Τα

πυρά βαρέων όπλων φαίνεται ότι διέκοψαν ορισμένες διαδρομές.

Στο Κίεβο, προγραμματίζονται εκκενώσεις από πέντε περιοχές που επλήγησαν σκληρά από τις μάχες την τελευταία εβδομάδα: Vorzel, Borodyanka, Hostomel, Irpin και Bucha.

Η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση είπε για την περιοχή του Κιέβου ότι «η αναχώρηση οργανώνεται από την αστυνομία, τους εκπροσώπους του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση». Όμως, αρκετές ώρες μετά την έναρξη της εκκένωσης, δεν υπήρχε κανένα σημάδι ότι άνθρωποι έφυγαν από τις πληγείσες περιοχές με τα κονβόι λεωφορείων που είχαν οργανωθεί.

Μεγαλύτερη ήταν η πρόοδος που σημειώθηκε στην οργάνωση λεωφορείων για να απομακρύνουν τους ανθρώπους από την κεντρική πόλη Enerhodar. Ωστόσο στα ανατολικά, ο Oleh Syniehubov, επικεφαλής της διοίκησης της περιοχής του Χάρκοβο, είπε ότι ήταν αδύνατο να εκκενωθούν οι άμαχοι από την πόλη Izyum «καθώς ακούμε συνεχώς εκρήξεις. Τα λεωφορεία κρατούνται ακόμα στην είσοδο του Izium»

Κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας εκκένωσης από τη Demidova - μια πόλη βόρεια του Κιέβου που δεν ήταν μεταξύ των συμφωνημένων διαδρόμων - ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και δύο ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας εκκένωσης αμάχων, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές.

14.500 άνθρωποι έχουν φθάσει για να πολεμήσουν κατά των Ρώσων

Περίπου 14.500 άνθρωποι έχουν φθάσει τις τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία για να πολεμήσουν, αντιδρώντας στην εισβολη της Ρωσίας, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Συνολικά 12.000 απ' αυτούς είναι Ουκρανοί που επιστρέφουν και θέλουν να συμμετάσχουν στην εθνική αμυντική προσπάθεια, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Επιπλέον το Κίεβο αναμένει πολλούς ξένους να δηλώσουν εθελοντές για να σχηματισθεί μια διεθνής λεγεώνα.

Στη δήλωσή του, το ουκρανικό γενικό επιτελείο υποστηρίζει πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει περισσότερους από 12.000 στρατιώτες από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Μόσχα είχε κάνει λόγο πριν από λίγες ημέρες για λιγότερους από 500 νεκρούς στρατιώτες, αλλά δεν έχει ανακοινώσει έκτοτε νέους αριθμούς. Το Κίεβο δεν έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα κάποιον αριθμό για τις απώλειες στις τάξεις του. Οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ μίλησαν χθες, Τρίτη, για 47 νεκρούς στις δυνάμεις τους.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, 49 ρωσικά αεροσκάφη, 81 ελικόπτερα και 317 άρματα μάχης έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, όμως οι αριθμοί αυτοί δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

Συνεχίζεται κανονικά η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και η θέρμανση στο Κίεβο

Συνεχίζεται κανονικά η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και η θέρμανση, ενώ οι τηλεφωνικές συνδέσεις λειτουργούν κανονικά, στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ο αντιδήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας Μίκολα Ποβορόζνικ σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Οι αρχές ελπίζουν να απομακρύνουν πολύ περισσότερους ανθρώπους από τις κοινότητες που βομβαρδίζονται της Ιρπίν, Μπούτσα και Χοστόμελ στην περιφέρεια του Κιέβου.

"Έχουμε μέρη για να στεγάσουμε (πρόσφυγες), έχουμε τρένα για να στείλουμε κόσμο στα δυτικά", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορέσουν να βοηθήσουν οι αρχές να φύγουν.

Κουλέμπα: Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κρατούν "ομήρους" 400.000 ανθρώπους στη Μαριούπολη

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε την Τετάρτη τη Ρωσία ότι κρατά ομήρους 400.000 κατοίκους της Μαριούπολης, βομβαρδίζοντας τη νότια ουκρανική πόλη-λιμάνι, παρά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ασφαλούς ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους αμάχους.

"Σχεδόν 3.000 νεογέννητα μωρά στερούνται φαρμάκων και τροφίμων", έγραψε στο Twitter. "Η Ρωσία συνεχίζει να κρατά ομήρους πάνω από 400.000 ανθρώπους στη Μαριούπολη, εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια και την εκκένωση. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται".

Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι στοχεύει αμάχους σε αυτό που αποκαλεί ως "ειδική επιχείρηση" στην Ουκρανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα