ΟΛΘ: Το πρώτο εξάμηνο του 2022 το dry port στη Σερβία και η επιλογή συνεργάτη για τα logistics

Το δεύτερο dry port στη Σερβία θα έρθει ενάμιση χρόνο μετά τη δημιουργία του πρώτου στη Βουλγαρία.

Κινητικότητα υπάρχει τις τελευταίες εβδομάδες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς η νέα χρονιά για την εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο της Αθήνας περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες

που είναι σε εξέλιξη όπως η άμεση εκκίνηση των εργασιών για το δεύτερο dry port, αυτή τη φορά στη Σερβία, μετά από αυτό στη Βουλγαρία, και επίσης, όπως είναι η αξιολόγηση και έναρξη των διαδικασιών για την ενεργοποίηση του κλάδου των logistics, όπως είχε περιγραφεί σε σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος στα τέλη του προηγούμενου καλοκαιριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BusinessNews.gr, από τις προτεραιότητες της διοίκησης και με σκοπό την τόνωση της εμπορικής δραστηριότητας στα Βαλκάνια είναι η δημιουργία αυτού του καινούργιου εμπορικού κόμβου, ο οποίος θα συνδέει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με την Σερβία μέσω σιδηροδρόμου.

Ήδη έχουν ξεκινήσει μελέτες και διαδικασίες, προκειμένου το dry port να λειτουργήσει, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, μέχρι το καλοκαίρι του 2022.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ένα χρόνο μετά τη δημιουργία του πρώτου dry port και πάλι στα Βαλκάνια, αυτή τη φορά στη Βουλγαρία, χώρα με την οποία ο ΟΛΘ έχει άμεσες συνέργειες τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη του 2020 η εταιρεία είχε δημιουργήσει ένα dry port κοντά στη Σόφια της Βουλγαρίας, το οποίο λειτουργεί, ήδη, ως ένα κέντρο διαμετακόμισης που ενώνει την εμπορική δραστηριότητα της Θεσσαλονίκης με τη Σόφια, μέσω σιδηροδρόμου.

Με την ίδια λογική θα λειτουργήσει και το νέο σημείο στη Σερβία, σε περιοχή που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ενδιαφέρον εταιρειών για logistics

Παράλληλα, ικανοποίηση φέρεται ότι επικρατεί στo λιμάνι μετά την αθρόα προσέλευση εταιρειών, τόσο ελληνικών όσο και από τα Βαλκάνια, κάποιες εκ των οποίων, ήδη, συνεργάτες του ΟΛΘ, για την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων Logistics στο σημείο του λιμένα, τόσο των ήδη υπαρχόντων, όσο και νέων.

Πηγές με γνώση της διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου και έκλεισε οριστικά πριν από μερικές εβδομάδες, αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση γίνεται η αξιολόγηση των προτάσεων, προκειμένου να επιλεγούν οι εταιρείες αυτές που θα πληρούν τις προϋποθέσεις, αλλά θα έχουν κάνει και τις πιο συμφέρουσες προσφορές και από χωροτεχνικής άποψης.

Επί της ουσίας, πρόκειται, όπως επισημαίνουν κύκλοι του ΟΛΘ, για μια προσπάθεια ισχυροποίησης του προσανατολισμού της εισηγμένης στον κλάδο των αποθηκευτικών χώρων και των logistics, κάτι που αποτελεί και μέρος της στρατηγικής της εισηγμένης για τα επόμενα χρόνια, πέρα από την αναγκαιότητα που οροέκυψε μέσα στην πανδημία, για την αξιοποίηση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεών της εντός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, αλλά και αυτών που σκοπεύει να δημιουργήσει.

Οι νέες εγκαταστάσεις που επιθυμεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει η εταιρία σε ορίζοντα διετίας θα αφορούν συγκεκριμένα σε εξειδικευμένους χώρους αποθήκευσης -μεταξύ άλλων- ξηρού φορτίου, υγρού φορτίου, και ψυχόμενων/Reefer, παροχής υπηρεσιών logistics προς τρίτους (3PL), καθώς και κέντρου διανομής αποθηκευτικής χρήσης.

Το ιδιαίτερο σημείο σε αυτή την πρόσκληση, εξάλλου είναι ότι ο ΟΛΘ θέτει στη διάθεση των συνεργατών του, τόσο τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις, αλλά και νέες, οι οποίες θα ξεκινήσουν από την αρχή και σύμφωνα με προδιαγραφές που θα χαράξουν από κοινού και οι δύο πλευρές, καθώς πρόθεση είναι η συνεργασία με τις επιλεγέντες εταιρείες να είναι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής μέσα στους πρώτους μήνες του 2022, με στόχο η εγκατάσταση των πρώτων εμπορευμάτων από τις εταιρείες να ξεκινήσει επίσης μέσα στη χρονιά, τουλάχιστον στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο λιμένα, ενώ σε ορίζοντα ακόμη ενός χρόνου θα είναι, σύμφωνα τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η δημιουργία των νέων, σύγχρονων σημείων logistics.

Στόχευση εκ νέου και στην κρουαζιέρα

Την ίδια στιγμή, στόχευση της εταιρείας αποτελεί και η περαιτέρω ενίσχυση της κρουαζιέρας για την επόμενη χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι πληροφορίες από τη διοίκηση στην παρούσα φάση και με βάση τον μέχρι τώρα προγραμματισμό κάνουν λόγο για αύξηση της ροής της κρουαζιέρας για το 2022, σε σχέση με το 2021, το οποίο υπήρξε σχετικά φτωχό σε παρουσία πλοίων κρουαζιέρας, καθώς αφίχθηκαν μόνο 17.

Βέβαια, η κατάσταση ήταν φέτος πολύ καλύτερη από το 2020, οπότε και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είχε δέσει μόλις ένα κρουαζιερόπλοιο, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοιού.

Πηγές από την εταιρεία θέλουν για το 2022 να προγραμματίζονται, τουλάχιστον προς το παρόν, 49 αφίξεις από δέκα διαφορετικές εταιρείες με 12 διαφορετικά κρουαζιερόπλοια, με ημερομηνία πρώτης άφιξης τις 6 Μαρτίου της νέας χρονιάς.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, το 60% των αφίξεων κρουαζιέρας του 2022, θα είναι τύπου "home port" και αυτό θα συνεχιστεί με αυξημένο ρυθμό και το 2023.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο κρουαζιερόπλοιο που θα «δέσει» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το 2022 θα είναι το Celestyal Crystal, αύριο Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, ολοκληρώνοντας μια δύσκολη χρονιά για την κρουαζιέρα, όχι μόνο για τον ΟΛΘ, αλλά εν γένει για τα ελληνικά λιμάνια.
Όλα αυτά έρχονται σε μια στιγμή που η εισηγμένη προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της μετά από ένα 2020 με μειωμένα μεγέθη.

Υπενθυμίζεται ότι τα ενοποιημένα έσοδα για το 1ο εξάμηνο του 2021 για την εταιρεία ανήλθαν σε € 37,4 εκατ. (τα έσοδα της ThPA Sofia προσέγγισαν τα € 0,4 εκατ.), τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) σε € 15,3 εκατ. και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε € 8,1 εκατ.

Αναφορικά με τα μεγέθη της μητρικής ΟΛΘ Α.Ε., η αύξηση των εσόδων κατά τους πρώτους 6 μήνες του 2021 ανήλθε σε € 2,4 εκατ. (αύξηση 6,8%), από € 34,7 εκατ. το 1ο εξάμηνο του 2020, στα € 37 εκατ. το 1ο εξάμηνο του 2021, με € 1,5 εκατ. πρόσθετα έσοδα προερχόμενα από τον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, ήτοι αύξηση 6,2% και πρόσθετα € 0,9 εκατ. από τον τερματικό σταθμό συμβατικού φορτίου, σημειώνοντας αύξηση 9%, αποτέλεσμα κυρίως αυξημένων όγκων φορτίων και στους δύο τομείς.

Η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε κατά 8,1%, από 217 χιλ. TEUs στο 1ο εξάμηνο του 2020, σε 235 χιλ. TEUs το 1ο εξάμηνο του 2021. Κατά την ίδια περίοδο, οι ποσότητες συμβατικού φορτίου που διακινήθηκαν αυξήθηκαν κατά 13,3%, από 1.888 χιλ. τόνους σε 2.140 χιλ. τόνους αντίστοιχα, αύξηση οφειλόμενη κυρίως σε διακίνηση νικελίου και σκραπ.

Παράλληλα, τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν από € 15,2 εκατ. το 2020 σε € 17,5 εκατ. το 2021, αντιπροσωπεύοντας συνολική αύξηση 14,6%.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα