Μετοχές: Θετικά άνοιξε η Ευρώπη, μικρή άνοδος και για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τράπεζες και Μυτιληναίος διαμορφώνουν την τάση στο ελληνικό Χρηματιστήριο. 

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Δευτέρας, καθώς το ενδιαφέρον για εξαγορές συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ενώ οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν μετά την παραίτηση του προέδρου της ελβετικής τράπεζας γιατί παραβίασε τους κανόνες της καραντίνας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο πανευρωπαϊκός

δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,2% το πρωί ενώ νωρίτερα οι ασιατικές αγορές ήταν ασταθείς αφού η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε ορισμένα βασικά επιτόκια δανεισμού μετά από μικτά οικονομικά δεδομένα.

Τη μεγαλύτερη άνοδο στην Ευρώπη σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών βασικών πρώτων υλών και υγειονομικής περίθαλψης, καταγράφοντας άνοδο 0,8% (έκαστος κλάδος).

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο παρουσιάζει τη μεγαλύτερη άνοδο 0,63% καθώς η μετοχή της φαρμακευτικής GlaxoSmithKline έκανε άλμα 5,2% αφού επιβεβαίωσε το Σαββατοκύριακο ότι απέρριψε προσφορά 50 δισ. λιρών της Unilever τον τομέα των καταναλωτικών της που σχετίζονται με την υγεία.

Αντίθετα, η μετοχή της Unilever υποχώρησε 5,2%.

Μικρά κέρδη στο άνοιγμα για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στο Χρηματιστήριο αθηνών το ξεκίνημα της ημέρας είναι επίσης θετικό μετά την πτώση της περασμένης Παρασκευής λόγω των γενικότερων πιέσεων στις διεθνείς αγορές μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης ενισχύεται 0,38% στις 953,01 μονάδες με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές. Ο δείκτης των τραπεζών σημειώνει άνοδο 1,1% με τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank να καταγράφουν κέρδη άνω του 1%. Η Πειραιώς και η Alpha Bank ακολουθούν με υποαπαδίδοντας με κέρδη 0,86% και 0,48%.

Πάνω από 1% είναι τα κέρδη επίσης για τις μετοχές της Μυτιληναίος, του ΟΠΑΠ, της Fourlis, της Jumbo και της ΕΧΑΕ.

Η μετοχή της ΔΕΗ που την Παρασκευή υποχώρησε σημαντικά λόγω της κατάρρευσης της γαλλικής ΔΕΗ της EDF, προσπαθεί να αντιδράσει ανοδικά, σημειώνοντας μικρή άνοδο 0,33% στα 9,07 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες μετοχές η MIG σημειώνει άνοδο 3,3%, το Κτήμα Λαζαρίδη +6,2%, και η Space +5,88%.

Γενικότερα, πάντως η αγορά φαίνεται λίγο μουδιασμένη καθώς η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch δεν επηρέασε καταλυτικά θετικά τις εξελίξεις δίνοντας μεγαλύτερη ώθηση στην αγορά. Αυτό βέβαια ήταν κάτι που αναμενόταν καθώς η αύξηση του δημόσιου χρέους της Ελλάδος, τόσο ως απόλυτου μεγέθους όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ λόγω πανδημίας, δεν άφησε πολλά περιθώρια όχι μόνο στη Fitch αλλά και στις άλλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης για συνολικά αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα