Λευκορωσία: Ομολόγησε και η κοπέλα του Προτάσεβιτς - Για εξαναγκασμό κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Η κοπέλα του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, η οποία επίσης συνελήφθη από τις λευκορωσικές αρχές μετά την εξαναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair, εμφανίζεται σε ένα βίντεο να προχωρά σε ομολογία, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για εξαναγκασμό.

Μιλώντας γρήγορα και δείχνοντας άβολα, η Sofia Sapega, Ρωσίδα πολίτης και η κοπέλα του Προτάσεβιτς, δηλώνει στο βίντεο ότι ήταν συντάκτης

ενός καναλιού εφαρμογής μηνυμάτων Telegram που είχε δημοσιοποιήσει τα προσωπικά δεδομένα του προσωπικού επιβολής νόμου της Λευκορωσίας, μια πράξη που θεωρείται εγκληματική στη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως αεροσκάφος της Ryanair που μετέφερε τον Προτάσεβιτς και την κοπέλα του, αναγκάστηκε να προσγειωθεί στην Λευκορωσία την Κυριακή λόγω "αναφορών για βόμβα", σε μια πράξη που προκάλεσε διεθνής κατακραυγή και χαρακτηρίστηκε ως "κρατική αεροπειρατεία".

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Sapega, 23 ετών φοιτήτρια, βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινικές κατηγορίες βάσει αρκετών άρθρων του Λευκορωσικού ποινικού κώδικα.

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, δήλωσε στο Twitter ότι η Sapega φαίνεται στο βίντεο να βρίσκεται υπό ψυχολογική πίεση. Ο Franak Viacorka, σύμβουλος της Τιχανόφσκαγια, δήλωσε επίσης από τη μεριά του στο Twitter ότι η ομολογία της Sapega φαίνεται να έγινε υπό πίεση. "Είναι ένοχη για το ότι είναι φίλη του Ρόμαν. Και την ανάγκασαν να ομολογήσει για εγκλήματα που δεν διέπραξε", έγραψε στην ανάρτησή του.

Οι αρχές της Λευκορωσίας θα κρατήσουν τη Sapega προφυλακιστέα για δύο μήνες, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον πατέρα της, Sergey Dudich.

Η μητέρα της Sapega, Anna Dudich, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Reuters την Τρίτη ότι η κόρη της είναι αθώα και απλά βρέθηκε σε λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

Η Sapega αισθάνεται καλά και δεν έχει παραπονεθεί για ακατάλληλη μεταχείριση, μεταδίδει παράλληλα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, επικαλούμενο την πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκορωσία.

Η Sapega είναι φοιτήτρια πανεπιστημίου στη Λιθουανική πρωτεύουσα Βίλνιους και πέταξε εκεί την Κυριακή με τον Προτάσεβιτς μετά τις διακοπές τους στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού της, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο.

ΠΡΟΤΑΣΕΒΙΤΣΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα