Νέα εκτόξευση στην τιμή του ρεύματος: Στα 154,08 ευρώ το κόστος ανά Mwh

Μόνο σε μία ημέρα η τιμή αυξήθηκε 6,6%.  

Με εκκλήσεις στους πολίτες για περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας προσπαθεί η πολιτική ηγεσία της χώρας και οι αρμόδιοι φορείς να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ζήτηση εξαιτίας του καύσωνα. Το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας βρίσκεται στα όριά του με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ να επιστρατεύει τη μονάδα της Μεγαλόπολης 3 για να συνδράμει στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Η μονάδα αυτή είναι εκτός λειτουργίας λόγω

ρύπων από τον περασμένο Νοέμβριο αλλά λόγω των συνθηκών επανεντάχθηκε στο δίκτυο.

Η τιμή του ρεύματος συνεχίζει να καλπάζει και να σημειώνει νέρο ρεκόρ. Για σήμερα Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021 το κόστος ανά Mwh ανήλθε σε 144,54 ευρώ ενώ αύριο το κόστος ανά Mwh εκτοξεύτηκε στα 154,08 ευρώ, δηλαδή είναι ακριβότερη κατά 10 ευρώ σε διάστημα 24 ωρών. Οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύμαοτς θα χρεώνουν από 0,15408 ευρώ ανά Kwh ενώ το συνολικό κόστος για 60 λεπτά κατανάλωσης ενός κλιματιστικού μηχανήματος θα φτάνει τα 0,30816 λεπτά του ευρώ ανά kwh όταν πέρυσι ήταν στα 0,07 λεπτά του ευρώ.

Η λειτουργία λιγνιτικών μονάδων επιβαρύνουν τη ΔΕΗ διότι πρέπει να πληρώσει ρύπους στα επίπεδα των 52 ευρώ ανά τόνο. Η διοίκηση της επιχείρησης έχει ανακοινώσει ότι από τις 5 Αυγούστου θα εφαρμόσει ρήτρα αναπροσαρμογής τιμολογίων ρεύματος με τους πελάτες της να επιβαρύνονται το αντίστοιχο κόστος.

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ σε δηλώσεις του ζήτησε τη βοήθεια των καταναλωτών, «για να μπορέσουμε - όσο αυτό είναι εφικτό - να περιορίσουμε τη ζήτηση κυρίως τις ώρες αιχμής».

Την ίδια έκκληση προς τους πολίτες απηύθυνε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, λέγοντας «Ζητάμε από τους καταναλωτές να μην σπαταλούν ενέργεια».

Ανακοίνωση για περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος ειδικά στις περιοχές Ρόδου που κάηκαν εξέδωσε και ο ΔΕΔΔΗΕ.

Λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών τις επόμενες μέρες, αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και πίεση στο σύστημα. Για το λόγο αυτό, ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων και των ηλεκτροπαραγωγών σε ανώτατο επίπεδο είναι επιβεβλημένος για να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδότηση των καταναλωτών καθ' όλη τη διάρκεια του ακραίου φαινομένου».

Keywords
Τυχαία Θέματα