Ο ανασχηματισμός δεν φαίνεται να άρεσε στο Χρηματιστήριο

Λόγω της ένταξης στην κυβέρνηση πολιτικών και όχι τεχνοκρατών και της εξόδου του Γιώργου Ζαββού, ο οποίος ετοίμαζε διάφορα νομοσχέδια για την αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. 

Αν και μόλις χθες Δευτέρα 30 Αυγούστου ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου προσέγγισε με δύναμη νέα κορυφή για εφέτος, έχοντας προοπτική για περαιτέρω άνοδο, σήμερα Τρίτη, δηλαδή την ημέρα που ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ο Γενικός Δείκτης κινείται πτωτικά (-0,42% στις 925 μονάδες), δείχνοντας ότι οι επενδυτές προσπαθούν να χωνέψουν

τις κυβερνητικές αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα προσπαθούν να καταλάβουν γιατί καταργήθηκε η θέση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού υπεύθυνου για το χρηματοπιστωτικό τομέα την ώρα που πέτυχε παράταση του προγράμματος Ηρακλή με τον Ηρακλή ΙΙ και έχοντας στο συρτάρι του έτοιμα νομοσχέδια για την αναβάθμιση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, η οποία έχει χαρακτηρίζεται από διάφορα φαινόμενα.

Σίγουρα δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ είχε συγκρουστεί και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα σε θέματα του χαρτοφυλακίου του. Μερικοί του καταμαρτυρούν καθυστερήσεις στα νομοσχέδια τα οποία ετοιμάζονται εδώ και καιρό ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι τον έφαγαν οι αλλαγές που ήθελε να περάσει στην κεφαλαιαγορά, κάνοντας πιο αυστηρή τη λειτουργία της.

Κάποιοι άλλοι προσθέτουν και το προφανές: δηλαδή τα πολλά κέντρα λήψης αποφάσεων γύρω από τον χρηματοπιστωτικό τομέα με το ΤΧΣ, την Τράπεζα της Ελλάδος και τον SSM, και το υπουργείο Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση την ώρα που το χρηματιστήριο έπαιρνε τα πάνω του, ο αρμόδιος υφυπουργός είδε την πόρτα της εξόδου.

Ένα άλλο σημείο που δεν άρεσε στους επενδυτές είναι η στελέχωση της κυβέρνησης με βουλευτές και όχι με τεχνοκράτες. Βλέπουν ότι οι τεχνοκράτες που ήταν αρκετοί στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, σιγά - σιγά περιορίζονται δίνοντας τη θέση τους σε παλιάς κοπής πολιτικούς.

Όλα αυτά σταμάτησαν την όρεξη των επενδυτών, που έβλεπαν μπροστά τους να ξεκινάει το πλούσιο επενδυτικό πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 και να εκσυγχρονίζεται η χώρα με φιλικές προς τις επενδύσεις επιλογές. Τώρα, θα πρέπει να χωνύψουν τον ανασχηματισμό και να περιμένουν τα πρώτα δείγματα από τη νέα κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα