Νταβός: 250 δισεκατομμυριούχοι και εκατομμυριούχοι ζητούν να φορολογηθούν!

Σε ανοιχτή τους επιστολή 250 επιφανή οικονομικά πρόσωπα ζητούν από τις παγκόσμιες πολιτικές ελίτ να φορολογηθούν προκειμένου να ενισχύσουν τις δημόσιες υπηρεσίες και να προστατεύσουν τη δημοκρατία.

Περισσότεροι από 250 δισεκατομμυριούχοι και εκατομμυριούχοι απαιτούν από την παγκόσμια πολιτική ελίτ που θα συναντηθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός να εισαγάγει φόρους περιουσίας έτσι ώστε να ενισχυθούν οι δημόσιες υπηρεσίες παγκοσμίως, μεταδίδει ο Guardian.

«Το αίτημά

μας είναι απλό: σας ζητάμε να φορολογήσετε εμάς, τους πιο πλούσιους της κοινωνίας», έγραψαν μερικά από τα πιο επιφανή πρόσωπα του κόσμου σε ανοιχτή επιστολή τους προς τους παγκόσμιους ηγέτες.

«Αυτό δεν θα αλλάξει θεμελιωδώς το βιοτικό μας επίπεδο, ούτε θα στερήσει τα παιδιά μας, ούτε θα βλάψει την οικονομική ανάπτυξη των εθνών μας. Αλλά θα μετατρέψει τον ακραίο και μη παραγωγικό ιδιωτικό πλούτο σε επένδυση για το κοινό μας δημοκρατικό μέλλον».

Μεταξύ των υπογραφόντων της επιστολής είναι η κληρονόμος της Disney, Abigail Disney, ο ηθοποιός Brian Cox που υποδύθηκε το φανταστικό χαρακτήρα του δισεκατομμυριούχου Logan Roy στη βραβευμένη τηλεοπτική σειρά Succession, η ηθοποιός και σεναριογράφος Simon Pegg αλλά και η Valerie Rockefeller, κληρονόμος της δυναστείας των ΗΠΑ.

«Είμαστε επίσης οι άνθρωποι που επωφελούνται περισσότερο από το status quo», ανέφεραν στην επιστολή με τίτλο Proud to Pay, την οποία θα παραδώσουν στους παγκόσμιους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στο Νταβός της Ελβετίας σήμερα Τετάρτη, 17/1.

«Η ανισότητα έχει φτάσει σε οριακό σημείο και το κόστος της για τον κίνδυνο οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής σταθερότητας είναι σοβαρό – και αυξάνεται καθημερινά. Εν ολίγοις, χρειαζόμαστε δράση τώρα».

Μια νέα δημοσκόπηση των υπερπλούσιων δείχνει ότι το 74% υποστηρίζει υψηλότερους φόρους στον πλούτο για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής και στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών. Σε μια έρευνα, που διεξήχθη από το Survation για λογαριασμό της ομάδας εκστρατείας Patriotic Millionaires, συμμετείχαν περισσότεροι από 2.300 ερωτηθέντες από χώρες της G20 που κατέχουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια σε επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία, εξαιρουμένων των κατοικιών τους – κατατάσσοντάς τους στο πλουσιότερο 5%. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 58% υποστήριξε τη θέσπιση φόρου περιουσίας 2% σε άτομα με περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια και ότι το 54% πιστεύει ότι ο ακραίος πλούτος αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία.

Ο Guy Singh-Watson, Βρετανός αγρότης που έγινε επιχειρηματίας ιδρύοντας την εταιρεία διανομής κουτιών λαχανικών Riverford , ανέφερε: «Αυτή η δημοσκόπηση φαίνεται να δείχνει ότι ολόκληρος ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένων των πλουσιότερων ανθρώπων, θέλει να φορολογήσει τους υπερπλούσιους. Πού είναι λοιπόν η ηγεσία των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας που έχει τη δύναμη να το κάνει πραγματικά; Εμείς, οι πιο πλούσιοι, είμαστε κουρασμένοι από την αδράνεια, και δεν μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται στο οικονομικό περιθώριο, έχουν χάσει κάθε υπομονή».

Ένας «μέτριος» φόρος περιουσίας 1,7% στους πλουσιότερους 140.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να συγκεντρώσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια λίρες για να βοηθήσει στην πληρωμή των δημόσιων υπηρεσιών, πρότεινε το Συνέδριο των Συνδικάτων (TUC) πέρυσι .

Οι 250 πλουσιότερες οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συνολική περιουσία 748 δισεκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Sunday Times, η οποία αυξήθηκε από τα 704 δισεκατομμύρια λίρες του προηγούμενο έτος. Στη λίστα των πλουσιότερων περιελάμβαναν τον πρωθυπουργό, Rishi Sunak, και τη σύζυγό του, Akshata Murty, στην κατάταξη 275 από τους 350, με 529 εκατομμύρια λίρες από κοινού, και τον 32χρονο δούκα του Westminster, με 9,9 δισεκατομμύρια λίρες, στον αριθμό. 11.

Η Cox, βραβευμένη με Emmy και Χρυσή Σφαίρα ηθοποιός, είπε: «Ζούμε σε μια δεύτερη «χρυσή εποχή». Οι δισεκατομμυριούχοι χρησιμοποιούν τον ακραίο πλούτο τους για να συσσωρεύσουν πολιτική δύναμη και επιρροή, υπονομεύοντας ταυτόχρονα τη δημοκρατία και την παγκόσμια οικονομία. Έχει περάσει πολύς καιρός δίχως πραγματική δράση. Εάν οι εκλεγμένοι μας αξιωματούχοι αρνηθούν να αντιμετωπίσουν αυτή τη συγκέντρωση χρημάτων και εξουσίας, οι συνέπειες θα είναι τρομερές».

Keywords
Αναζητήσεις
ntavos-250-disekatommyriouchoi-kai-ekatommyriouchoi-zitoun-na-forologithoun.htm
Τυχαία Θέματα