«Μαζί για το Παιδί»: Δημιουργία πανελλαδικού δικτύου με "Έλληνες Πρόσκοποι"

Ένα πανελλαδικό δίκτυο προστασίας των δικαιωμάτων όλων των παιδιών δημιούργησαν η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και οι Έλληνες Πρόσκοποι ενώνοντας τις δυνάμεις τους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός των συχνών ενημερώσεων των μελών τους, θα λάβουν και πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μέσω της υπηρεσίας της συμβουλευτικής γραμμής 115 25, όπου απαντούν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» είναι καθημερινά, από

τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, από τις 9:00 έως τις 21:00, δίπλα σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς. Οι ειδικοί δίνουν κατευθυντήριες γραμμές για τη σωστή διαχείριση μίας δύσκολης κατάστασης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Παράλληλα, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων σε συνεργασία με την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» έχει εκδώσει τον Οδηγό πρωτογενούς πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και εκφοβισμού από το ΣΕΠ «Υπεύθυνα Χωρίς Φόβο» και το Εγχειρίδιο «Η προστασία των παιδιών είναι ευθύνη όλων μας». Παράλληλα, από το 2017 οι πρόσκοποι έχουν κωδικοποιήσει τις κατευθύνσεις και διαδικασίες αναφορικά με τη διαμόρφωση και διατήρηση ασφαλούς εν γένει περιβάλλοντος της προσκοπικής δραστηριότητας, ώστε να εξασφαλίζεται η ευεξία και η υγιής ανάπτυξη των παιδιών και νέων μέσω του Προσκοπικού Προγράμματος (World Safe from Harm Policy).

«Η προστασία των παιδιών είναι χρέος και ευθύνη όλων μας. Ο Ελληνικός Προσκοπισμός, έχει ήδη αναπτύξει σύγχρονα και καινοτόμα προγράμματα εκπαίδευσης των χιλιάδων ενηλίκων εθελοντών του, μέσω των οποίων διασφαλίζεται η προστασία των ανηλίκων και παράλληλα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού. Είμαστε περήφανοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Ένωση Μαζί για το Παιδί και πιστεύουμε, ότι το κοινό όραμά μας θα βρει πολλούς υποστηρικτές και συμπαραστάτες», επισημαίνει ο γενικός έφορος των Ελλήνων Προσκόπων Χριστόφορος Μητρομάρας στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», παιδίατρος - εντατικολόγος Ιωάννης Παπαδάτος τονίζει, «για εμάς το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, η βία και ο εκφοβισμός είναι έννοιες, που μέσω των υπηρεσιών μας επιδιώκουμε τον περιορισμό τους και όραμα μας είναι η εξάλειψή τους. Η πρόληψη μέσω της ενημέρωσης είναι το πρώτο βήμα για να νικήσεις ένα πρόβλημα πριν από την γέννηση του ακόμη, ενώ ταυτόχρονα από κοινού εκπαιδεύουμε τους πολίτες του αύριο. Είναι μια συνεργασία που γνώμονα έχει την ασφάλεια των παιδιών και στο βάθος την εξάλειψη της βίας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σε ένα τέτοιο όραμα, που φαντάζει ακατόρθωτο, έχουμε συνοδοιπόρους τους Έλληνες Προσκόπους».

Keywords
Τυχαία Θέματα