Νευρικότητα στη Wall Street μετά τη νέα εκτόξευση του πληθωρισμού

Στις κινήσεις της Fed επιστρέφουν οι traders και οι επενδυτές μετά τη νέα άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αλλά και την πρώτη άκαρπη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ σκαρφάλωσε στο 7,9%, από 7.5% τον Ιανουάριο, ποσοστό που αποτελεί νέο υψηλό τεσσάρων δεκαετιών. Σημειώνεται πως οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση

στο 7,8%, ενώ σε μηναία βάση, η αύξηση σε σχέση με τον Ιανουάριο ήταν της τάξης του 0,8%, έναντι πρόβλεψης για αύξηση κατά 0,7%.

Σύμφωνα με το δίκτυο CNBN, η επιτάχυνση του πληθωρισμού τον προηγούμενο μήνα πραγματοποιήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές του 1982.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, τον Φεβρουάριο οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 1% σε μηνιαία βάση -κάτι που είχε να εμφανιστεί από τον Μάρτιο του 2020 κατά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ οι τιμές της ενέργειας ενισχύθηκαν κατά 3,5%. Παράλληλα, το κόστος στέγασης ενισχύθηκε κατά 0,5% σε μηναία βάση και κατά 4,7% σε ετήσια.

Από την άλλη οι επενδυτές αξιολογούν και τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, του Σεργκέι Λαβρόφ και του Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας, υπό τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Προς ώρας δεν υπήρξε πρόοδος ούτε για την κατάπαυση του πυρός, ούτε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Ο Κουλέμπα ανέφερε πως ο Ρώσος ΥΠΕΞ δεν δεσμεύτηκε για τίποτα από τα δύο, καθώς πρέπει να διαβουλευθεί με την κυβέρνησή του. Επίσης εμφανίστηκε διατεθειμένος για μια νέα συνάντηση και επανέλαβε πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραδοθεί.

Οι επενδυτές επιστρέφουν στα commodities με το αμερικανικό αργό να καταγράφει νέα άνοδο 4,36% στα 113,44 δολάρια το βαρέλι. Επιπλέον ο χρυσός ενισχύεται κατά 1,13% στα 2.010 δολάρια ανά ουγγιά.

Αντιθέτως η Wall Street υποχωρεί, με τον Dow Jones στο -1,08% και στις 32.929 μονάδες, τον Nasdaq στο -1,39% και στις 13.072 μονάδες και τον S&P 500 να σημειώνει πτώση 1,09% στις 4.233 μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα