Οι άξονες του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Τι αλλάζει στα ΑΕΙ με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που συζητείται στο υπουργικό συμβούλιο.

Σε εξέλιξη από τις 11 το πρωί βρίσκεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σημαντικό κομμάτι της σημερινής συζήτησης αποτελεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πρόκειται για το τελευταίο κομμάτι στο παζλ του συνολικού νομοθετικού έργου στο συγκεκριμένο

τομέα, για το οποίο, όπως αναφέρουν στελέχη, δεσμεύτηκε προεκλογικά η κυβέρνηση…

Το νομοσχέδιο διαρθρώνεται σε τέσσερις άξονες:

-Αναβάθμιση ποιότητας ΑΕΙ: Με εκσυγχρονισμό προγραμμάτων σπουδών (πχ Διεπιστημονικά κοινά/διπλά προπτυχιακά, Δυνατότητα επιλογής μαθημάτων από προγράμματα σπουδών άλλων Τμημάτων, "Ελληνικό Erasmus", Επαγγελματικά μεταπτυχιακά, Βιομηχανικά διδακτορικά). Με ενίσχυση ερευνητικής δραστηριότητας (πχ Ίδρυση ερευνητικών κέντρων και διϊδρυματικών ερευνητικών κέντρων, στελέχωση με ερευνητές επί θητεία, προσέλκυση Επισκεπτών Καθηγητών και Ερευνητών από πανεπιστήμια του εξωτερικού).

-Ενίσχυση λειτουργικότητας ΑΕΙ: Με αξιοποίηση θεσμικών εργαλείων για ενίσχυση αποτελεσματικότητας και οργανωτικής λειτουργίας των ΑΕΙ. Με απελευθέρωση πλαισίου διεξαγωγής έρευνας από γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες.

-Προώθηση σύνδεσης ΑΕΙ με την κοινωνία: Με αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων-ενίσχυση επιχειρηματικότητας. Με παροχή υπηρεσιών από εργαστήρια προς πολίτες/φορείς. Με ενίσχυση της δια βίου μάθησης. Με υποστήριξη διεθνοποίησης και ανάπτυξης συνεργασιών.

-Εκσυγχρονισμό ΔΟΑΤΑΠ: Με θέσπιση ευέλικτου πλαισίου για ακαδημαϊκή αναγνώριση πτυχίων από πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα