Ο Στέφανος Μάνος και τα ...σχόλιά του για Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ) και ανταγωνισμό

Με αφορμή τη διαβούλευση για τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που την πετούν εκτός ελέγχου των τιμολογιακών πολιτικών των εταιρειών του κλάδου τηλεπικοινωνιών. 

Με σειρά αναρτήσεων στον προσωπικό του λογαριασμό ο πρώην υπουργός και φιλελεύθερος πολιτικός, Στέφανος Μάνος σχολιάζει τα όσα συμβαίνουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με την μεθόδευση της κυβέρνησης να μην μπορεί να ελέγχει τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Ταυτόχρονα, εκφράζει τον προβληματισμό του

για την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (είναι ανεξάρτητα αρχή αλλά τα μέλη της προτείνονται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με υπουργό τον Κυριάκο Πιερρακάκη), που δεν ενθαρρύνει, κατά την εκτίμησή του, τον ανταγωνισμό στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός αναφέρει τα εξής:

1. Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για τον εκσυγχρονισμό του δικαίου του ανταγωνισμού. Ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες εξαιρείται του ελέγχου της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να μη θιγεί το "μονοπώλιο" της ΕΕΤΤ χάρη στο οποίο η Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες χώρες της Ε.Ε.

2. Μολονότι στο παρελθόν είχα υποστηρίξει την ΕΕΤΤ, η εμπειρία δείχνει ότι εμποδίζει τη δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού που θα ωφελούσε τους καταναλωτές. Π.χ. δεν έχω ένδειξη ότι η ΕΕΤΤ υποστηρίζει, ως όφειλε, την είσοδο της ΔΕΗ στα δίκτυα οπτικών ινών σε ανταγωνισμό με τον ΟΤΕ.

3. Η γνώμη μου είναι ότι ο υπουργός Ανάπτυξης πρέπει να αναθέσει τη ρύθμιση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών στην ΕΕΤΤ, αλλά τον έλεγχο ότι εκ των υστέρων λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην αγορά αυτή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για τον εκσυγχρονισμό του δικαίου του ανταγωνισμού. Ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες εξαιρείται του ελέγχου της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να μη θιγεί το "μονοπώλιο" της ΕΕΤΤ χάρη στο οποίο η Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες χώρες της Ε.Ε.

— Stefanos Manos (@StefanosManos) November 23, 2021

Keywords
Τυχαία Θέματα