Μινιόν: Οκτώ αρχιτέκτονες για την "πράσινη" πρόσοψη - Μέσα στο 2022 οι συμφωνίες για τα καταστήματα

Στα τέλη του ερχόμενου μήνα θα επιλεγεί το γραφείο που θα σχεδιάσει την πρόσοψη του πολυκαταστήματος. 

Σταδιακά μέσα στον Ιανουάριο ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανακατασκευή του εμβληματικού Μινιόν, του εμπορικού πολυκαταστήματος το οποίο ‘’σημάδεψε’’ πολλές γενιές Αθηναίων και όχι μόνο, ενώ μέσα στον Φεβρουάριο θα υπάρξει το πρώτο ‘’ορόσημο’’ από τα αρκετά που θα ακολουθήσουν τα επόμενα δύο χρόνια για την διαδικασία ανανέωσης και παράδοσής του εκ νέου στο καταναλωτικό κοινό.

Πρόκειται για την έναρξη της διαδικασίας για τον επανασχεδιασμό της πρόσοψης του Μινιόν,

η οποία θα ξεκινήσει αμέσως μόλις λήξει η προθεσμία για τις προτάσεις από διακεκριμένους αρχιτέκτονες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BusinessNews, ήδη εδώ και κάποιες ημέρες ‘’τρέχει’’ ένας άτυπος διαγωνισμός από πλευράς Dimand για την αναδιαμόρφωση της πρόσοψης του κτιρίου, με τη συμμετοχή οκτώ πολύ γνωστών αρχιτεκτονικών γραφείων της πρωτεύουσας, τα οποία καλούνται μέχρι τα μέσα του ερχόμενου μήνα να εμπνευστούν τη νέα εποχή του Μινιόν, τουλάχιστον όσον αφορά την εξωτερική του εικόνα, και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Έχοντας στη διάθεσή τους, επί της ουσίας, δύο κύριες κατευθύνσεις από την εταιρεία, την ‘’πράσινη’’ λογική, καθώς και αυτό το κτίριο της Dimand αναμένεται να πιστοποιηθεί με Leed, για το φιλικό, προς το περιβάλλον, αποτύπωμά του, και την εφαρμογή μινιμαλιστικής όσο και high tech τάσης στον σχεδιασμό, με χρήση μετάλλου και γυαλιού, τα αρχιτεκτονικά γραφεία αναμένεται να έχουν προθεσμία προκειμένου να παραδώσουν τους πλήρεις φακέλους των προτάσεών τους γύρω στις 15 Φεβρουαρίου, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τα στελέχη της Dimand στα τέλη του μήνα.

«Σκοπός είναι μέσα στην άνοιξη του 2022 να έχει επιλεγεί, ήδη, η εταιρεία που θα αναλάβει τον σχεδιασμό και να γίνει η ολοκλήρωση της μελέτης της πρόσοψης σε σχέση και με το εσωτερικό της κατασκευής» επισημαίνουν στο BusinessNews κύκλοι κοντά στην εταιρεία, που συμπληρώνουν ότι «θα γίνει απόπειρα να κρατηθεί κάτι από την παλιά αίγλη, από αυτή τη λάμψη που έχουν ως ανάμνηση στο μυαλό τους οι σημερινοί σαραντάρηδες από το πολυκατάστημα, όμως θα δοθεί μια εντελώς νέα λογική, καθώς μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα κτίριο μικτής χρήσης, με καταστήματα, γραφεία και καταλύματα».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με νέες πληροφορίες, ‘’τρέχει’’ και η διαδικασία συνομιλιών με τον φορέα που κατέχει τα 4.000 τμ από τα συνολικά 19.000 του κτιρίου – η Dimand απέκτησε τον προηγούμενο Νοέμβριο τα 15.000 τμ του κτιρίου από τη Folli Follie - προκειμένου να τα μισθώσει και αυτά για να μπορέσει να έχει συνολικά την εκμετάλλευσή του.

Έτσι θα διευκολυνθεί και η διαδικασία ανακατασκευής, η οποία τώρα έχει ως στόχο μόνο τα 15.000 τμ.

Συζητήσεις με retailers

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι συζητήσεις με retailers, προκειμένου μέσα στο 2022 να κλειστούν οι πρώτες συμφωνίες με τα brands εκείνα τα οποία θα στεγαστούν στους πρώτους ορόφους του κτιρίου.

Ήδη κάποιες κρούσεις είχαν γίνει στην Dimand από τα τέλη του 2021, όμως δεν είχε προχωρήσει τότε κάποια συνομιλία σε σταθερό έδαφος, παρά μόνο είχε επικυρωθεί ότι υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλα ονόματα, ειδικά από το χώρο της τεχνολογίας και της ένδυσης.

Παρόλαυτα, δεν υπάρχει βιασύνη, καταρχάς, για το κλείσιμο των συμφωνιών, αφού προς το παρόν η εταιρεία έχει δώσει το κύριο βάρος στο σχεδιασμό της πρόσοψης και της διαμόρφωσης των εσωτερικών χώρων, προκειμένου να είναι σίγουρη για τη διαρρύθμισή του και το πόσα shops in a shop μπορεί να διαθέσει τελικά προς μίσθωση.

Η μεγάλη αλλαγή στην εστίαση

Eκεί που θα υπάρξει σημαντική μεταβολή είναι στο κομμάτι F&B του κτιρίου, καθώς το εστιατόριο μεταφέρεται από τον τελευταίο όροφο όπου βρίσκονταν στην προηγούμενη εκδοχή του Μινιόν, με απρόσκοπτη θέα σε όλη την Αθήνα, καθώς ο τωρινός σχεδιασμός θέλει τον όγδοο και τον ένατο όροφο να καταλαμβάνονται από γραφεία και πολυτελή καταλύματα που θα διατεθούν προς μίσθωση, πιθανότητα στη λογική του BnB.

Αυτό έχει ως συνέπεια έναν εντελώς καινούργιο σχεδιασμό που θα γίνει στο ισόγειο, με καφέ και εστιατόριο που θα φέρει το όνομα γνωστής αλυσίδας.

Ωστόσο, αυτή η συμφωνία δεν αναμένεται να επικυρωθεί και να ανακοινωθεί μέχρι το 2023, καθώς προτεραιότητα θα δοθεί στα brands shops in a shops των πιο πάνω ορόφων.

Πάντως, από την εταιρεία δεν είναι σε θέση ακόμα να ορίσουν το ύψος της συνολικής επένδυσης, καθώς θα εξαρτηθεί τόσο από τις αναπροσαρμογές των τιμών των πρώτων υλών που θα χρησιμοποιηθούν τους επόμενους μήνες στην ανακατασκευή, όσο και από τι θα αποφανθούν συνολικά οι μηχανικοί για το εσωτερικό και τον σκελετό του Μινιόν.

Η πρώτη διάγνωση πριν από μερικές εβδομάδες έκανε λόγο για έναν πολύ γερό οικοδομικό σκελετό, ο οποίος δεν θα χρειαστεί πολλές ενισχυτικές παρεμβάσεις, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο και στον τελικό οικονομικό απολογισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία του Δημήτρη Ανδριόπουλου απέκτησε τον περασμένο Νοέμβριο τα 15.000 τμ του Μινιόν δίνοντας ως τίμημα πάνω από 25 εκατ. ευρώ στον προηγούμενο ιδιοκτήτη, Folli Follie, ο οποίος παρά τα αρχικά μεγαλεπήβολα σχέδια για νέα εποχή του πολυκαταστήματος στα μέσα της δεκαετίας του 2010, δεν κατόρθωσε, ελέω και του σκανδάλου, να προχωρήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα