Όλαφ Σολτς: Ο «ισορροπιστής» νικητής των γερμανικών εκλογών

Ποιά είναι η πορεία του νικητή των γερμανικών εκλογών τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας.

Νικητές των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή 26/9 στη Γερμανία αναδείχθηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με επικεφαλής τον Όλαφ Σολτς. Με όλες τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί από τις εφορευτικές επιτροπές, το SPD συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια. Αντίθετα. η Χριστιανική Ένωση CDU/CSU έλαβε 24,1% (-8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες

εκλογές), που είναι η χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Σολτς έκανε λόγο για «πολύ ξεκάθαρη εντολή για τον σχηματισμό μιας καλής, πραγματιστικής κυβέρνησης για τη Γερμανία».

Τι είναι όμως γνωστό για τον επικεφαλής του SPD και πιθανό διάδοχο της Άγκελα Μέρκελ;

Η πολιτική του πορεία
Υπήρξε Σοσιαλδημοκράτης όλη του τη ζωή. Γεννήθηκε στο Όσναμπρικ στο δυτικό κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας και μεγάλωσε στο Αμβούργο.

Παρ’ όλο που συχνά τον χαρακτηρίζουν ως «βαρετό», ο 63χρονος Σολτς έχει υπάρξει πρόθυμος να δείξει την εικόνα ενός δραστήριου ανθρώπου που αξίζει κανείς να τον εμπιστευτεί, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Sky News.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι υπόσχεται συνέπεια και σταθερότητα, ο Σολτς έχει διατηρήσει τις αποστάσεις του από τους Συντηρητικούς πρώην συνεργάτες του στη συμμαχία, ισχυριζόμενος ότι είναι υπερβολικά επιεικείς με τις επιχειρήσεις.

Δικηγόρος στο επάγγελμα, ο Σολτς είναι ένας πολύ έμπειρος πολιτικός, ο οποίος έχει αναλάβει πολύ υψηλές θέσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Μπήκε για πρώτη φορά στο γερμανικό κοινοβούλιο σε ηλικία 40 ετών το 1998, και, εν μέσω διαφόρων περιόδων εντός της κυβέρνησης της πόλης-κράτους του Αμβούργου, βρισκόταν ψηλά στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ή το SPD τα τελευταία 20 χρόνια.

Διετέλεσε δήμαρχος του Αμβούργου από το 2011 έως το 2018, ενώ έχει επίσης αναλάβει τη θέση του κοινοβουλευτικού γραμματέα και του αναπληρωτή επικεφαλής του SPD καθώς και τη θέση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην πρώτη κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ, συμπεριλαμβανομένων και των πιο πρόσφατων ρόλων που ανέλαβε.

Ισορροπιστής
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαίνεσε τον Σολτς για τα μέτρα που έλαβε, αφότου θυσίασε έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό για να προστατεύσει τη γερμανική οικονομία, και βοήθησε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε., παρά την αρχική αντίρρηση της Μέρκελ.

Κατά την περίοδο της πανδημίας, τόνισε τα κεντροαριστερά χαρακτηριστικά του με ένα σημαντικό πακέτο οικονομικής ενίσχυσης αλλά, σε αντίθεση με κάποιους από την πιο αριστερή πλευρά του κόμματος, επιθυμούσε η Γερμανία να αντιμετωπίσει το χρέος μέχρι το 2023, επαναφέροντας αυστηρά όρια στις δαπάνες τόσο σε ομοσπονδιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατιδίων.

Εν μέσω του αυξανόμενου γερμανικού πληθωρισμού και της πίεσης από τους συντηρητικούς αντιπάλους του, ο Σολτς επιθυμούσε να κρατήσει τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) χωριστές από τη διαχείριση της γερμανικής οικονομίας από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας την ανάγκη σεβασμού της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ, ακολουθώντας το παράδειγμα της καγκελαρίου του.

Έχει επίσης συνεργαστεί με τη Γαλλία για την προώθηση των προσπαθειών επιβολής του ελάχιστου εταιρικού φόρου καθώς και νέων κανόνων σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση τεχνολογικών κολοσσών.
Η σύνεση που έχει επιδείξει σε συνδυασμό με τη ζωτική βοήθεια που παρείχε εν μέσω της κρίσης, απέδωσαν καρπούς, αναφέρει το Sky News.

Σκάνδαλα και επικρίσεις
Παρ’ όλα αυτά, η πολιτική καριέρα του Σολτς έχει πληγεί από πολλά σκάνδαλα. Ως δήμαρχος του Αμβούργου βρέθηκε αντιμέτωπος με επικρίσεις για τους χειρισμούς του στη Σύνοδο των 20 το 2017, καθώς η εκδήλωση κατέληξε σε εκτεταμένη βία μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Σε ερώτηση στο κοινοβούλιο, βουλευτές της αντιπολίτευσης τον εγκάλεσαν νωρίτερα φέτος για έλλειψη εποπτείας καθώς κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ΥΠΟΙΚ, ήρθε στο φως η επιχείρηση απάτης της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Wirecard, που αποτελεί το μεγαλύτερο μεταπολεμικό σκάνδαλο στη Γερμανία. Ωστόσο, ο ίδιος έχει απορρίψει τις κατηγορίες ότι φέρει οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη.

Επιπλέον, του έχει τεθεί άλλο ένα ερώτημα σχετικά με το αν επιχείρησε να επηρεάσει τις φορολογικές αρχές εκ μέρους τράπεζας του Αμβούργου, σκάνδαλο που στέρησε δισεκατομμύρια ευρώ από το γερμανικό κράτος. Και πάλι, αρνείται πως διέπραξε το οποιοδήποτε αδίκημα, ενώ δεν έχουν υπάρξει συγκεκριμένα στοιχεία εναντίον του.

Πιο πρόσφατα, ο Σολτς αναγκάστηκε να επιστρέψει από το Βερολίνο, όπου βρισκόταν στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα της οικονομικής επιτροπής του κοινοβουλίου. Αυτό συνέβη αφότου ο εισαγγελέας έδωσε εντολή για έρευνα στο υπουργείο Οικονομικών για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης στη μονάδα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Αξιωματούχοι του SPD άφησαν να εννοηθεί ότι η χρονική στιγμή που συνέβη αυτό μαρτυρούσε πολιτικά κίνητρα, καθώς το κόμμα του Σολτς είχε το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Παρ΄ όλα αυτά ο Σόλτς βγήκε σχετικά αλώβητος.

Keywords
Τυχαία Θέματα