Με ρεκόρ υποδέχτηκαν τη νέα χρονιά τα μεγάλα χρηματιστήρια

Tο υψηλότερο ρεκόρ που καταγράφηκε έφτασε το επίπεδο των 4.818,80 USD (4.1.2022), παρά την παγκόσμια πανδημία.

Τα τελευταία χρόνια, το καινούργιο έτος συνοδεύεται από νέα υψηλά ρεκόρ στις τιμές των δεικτών. Η προηγούμενη χρονιά δεν αποτέλεσε εξαίρεση, καθώς ο S&P 500 έφτασε ή έσπασε τα μέχρι πρότινος ρεκόρ του δεκάδες φορές.

Όπως αναφέρει η ProfitLevel, το υψηλότερο ρεκόρ που καταγράφηκε έφτασε το επίπεδο των 4.818,80 USD

(4.1.2022), παρά την παγκόσμια πανδημία.

S&P 500

Αυτός ο δείκτης ακολουθεί την κίνηση των τιμών 500 αμερικανικών εταιρειών, όπως η Apple, η Tesla ή η Amazon. Είναι ο μεγαλύτερος δείκτης στον κόσμο, καθώς τα αμερικανικά χρηματιστήρια είναι αυτό που στα αγγλικά ονομάζεται "liquid" ή με άλλα λόγια – οι περισσότεροι συναλλάσσονται με μετοχές που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ. Υπάρχουν δύο χρηματιστήρια στις ΗΠΑ – το NYSE (Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης) και το Nasdaq. Ο δείκτης ακολουθεί τις εταιρείες ανεξάρτητα από το χρηματιστήριο στο οποίο είναι εισηγμένες.

Η αρχή της χρονιάς δεν ήταν και η καλύτερη, καθώς στις 3 Ιανουαρίου η τιμή ήταν 4.767 USD, ανέβηκε στα 4.818 USD (4.1.2022) και αμέσως μετά έπεσε στα 4.662,85 USD (6.1.2022), σημείο στο οποίο βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή.

ΔΕΙΚΤΗΣ DAX

Ο DAX αποτελεί τον πιο σημαντικό δείκτη της Ευρώπης. Στον DAX βρίσκονται εισηγμένες 40 εταιρείες που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια της Γερμανίας, της κύριας οικονομικής δύναμης της Ευρώπης, η ισχύς της οποία αποτελεί βασικό δείκτη της οικονομικής ευρωστίας ολόκληρης της Γηραιάς ηπείρου. Υπάρχουν περισσότερα χρηματιστήρια στη Γερμανία, τα μεγαλύτερα από τα οποία είναι: το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, το χρηματιστήριο της Στουτγάρδης και το χρηματιστήριο του Μονάχου. Μεταξύ των εταιρειών που βρίσκονται εισηγμένες στον δείκτη είναι η Adidas, η Bayer και η BMW. Επίσης, ο DAX αφήνει πίσω του μια χρονιά πολύ επιτυχημένη, ενώ η καινούργια διακρίνεται με τη σειρά της ως πολλά υποσχόμενη και ευοίωνη. Η τιμή του δείκτη έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών στις 5 Ιανουαρίου αγγίζοντας τα 16.285 ευρώ.

Ο δείκτης έκανε ποδαρικό στη νέα χρονιά αγγίζοντας την τιμή των 16.000 ευρώ (3.1.2022), ενώ στη συνέχεια σκαρφάλωσε στο υψηλότερο σημείο του. Αφού ακολούθησε μία μικρή πτώση, εν τέλει εδραιώθηκε στην τρέχουσα τιμή των 15.883,24 EUR (18.1.2022).

ΔΕΙΚΤΗΣ HANG SENG

Ο δείκτης Hang Seng, γνωστός και ως δείκτης του Χονγκ Κονγκ, ακολουθεί 50 εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος δείκτης στον κόσμο (ακριβώς μετά τις ΗΠΑ στην πρώτη θέση και την Κίνα στη δεύτερη).

Όπως μπορούμε να δούμε στο γράφημα, αμέσως μετά την έναρξη του νέου έτους σημειώθηκε μια μικρή πτώση κατά 750 HKD (δολάριο Χονγκ Κονγκ) (6.1.2022), αλλά αμέσως μετά ανέβηκε στην τρέχουσα τιμή της στα 24.218 HKD ( 17.1.2022). Η κίνηση της τιμής σε χρονικό διάστημα ενός έτους ήταν μεταξύ 22.665 και 31.183 HKD, πράγμα που σημαίνει ότι αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε πιο κοντά στη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 52 εβδομάδων.

UK 100

Ένας επιπλέον δείκτης με υψηλό ενδιαφέρον είναι ο δείκτης της Μεγάλης Βρετανίας. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα η Μεγάλη Βρετανία καταγράφει, παρά την Covid, 10,9% αύξηση του ΑΕΠ, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξής της κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ.

Αυτό αποτυπώνεται και από το γράφημα, καθώς η τιμή άρχισε να ανεβαίνει ήδη πριν από το νέο έτος και έφθασε στην τρέχουσα τιμή στις 7.590 GBP (λίρες Βρετανίας) (17.1.2022).

Σχετικά με τους δείκτες

Ένας δείκτης ακολουθεί τις κινήσεις των τιμών των μετοχών εταιρειών που διαπραγματεύονται σε συγκεκριμένα χρηματιστήρια από ορισμένες χώρες. Έτσι, ο S&P 500 ακολουθεί 500 αμερικανικές εταιρείες, ο DAX ακολουθεί 40 εταιρείες στη Γερμανία και ούτω καθεξής. Ένας δείκτης αντανακλά την οικονομική ευρωστία μιας χώρας. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του δείκτη, τόσο πιθανότερο είναι η χώρα να καταγράφει υψηλούς και σταθερούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Είναι επίσης σημαντικό να επισημανθεί πως στην περίπτωση που μια εταιρεία έχει μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση αγοράς, θα έχει επίσης μεγαλύτερο αντίκτυπο στον ίδιο τον δείκτη.

Μια ανάλυση της ProfitLevel

PT. Η PROFITFXLEVEL (εφεξής, ProfitLevel) είναι καταχωρημένη επωνυμία της BCM Begin Capital Markets CY Ltd, μια Κυπριακή Εταιρεία Επενδύσεων (CIF) που εποπτεύεται και ρυθμίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC) με την άδεια CIF αριθ. 274/15 και εγγεγραμμένη διεύθυνση Αγίας Φυλαξίας 182, Επιχειρηματικό Κέντρο Κοφτερό, Γραφείο 103, 3083 Λεμεσός, Κύπρος.

Οι μελλοντικές δηλώσεις βασίζονται σε υποθέσεις και τρέχουσες προσδοκίες, οι οποίες μπορεί να είναι ανακριβείς ή στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον, το οποίο μπορεί να αλλάξει. Τέτοιες δηλώσεις δεν αποτελούν εγγύηση για μελλοντική απόδοση. Περιλαμβάνουν κινδύνους και άλλες αβεβαιότητες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ουσιαστικά από αυτά που εκφράζονται ή υπονοούνται σε οποιεσδήποτε μελλοντικές δηλώσεις.

Αποποίηση ευθυνών: Το περιεχόμενο αυτού του υλικού αποτελεί επικοινωνία μάρκετινγκ και δεν πρέπει να θεωρείται ως οποιουδήποτε είδους επενδυτική συμβουλή ή / και επενδυτική έρευνα ή / και πρόσκληση για οποιεσδήποτε συναλλαγές. Αυτό το υλικό προετοιμάστηκε για ενημερωτικούς / εκπαιδευτικούς σκοπούς μόνο και δεν συνεπάγεται υποχρέωση εκτέλεσης επενδυτικών συναλλαγών ούτε εγγυάται ή προβλέπει μελλοντική απόδοση. Η BCM Begin Capital Markets Cy Ltd και τα σχετικά πρόσωπα της, συμπεριλαμβανομένων θυγατρικών, αντιπροσώπων, διευθυντών ή υπαλλήλων, δεν εγγυώνται την ακρίβεια, την εγκυρότητα, την επικαιρότητα ή την πληρότητα οποιωνδήποτε πληροφοριών / δεδομένων που παρέχονται από τρίτα μέρη και δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε απώλεια προκύψει από επένδυση που πραγματοποιείται βάσει των εν λόγω πληροφοριών / δεδομένων. Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές.

Προειδοποίηση κινδύνου: Τα CFD είναι πολύπλοκα μέσα και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο γρήγορης απώλειας χρημάτων λόγω μόχλευσης. | Το 79,41% των λογαριασμών επενδυτών λιανικής χάνουν χρήματα όταν ανταλλάσσουν CFD με αυτόν τον πάροχο. | Θα πρέπει να σκεφτείτε εάν καταλαβαίνετε πώς λειτουργούν τα CFD και αν μπορείτε να αναλάβετε τον υψηλό κίνδυνο απώλειας των χρημάτων σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα