Μηταράκης: Οι προτάσεις του Συμφώνου Μετανάστευσης δεν ανταποκρίνονται στις ανησυχίες μας

«Το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση είναι μια αξιόλογη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο οι προτάσεις, δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις ανησυχίες της Ελλάδας», τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Αναφερόμενος στα σημεία διαφωνίας με το σύμφωνο τόνισε ότι «η ισορροπία μεταξύ των υποχρεώσεων των κρατών-μελών και της επίδειξης έμπρακτης και αποτελεσματικής αλληλεγγύης προς τα κράτη-μέλη υπό μεταναστευτική

πίεση δεν επιτυγχάνεται επαρκώς καθώς οι υποχρεώσεις είναι αυστηρές και λεπτομερείς ,ενώ οι διατάξεις αναφορικά με την αλληλεγγύη έχουν λιγότερο δεσμευτικό χαρακτήρα».

Στο ζήτημα της αλληλεγγύης, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι εναλλακτικές μορφές υποστήριξης στα κράτη-μέλη υπό μεταναστευτική πίεση, όπως η βοήθεια στην προστασία συνόρων και η παροχή μέσων και πόρων, «θα πρέπει να ενεργοποιούνται μόνον εάν έχει ήδη εξασφαλισθεί ο απαραίτητος αριθμός μετεγκαταστάσεων σε άλλα κράτη-μέλη».

Επεσήμανε δε ότι η Ελλάδα, με την συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει καταφέρει να ανακτήσει τον έλεγχο, της μεταναστευτικής κρίσης και «επεσήμανε ότι μέσα στους 12 μήνες του 2020 σημειώθηκε, δραστική μείωση αφίξεων κατά 80%, σημαντική αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου κατά 65%, αύξηση κατά 64% της έκδοσης αποφάσεων ασύλου στις 106 χιλιάδες και μείωση των διαμενόντων σε όλη τη χώρα από 94 χιλιάδες, στις 64 χιλιάδες».

Keywords
Τυχαία Θέματα