Κρι Κρι: Νέες επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ, σταθερή διψήφια ανάπτυξη και είσοδος στην ψυχαγωγία

Η γαλακτοβιομηχανία από τις Σέρρες, που γιορτάζει 70 χρόνια πορείας, συνεχίζει να αναπτύσσεται εντός και εκτός συνόρων ενώ προχώρησε στη δημιουργία του πρώτου Θεματικού Πάρκου &Μουσείου Παγωτού στην Ελλάδα.

Σταθερά προσανατολισμένη στο όραμα της ανάπτυξης παραμένει η Κρι Κρι, που συνεχίζει να αυξάνει τα μεγέθη της ενώ παράλληλα έχει δρομολογήσει νέες

επενδύσεις και ετοιμάζει καινούριες κινήσεις ενίσχυσης της παρουσίας της στο εξωτερικό. Η εταιρεία που δημιούργησε το 1954, ο Γιώργος Τσινάβος, ο οποίος μετακινήθηκε από την Ήπειρο στις Σέρρες, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, φέτος γιορτάζει 70 χρόνια πορείας και πλέον κάνει πάνω από 210 εκατ. τζίρο, αποτελεί την 2η μάρκα στην Ελληνική αγορά παγωτού, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γιαουρτιού στην χώρα και η αποτίμηση της φτάνει στα 350 εκατ. ευρώ. Όπως, όμως, φαίνεται το όραμα του που έχει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κρι Κρι, Παναγιώτης Τσινάβος για την εταιρεία φράνει πολύ πιο ψηλά.

Σταθερή διψήφια ανάπτυξη εδώ και 20 χρόνια

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσινάβος σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στις Σέρρες, η εταιρεία το 2023, κατέγραψε ισχυρή διψήφια αύξηση των πωλήσεών της, οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 210 εκατ ευρώ. Γενικότερα, την εικοσαετία 2013-2023 η εταιρεία καταγράφει συνεχώς ανοδική πορεία, με την μέση ετήσια ανάπτυξη να υπολογίζεται περί το 16,5%. Στόχος και για φέτος, όπως σημείωσε ο κ. Τσινάβος, είναι να καταγραφεί διψήφια ανάπτυξη και ήδη στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς, η εταιρεία «τρέχει» με +15% όσον αφορά τον όγκο πωλήσεων και +11% όσον αφορά την αξία πωλήσεων. Πρόκειται για επίδοση, που καταδεικνύει, επίσης, πως φαίνεται να έχει αρχίσει και η μείωση των τιμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η κυριαρχία του γιαουρτιού και η δυναμική παρουσία στο παγωτό

Το 80% του τζίρου της Kρι Κρι (περίπου 160 εκατ. ευρώ) προέρχεται από τις πωλήσεις γιαουρτιού. Η εταιρεία διαθέτει μερίδιο αγοράς 16,1% σε αξία πωλήσεων και 14,2% σε όγκο πωλήσεων στην ελληνική αγορά γιαουρτιού ευρωπαϊκού τύπου, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση. Καθώς όμως παράγει σχεδόν το σύνολο των γιαουρτιών Ιδιωτικής Ετικέτας στην Ελλάδα (22,9% της αγοράς σε αξία πωλήσεων και 35,3% σε όγκο), το αθροιστικό της μερίδιο ξεπερνά το 50% σε όγκο. Με άλλα λόγια 1 στα 2 γιαούρτια στην Ελλάδα παράγονται από την Κρι Κρι. Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία διαθέτει πάνω από 50% μερίδιο αγοράς σε όγκο και αξία στα παιδικά γιαούρτια ενώ είναι η μόνη μαζί με την ΔΕΛΤΑ, που έχει παρουσία και στην κατηγορία των βρεφικών γιαουρτιών.

Όσον αφορά την κατηγορία του παγωτού, η Κρι Κρι αποτελεί την Νο 2 μάρκα σε όγκο στην παραδοσιακή αγορά με 22,5% ενώ διαθέτει πάνω από 20.000 σημεία πώλησης στην ελληνική αγορά. Διαθέτει σημαντικές μάρκες με διψήφια μερίδια αγοράς σε όγκο και αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρεία παγωτού με παραγωγή στην Ελλάδα αυτή την στιγμή. Σημειώνεται πως η αγορά παγωτού αυτή την στιγμή στην Ελλάδα.

106 εκατ. τζίρος από εξαγωγές – Παρουσία σε 42 χώρες

Θα πρέπει να αναφερθεί πως το 50% του τζίρου της Κρι Κρι προέρχεται από εξαγωγές, με την εταιρεία να έχει παρουσία σε 42 χώρες και 5.500 σημεία πώλησης στα Βαλκάνια. Οι εξαγωγές της εταιρείας ξεκίνησαν οργανωμένα το 2000 (την δεκαετία του 1990 γίνονταν κάποιες αποσπασματικές κινήσεις μικρού μεγέθους στα Σκόπια και την Βουλγαρία) και την τελευταία πενταετία «τρέχουν» με μέση ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 23%. Πέρυσι καταγράφηκε άνοδος 32% σε αξία πωλήσεων και 25% σε όγκο πωλήσεων με τις πωλήσεις της Κρι Κρι να αγγίζουν τα 106 εκατ. ευρώ, με τα 96 εκατ. ευρώ εξ αυτών να προέρχονται από εξαγωγές γιαουρτιού. Η σημαντικότερη εξαγωγική αγορά για την Κρι Κρι είναι η Ιταλία, που αντιστοιχεί στο 37% του τζίρου από το εξωτερικό και ακολουθεί η Αγγλία (36%).

Νατάσα Τσινάβου, Παναγιώτης Τσινάβος, Γιώργος Τσινάβος

Νέες ευκαιρίες, καινούριες χώρες- Το frozen yoghurt και τα Ηigh protein

Ο κ. Τσινάβος παρουσιάστηκε πεπεισμένος πως ο εξωστρεφής προσανατολισμός θα συμβάλλει καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας και επεσήμανε χαρακτηριστικά πως η παγκόσμια αγορά γιαουρτιού ανέρχεται στα 90 δισ. ευρώ, με τα 7 δισ. (8%) εξ αυτών να αφορούν το ελληνικού τύπου γιαούρτι. Η ευρωπαϊκή αγορά υπολογίζεται στα 25 δισ. ευρώ, με το 14% (3,5 δισ. ευρώ) να προέρχεται από το ελληνικού τύπου γιαούρτι.

Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία έχει παρουσιάσει το Kri Kri Frozen Yogurt, το οποίο το αντιμετωπίζει σαν στρατηγικής σημασίας κατηγορία, χάρη στην καινοτομία της να παράγει Frozen yogurt χρησιμοποιώντας αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι Κρι Κρι. Το προϊόν ξεκίνησε από την Ιταλία και από πέρσι έχει αποκτήσει παρουσία και στην Κορέα και την Γερμανία. Όπως ανέφερε ο κ. Τσινάβος επαναλανσάρεται με νέες συσκευασίες, στις οποίες έχει τονιστεί ο ελληνικός χαρακτήρας, και μέσα στο 2024 «μπαίνει» σε Νορβηγία (έχει υπογραφεί συμβόλαιο με την μεγαλύτερη εταιρεία διανομών της σκανδιναβικής χώρας), ΗΠΑ(έχει λάβει έγκριση από τον FDA και η συνεργασία με την Walmart βρίσκεται σε καλό δρόμο με σημαντικά αποτελέσματα να αναμένονται από την επόμενη χρονιά ) Ταιβάν και Σιγκαπούρη. Αγορές στόχο για την συνέχεια αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και η Σαουδική Αραβία.

Mια ακόμη κατηγορία που καταγράφει τεράστια ανάπτυξη διεθνώς και η Κρι Κρι την έχει αναγνωρίσει σαν ευκαιρία ανάπτυξης είναι εκείνη των High protein yogurts. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μια νέα συνταγή ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, για την οποία έχει υψηλές προσδοκίες. Αγορές-στόχος σε αυτή την περίπτωση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλια, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Σκανδιναβία κα η Γαλλία και τα σχετικά προϊόντα πρόκειται να κυκλοφορήσουν μέχρι το καλοκαίρι.

30 εκατ. νέες επενδύσεις την διετία 2024-2025

Επιπρόσθετα, την τελευταία δεκαετία η Κρι Κρι έχει επενδύσει το ποσό των €100 εκατ. σε πάγιο εξοπλισμό, ενώ τη διετία 2024 – 2025 η σερραϊκή βιομηχανία γάλακτος σχεδιάζει να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους €30 εκατ., οι οποίες θα εστιάζουν στον τομέα της βιωσιμότητας (ήδη έχει επενδύσει 6 εκατ. ευρώ σε μονάδα βιοαερίου και 500.000 ευρώ σε φωτοβολταικά) αλλά και των παραγωγικών υποδομών. Η εταιρεία έχει προχωρήσει στην αγορά έκτασης 25 στρεμμάτων (επένδυση 1,3 εκατ. ευρώ) που γειτνίαζε με τις εγκαταστάσεις της στις Σέρρες, όπου εργάζονται οι 500 περίπου από τους περισσότερους από 600 εργαζόμενους της. Η Κρι Κρι μόνο το 2023 προχώρησε σε 100 νέες προσλήψεις ενώ προχωρά σε κινήσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγή παγωτού, θα διπλασιάσουν την δυνατότητα παστερίωσης γάλακτος και θα βοηθήσουν στην διαδικασία παραλαβής, αποθήκευσης και διανομής προϊόντων αλλά και αξιοποίησης πρώτων υλών.

Οι 50.000 μαθητές και το Εργοστάσιο Παγωτού

Παράλληλα η Κρι Κρι προχώρησε στη δημιουργία του πρώτου Θεματικού Πάρκου για το παγωτό. Το «Εργοστάσιο Παγωτού», είναι ένα βιωματικό πάρκο και μουσείο παγωτού, που φιλοξενείται σε έναν ειδικά σχεδιασμένο χώρο 2.000 τ.μ., τμήμα ενός καθαρά σύγχρονου βιομηχανικού χώρου, όπου οι επισκέπτες θα ξεναγούνται σε έξι διαφορετικές αίθουσες ταξιδεύοντας στον χρόνο, ανακαλύπτοντας τα μυστικά του παγωτού, την ιστορία αλλά και την εξέλιξή του, ενώ στο τέλος, θα έχουν την ευκαιρία να παρασκευάζουν και να δοκιμάζουν τη δική τους αγαπημένη γεύση στο εργαστήρι παγωτού. Για την δημιουργία του η Κρι Κρι έχει συνεργαστεί με την εταιρεία Dream Workers, που έχει επιμεληθεί έργα όπως η Ονειρούπολη στην Δράμα, ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλά αλλά και το θεματικό πάρκο για το έργο του Ευγένιου Τριβιζά. Πρόκειται για επένδυση 1 εκατ. ευρώ και αποτελεί την πρώτη φορά που η Κρι Κρι ασχολείται με τον χώρο της ψυχαγωγίας. Όπως ανέφερε ο Παναγιώτης Τσινάβος σε ερώτηση του BusinessNews.gr στόχος είναι να προσελκύει σε ετήσια βάση 50.000 μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας καθώς και επισκέπτες από άλλες χώρες, κυρίως Βαλκανικές. Πρόσθεσε δε πως η Κρι Κρι προχωρά στην συγκεκριμένη κίηση για να στηρίξει και να επιστρέψει αξία στην τοπική κοινωνία των Σερρών και να δημιουργήσει ένα πόλο έλξης επισκεπτών για την περιοχή. Επίσης επεσήμανε πως θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για να μπορεί να ξέρει εάν αυτή η δραστηριότητα μπορεί να έχει και επενδυτικό χαρακτήρα για την Κρι Κρι και αν θα μπορεί στο μέλλον να επεκταθεί ακόμη και στην Αθήνα ή και το εξωτερικό.

Keywords
Αναζητήσεις
kri-kri-nees-ependyseis-30-ekat-evro-statheri-dipsifia-anaptyxi-kai-eisodos-stin-psychagogia.htm
Τυχαία Θέματα