Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Παρατείνεται η ειδική διαχείριση

Την παράταση της ειδικής διαχείρισης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), που κανονικά λήγει εντός του μήνα, προβλέπει διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες, Παρασκευή, στη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το capital.gr, στο μεταξύ η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Κομισιόν συνεχίζει να στέλνει "λογαριασμούς" στο ελληνικό Δημόσιο για τα πρόστιμα που πρέπει να πληρώσει όσο δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού

Δικαστηρίου για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις στην ΕΝΑΕ.

Ειδικότερα, η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο δίνει έκτακτη παράταση έξι μηνών της διάρκειας όλων των διαδικασιών ειδικής διαχείρισης του ν. 4307/2014 που λήγουν εντός του διαστήματος Μαρτίου-Ιουνίου 2021, μεταξύ των οποίων και αυτή της ΕΝΑΕ. Η παράταση δίνεται λόγω έκτακτων συνθηκών που συνδέονται με την πανδημία του κορονοϊού, αν και στην περίπτωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη, καθώς θα πρέπει να προκηρυχθεί ξανά ο διαγωνισμός για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που κηρύχθηκε άγονος.

Τα πρόστιμα από την Κομισιόν

Όσο δεν προχωρά η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΝΑΕ η χώρα μας εξακολουθεί να πληρώνει πρόστιμο σχεδόν 7,3 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο που δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων, βάσει αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2012 και το 2018.

Ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δύο αποφάσεις της στις 12 Οκτωβρίου 2020 και στις 22 Φεβρουαρίου 2021 ζητά την πληρωμή προστίμων σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου 2018.

Τα επόμενα βήματα

Πλέον ο ειδικός διαχειριστής θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα προκήρυξη για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΝΑΕ, ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου όπου θα λήξει η παράταση που δίνει η σχετική διάταξη που βρίσκεται προς ψήφιση. Παράλληλα ετοιμάζεται και νέος διαγωνισμός για το τμήμα των Ναυπηγείων που ανήκει στην ΕΤΑΔ.

Στην αγορά αναμένουν τις κινήσεις της κυβέρνησης και της ειδικής διαχείρισης για την επίλυση αδυναμιών και προβλημάτων που οδήγησαν σε προσφορά 15,1 εκατ. ευρώ από την Pyletech Shipyards και την ουσιαστική αποχώρηση της Onex από τη διεκδίκηση. Υπενθυμίζεται ότι η προσφορά της Pyletech δεν έγινε αποδεκτή, ενώ η Onex κατέθεσε "μη ανταγωνιστική προσφορά" ύψους 1 εκατ. ευρώ απλά και μόνο για να διασφαλίσει έννομο συμφέρον στην περίπτωση που θα ασκούσε κάποια προσφυγή.

Εξάλλου, άγονος κηρύχθηκε και ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ για το ακίνητο που κατέχει μέσα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο οποίος είχε τιμή εκκίνησης τα 55 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή ήταν πλήρως αναμενόμενη, καθώς, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, πολύ δύσκολα θα διεκδικήσει κάποιος το συγκεκριμένο ακίνητο αν δεν έχει εξασφαλίσει το "στρατιωτικό κομμάτι" των Ναυπηγείων.

Πάντως, η Pyletech, μέλος του ομίλου North Star του εφοπλιστή Θ. Πριόβολου, έχει ανακοινώσει ότι το ενδιαφέρον της και για τα δύο οικόπεδα παραμένει. "Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και αναμένουμε τις επόμενες αποφάσεις της ΕΝΑΕ και της ΕΤΑΔ, ώστε να επαναπροκηρυχθούν άμεσα οι διαγωνισμοί, σε ρεαλιστική πια βάση και χωρίς επιβλαβείς για τη χώρα και την οικονομία καθυστερήσεις", ανέφερε πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα