Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές εν αναμονή μάκρο και πρακτικών της Fed

Ήπια ανοδικά κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στα στοιχεία για τον πληθωρισμό καθώς και στα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Federal Reserve που αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα σήμερα.

Ειδικότερα, οι επενδυτές αναμένουν ενδείξεις από την άλλη όχθη του Ατλαντικού σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

όσον αφορά τον πληθωρισμό και το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Πίσω στην Ευρώπη, οι αγορές περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωζώνης για τον Ιούλιο. Χθες τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την πορεία του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη ήταν ενθαρρυντικά και βοήθησαν να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για τον κίνδυνο μεγάλης επιβράδυνσης της οικονομίας λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Eurostat, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 2% στο β' τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς η χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό έδωσε ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα μετά από μια σύντομη ύφεση.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η Eurostat ανακοίνωσε ότι η απασχόληση στην Ευρωζώνη αυξήθηκε 0,5% στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις πιθανές γεωπολιτικές επιπτώσεις μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Σε αυτό το κλίμα, ο Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,11% στις 474 μονάδες.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,07% λίγο πάνω από τις 15.930 μονάδες, ο CAC 40 σημειώνει οριακές απώλειες στα επίπεδα των 6.810 μονάδων, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 προσθέτει 0,06% στις 7.185 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB παρουσιάζει μικρές διακυμάνσεις πέριξ των 26.220 μονάδων και ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,11% κοντά στις 8.880 μονάδες.

Στο πεδίο των αποτελεσμάτων, η δανέζικη ζυθοποιία Carlsberg αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης μετά από την ανακοίνωση των πωλήσεων που ήταν υψηλότερες των προσδοκιών, προειδοποιώντας ωστόσο ότι αυστηροί περιορισμοί στην Ασία θα μπορούσαν να πλήξουν τις πωλήσεις. Η μετοχή της Carlsberg διαπραγματεύεται ανοδικά κατά 2%.

Στο μεταξύ, τα Χρηματιστήρια σε Ασία - Ειρηνικό επέστρεψαν στα κέρδη μετά από 4 διαδοχικές συνεδριάσεις όπου κινήθηκαν πτωτικά, στον αντίποδα του άσχημου κλίματος που διαμόρφωσαν στις ΗΠΑ τα απογοητευτικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις σπάζοντας το εντυπωσιακό σερί των των πέντε διαδοχικών ρεκόρ για Dow Jones και S&P 500, με τους βασικούς δείκτες της Wall Street να υποχωρούν την Τρίτη, αφού επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις με στόχο την κατοχύρωση κερδών.

Ώθηση στην Ασία έδωσαν τα στοιχεία που έδειξαν οι εξαγωγές στην Ιαπωνία αυξήθηκαν τον Ιούλιο με διψήφιο ποσοστό για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, κυρίως χάρη στη ζήτηση της ΕΕ για χάλυβα. Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Keywords
Τυχαία Θέματα