Οι διαφωνίες των επιχειρηματικών φορέων επί του Αναπτυξιακού Νόμου

Που συζητείται στη Βουλή

Συνεδρίασε το πρωί της Τετάρτης 19/1, η διαρκής Επιτροπή Παρασγωγής και Εμπορίου της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη». Το λόγο στη διαδικασία είχαν οι φορείς.
Μεταξύ των άλλων ομιλιών, ο Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, προεδρος

Δ.Σ. Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) ανέφερε πως ο νόμος πρέπει να εστιάσει στις αμβλύνσεις των περιφερειακών ανισοτήτων και να τονώσει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας επισημαίνοντας ότι η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας συνεισφέρει μόλις το 0,7% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι θα πρέπει να παρέχει επιχορήγηση στις παραπάνω περιοχές και μάλιστα τη μέγιστη. Συνέχισε λέγοντας πως η χώρα δεν μπορεί να αυξήσει το ποσοστό των εξαγωγών πάνω από το 25% του ΑΕΠ καθώς εξαιρεί επιχειρήσεις από τους αναπτυξιακούς νόμους. Τόνισε, ότι οι ρυθμίσεις θα πρέπει να ισχύουν και για μεσαίες και για τις μεγάλες επιχειρήσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.
«Πρέπει να ενισχύσουμε περισσότερο τις εξαγωγικές επιχειρήσεις από τις υπόλοιπες, αφού το εμπορικό ισοζύγιο είναι μονίμως ελλειμματικό», ανέφερε.
Μεταξύ των θετικών στοιχείων σημείωσε πως σημαντική καινοτομία είναι αυτή που αφορά στο χρόνο αξιολόγησης του επενδυτικού σχεδίου - θα ολοκληρώνεται εντός 60 ημέρων - και έτσι ο επενδυτής θα γνωρίζει εάν μια επένδυση θα προχωρήσει ή όχι.
Τέλος, ζήτησε να συμπληρωθεί ο κατάλογος των προς ένταξη αναπτυξιακών σχεδίων με επενδύσεις για τη μεταποίηση για να μπορούν να επενδύουν σε ΑΠΕ έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος της ενέργειας.

Κωνσταντίνος Θέος, Γενικός Δ/ντής της Ελληνικής Παραγωγής – Συμβούλιο
Ο Κωνσταντίνος Θέος, Γενικός Δ/ντής της Ελληνικής Παραγωγής – Συμβούλιο, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ιδιαίτερα θετικό γιατί εισάγει απλοποίηση, θέσπιση ειδικών καθεστώτων ενώ έκανε επισημάνσεις για να γίνει πιο λειτουργικό. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση, η οποία όπως είπε δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. «Υπάρχει μια πενία στο νόμο και αφορά στην επιχορήγηση που είναι μόνο για μικρές επιχειρήσεις. Θεωρούμε ότι στις ΒΙΠΕ πρέπει να υπάρχει το κίνητρο της επιχορήγησης για να επιβραβεύονται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί», ανέφερε ο κ. Θέος.
Σε ότι αφορά τα όρια των επενδυτικών σχεδίων με αφορμή το ότι ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης χαμήλωσε τον πήχη στα 100.000 ευρώ, είπε ότι αυτό δεν μας ικανοποιεί καθώς «γενικά δε συμφωνούμε με τα όρια γιατί το κράτος αποκλείει πολλές μεγάλες επιχειρήσεις».
Όπως είπε, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει το δυσμενέστερο καθεστώς φορολογικών αποσβέσεων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και ζήτησε ότι ταχύτερες αποσβέσεις, όχι κατ΄ανάγκη μεγαλύτερες.

Γ. Μασούτης Α΄Α΄αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Ο Γ. Μασούτης Α΄αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος σημείωσε ότι από το νόμο έχει εξαιρεθεί το λιανεμπόριο και η βιομηχανία σε ότι αφορά τις επενδύσεις logistics.

Σχετικά με το λιανεμπόριο, ο Ελευθέριος Kιοσές, εκπρόσωπος των σούπερ μάρκετ, αναφέρθηκε στο παράρτημα του νόμου το οποίο εξαιρεί το λιανεμπόριο. Εντάσσει λίγο το χονδρικό, αλλά εξαιρεί το λιανεμπόριο, όπως ανέφερε και συνέδεσε την ύπαρξη επιδοτήσεων με χαμηλότερες τιμές στα προϊόντα για τους καταναλωτές.
Όπως είπε, «εάν υπάρχουν επιδοτήσεις οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ θα μπορούν να κάνουν επενδύσεις και αυτό θα μεταφραστεί σε χαμηλότερο κόστος για τον καταναλωτή και καλύτερες τιμές».
Αναφέρθηκε στη στρέβλωση να επιδοτούνται τα logistics αλλά όχι όταν επενδύουν οι εταιρείες του λιανεμπορίου και ζήτησε να χρηματοδοτούνται τουλάχιστον οι υπηρεσίες μεταφοράς logistics.
Επίσης, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο επιτρέπει επενδύσεις στο χονδρικό εμπόριο όταν κάνει επενδύσεις σε logistics στα νησιά, αλλά εξήγησε ότι πλέον η αποθήκευση γίνεται από το λιανικό εμπόριο και όχι από το χονδρικό καθώς έχει αλλάξει γη δομή της αγοράς.
Τέλος, αναφέρθηκε στις επιδοτήσεις επενδύσεων φόρτισης οχημάτων, οι οποίες δεν επιδοτούνται όταν τις κάνουν εταιρείες του λιανεμπορίου.

Αντώνης Μέγγουλης, διευθυντής και νομιός σύμβουλος ΕΣΕΕ
Ο Αντώνης Μέγγουλης, διευθυντής και νομικός σύμβουλος της ΕΣΕΕ ανέφερε πως το σχέδιο νόμου είναι θετικό αλλά δεν λαμβάνει καμία από τις επιπτώσεις της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων. Είπε ότι οι μεσαίες επιχειρήσεις ομαδοποιούνται μαζί με τις μεγάλες, κάτι το οποίο μπορεί να τις οδηγήσει στην εξαίρεση και ζήτησε να ομαδοποιηθούν μαζί με τις μικρές επιχειρήσεις. Σχετικά με το όριο της επιδότησης είπε ότι εξαντλούνται στο 80% και ζήτησε την εξάλειψή του.
Σχετικά με τις διαδικασίες δήλωσε ότι δεν δείχνουν να απλοποιούνται σημαντικά. Και αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση και στην αοριστία εννοιών όπως αυτές που αναφέρονται σε «εκτιμήσεις εύλογου κόστους» και σε «βιωσιμότητα του σχεδίου». Αναρωτήθηκε ποιός ορίζει τις έννοιες αυτές λέγοντας ότι είναι έννοιες με υποκειμενικό περιεχόμενο και μπορεί να οδηγήσει σε απόρριψη επενδυτικών σχεδίων.
Επίσης, διαφώνησε με τη διαδικασία της πιστοποίησης, την οποία θα αξιολογούν ορκωτοί και τράπεζες, οι οποίοι όπως είπε δεν έχουν τα ίδια κίνητρα και συμφέροντα.

Σχετικά με την ένταξη στις επιδοτήσεις του νόμου των τρίστερων ξενοδοχείων έθιξε το θέμα του ανταγωνισμού λέγοντας ότι εξαιρούνται των επιδοτήσεων τα νοικιαζόμενα δωμάτια και τα τουριστικά καταλύμματα που ανταγωνίζονται τα τρίστερα ξενοδοχεία, τα οποία δεν είναι εφικτό να κατακσευαστούν σε ορισμένα νησιά λόγω χωροταξικής ιδιαιτερότητας. Οπότε κακώς εξαιρούνται από το νόμο, ανέφερε., όπως είσης κακώς εξαιρούνται και οι ατομικές επιχειρήσεις.
Θα μπορούσαν επιλεγμένοι τομείς ατομικών επιχειρήσεων, οι οποίες να εντάσονται σε ορισμένες περιοχές στα κίνητρα του νόμου.

Τέλος, έκανε δύο γενικές παρατηρήσεις: α) ότι έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στις νησιωτικές και παραμερθόριες περιοχές, όπου θα έπρεπε να παρέχεται το κίνητρο της επιχορήγησης και β) δεύτερον το νομοσχέδιο θα μπορούσε να καλύψει το κενό που υπάρχει με το Ταμείο Ανάκαμψης σχετικά με τη χρηματοδότηση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Αντώνης Παπαδόπουλος, Μέλος δ.σ. ΕΒΕΑ
Ο Αντώνης Παπαδόουλος, Μέλος Δ.Σ. ΕΒΕΑ ζήτησε να δωθούν ειδικά κίνητρα σε όλες τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις και ειδκά τις Αττικής, τις οποίες εκπροσωπεί ως μέλος του ΕΒΕΑ.

Συνεταιρισμοί
Ο εκπρόσωπος των Συνεταιρισμών ανέφερε μία στρέβλωση. Σημείωσε ότι στο άρθρο 68 για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν περιλαμβάνεται το κίνητρο της επιδότησης, αλλά το φορολογικό κίνητρο. Όμως όπως επεσήμανε, οι συνεταιρισμοί δεν έχουν κέρδη, αλλά δουλεύουν για τα μέλη τους, οπότε το μοναδικό κίνητρο που θα είχε ουσία είναι η επιδότηση και όχι το φορολογικό κίνητρο, αφού ο στόχος των συνεταιριστικών επιχειρήσεων δεν είναι το κέρδος.

Αγγελος Φισκιλής, πρόεδρος του δικτύου ΚΟΙΝΣΕΠ
Ο Αγγελος Φισκιλής, πρόεδρος του δικτύου ΚΟΙΝΣΕΠ, δήλωσε ότι το πρόβλημα για τις εταιρείες με τη νομική μορφή ΚΟΙΝΣΕΠ (ή ΚΑΛΟ) δεν είναι το κατώτερο ποσό επένδυσης, αλλά τι θα γίνει από το χρόνο της έγκρισης μέχρι την πληρωμή. Όπως είπε ναι μεν παρέχεται η δυνατότητα εκχώρησης σε τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν στο μεσοδιάστημα, αλλά οι τράπεζες δεν αναγνωρίζουν τις ΚΟΙΝΣΕΠ και δημιουργούν εμπόδια.

Η επιτροπή ξανασυνεδριάζει το απόγευμα για την ψήφισαη επί της αρχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα