ΚΟΡΡΕΣ: Απώλειες λόγω πανδημίας αλλά νέα σχέδια στο εξωτερικό

Η κάμψη στην εγχώρια αγορά, η προσαρμογή στα δεδομένα της υγειονομικής κρίσης, οι εκτιμήσεις για το 2021 και τα σχέδια για τις διεθνείς αγορές.  

Το 2020, η ΚΟΡΡΕΣ αντιμετώπισε τις επιπτώσεις της πανδημίας (COVID-19) με τα παρατεταμένα lock-down των εμπορικών καταστημάτων, με την σημαντική πτώση του τουρισμού και την συνολικά επηρεασμένη καταναλωτική συμπεριφορά με αποτέλεσμα την μείωση των πωλήσεων της. Αναλυτικότερα, οι πωλήσεις της, κατά την χρήση του 2020, διαμορφώθηκαν στα 50,98 εκατ ευρώ μειωμένες κατά 10,54% σε σχέση με τα 60 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση κυρίως λόγω

των επιπτώσεων από την πανδημία του COVID-19 στις πωλήσεις στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα στην εγχώρια αγορά, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 17% κυρίως λόγω των επιπτώσεων των Lock-down και της πτώσης του τουρισμού στην χώρα. Ενδεικτικά σημειώθηκαν συνολικά πολύ χαμηλές πωλήσεις και στα καταστήματα στο αεροδρόμιο. Στο εξωτερικό οι περισσότερες αγορές επίσης επηρεάστηκαν από την πανδημία. Στις αγορές προτεραιότητας, όμως, όπου είχαν γίνει επενδύσεις στις εταιρίες του Ομίλου όπως είναι η ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αγγλία και η Γαλλία όπως επίσης και στην Νορβηγία οι πωλήσεις ενισχύθηκαν.

Το μεικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε 23.974 χιλ. ευρώ το 2209 από 31.412 χιλ. ευρώ το 2019, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 24%. Το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε στα 47.00% από 52,35% την αντίστοιχη χρήση του 2019. Η μείωση οφείλεται κυρίως στην μείωσητων πωλήσεων στην Ελλάδα αλλά και στην αλλαγή του μείγματος Πωλήσεων προϊόντων προς τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 4.810 χιλ. ευρώ το 2020 από 9.752 ευρώ το 2019, μειωμένα κατά 50% αποτυπώνοντας τις επιδράσεις από τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας COVID 19.

Τα Αποτελέσματα προ Φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημιές -3.074 χιλ. ευρώ το 2020 από κέρδη 2.292 χιλ. ευρώ το 2019 και τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε ζημιές -2.416 χιλ ευρώ το 2020 από κέρδη 1.649 χιλ. ευρώ το 2019.

Προσαρμογή στα νέα δεδομένα

Η ΚΟΡΡΕΣ είχε ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια μια στρατηγική επένδυσης και επέκτασης στην Ελλάδα και στοχευμένες διεθνείς αγορές την οποία προσάρμοσε εν μέρει στα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία αλλά όχι στον βαθμό πού θα επηρέαζε την προοπτική ανάπτυξης των επόμενων ετών μετά την ομαλοποίηση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Στην Ελλάδα, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που επέβαλε το 2020, η KORRES προσαρμόστηκε με χαρακτηριστική ευελιξία προκειμένου αφενός να συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών της εποχής, αλλά και να διαμορφώσει ένα βιώσιμο πλάνο λανσαρισμάτων που θα επέτρεπε τη διατήρηση της θέσης της στο εγχώριο κανάλι του φαρμακείου, αλλά και στις διεθνείς αγορές προτεραιότητας. Χαρακτηριστικό είναι πως από τη στιγμή που διαπιστώθηκε η ανάγκη εξασφάλισης επάρκειας αντισηπτικών και μέσω της ταχείας διαδικασίας αδειοδότησης από τον ΕΟΦ, τροποποιήθηκε άμεσα η παραγωγική μονάδα, θέτοντας ως προτεραιότητα τα αντισηπτικά προϊόντα, με δυνατότητα παραγωγής έως 80.000 τεμάχια ημερησίως. Η KORRES συνέχισε, παράλληλα, να επενδύει σε νέα προϊόντα.

Οι εκτιμήσεις για το 2021

Στην οικονομική έκθεση σημειώνεται πως η εξέλιξη των δραστηριοτήτων το 2021 αναπόφευκτα καθορίζεται από τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας COVID- 19 και τους απαραίτητους περιορισμούς μετακινήσεων και επαφών, έχουν ήδη επηρεάσει και αναμένεται να επηρεάσουν και στο άμεσο μέλλον,αρνητικά τα αποτελέσματα, την ρευστότητα και τη λειτουργία της KΟΡΡΕΣ κυρίως κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης 2021. Ειδικότερα, αναφέρεται πως η απαγόρευση λειτουργίας καταστημάτων και μετακινήσεων προσωπικού και αγοραστικού κοινού, πρωτίστως του τουριστικού, καθώς και η αναπόφευκτη μείωση καταναλωτικού ενδιαφέροντος, είναι οι κύριες πηγές των επιπτώσεων στα έσοδα της εταιρείας. Από την άλλη τονίζεται αφενός πως η πλήρης λειτουργία του κύριου δικτύου διανομής προϊόντων της που αποτελούν τα φαρμακεία καθώς και το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτέλεσαν αμυντικά στοιχεία για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης αφετέρου πως η επίδραση της πανδημίας στις πωλήσεις και στην ρευστότητα αλλά και γενικότερα στη λειτουργία της είναι απόλυτα διαχειρίσιμη στο βαθμό που να μην δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα της να συνεχίσει ομαλά τη δραστηριότητά της.

Το πλάνο για το εξωτερικό

Ακόμη στην οικονομική έκθεση αναφέρεται πως το 2021 η KORRES θα συνεχίσει να παρουσιάζει προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί μέσα από το Full Circle Process που αποτελεί την πυξίδα της μάρκας ενώ υπογραμμίζεται πως στο εξωτερικό, η εταιρεία θα επικεντρωθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάμενων στρατηγικών αγορών όπως είναι η Αμερική και στην Ευρώπη, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Αγγλία κι η Γαλλία, ενώ παράλληλα μέσω έναν εκ των μετόχων της, την Profex, θα επεκταθεί στην Κίνα & το Χονγκ Κονγκ αλλά και σε άλλες περιοχές της Ασίας.

Συγκεκριμένα,

Στην Βόρεια Αμερική, η Εταιρεία μέσω της θυγατρικής του εταιρείας KORRES USΑ Ltd θα ενισχύει ην μάρκα με νέα στρατηγικά προϊόντα και με προωθητικές ενέργειες στο site της εταιρίας Korresusa.com, στο τηλεοπτικό κανάλι HSN και σε νέους retailers. Στη Γερμανία, η Εταιρεία μέσω της θυγατρικής της εταιρείας D-A-CH Gmbh δραστηριοποιείται σε 3 αγορές -Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία, με παρουσία σε άνω των 700 σημείων πώλησης-, με το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων και της παρουσίας της να αποτελούν η εν λόγω αγορά. Για το 2021, η Εταιρεία επικεντρώνετια στην περαιτέρω αύξηση της αναγνωρισιμότητας της μάρκας, στην ενίσχυση των υφιστάμενων σημείων πώλησης (ειδικά στα επώνυμα καταστήματα τύπου Muller, Budni, Coop κ.α.) με προωθητικές ενέργειες, αλλά και στην ενδυνάμωση των ηλεκτρονικών πωλήσεων που παρουσιάζουν μεγάλη δυναμική μέσα κι από το νέο Korres webshop. Στη Νορβηγία, ο Ομιλος στοχεύει στην ενίσχυση της παρουσίας του στην επώνυμη αλυσίδα καλλυντικών VITA, ενδυναμώνοντας τις κατηγορίες Προσώπου και Μακιγιαζ που θα υποστηριχθουν κι από έντονες προωθητικές ενέργειες, καθώς και καμπάνιες τηλεοπτικής & έντυπης προβολής, Social Media και PR. Στη Γαλλία, όπου η ΚΟΡΡΕΣ έχει διευρυμένη παρουσία σε πολλά κανάλια διανομής, όπως η αλυσίδα Carrefour στόχος για το 2021 είναι η περαιτέρω αύξηση αναγνωρισιμότητας της μάρκας, η αναπτυξη κατηγοριων που παρουσιάζουν μεγάλη δυναμική όπως το Προσωπο και το Μακιγιαζ, καθώς και η περαιτέρω διείσδυση στην αλυσίδα Marionnaud. Στην Κίνα & το Χονγκ Κονγκ κι εν συνεχεία σε άλλες περιοχές της Ασίας, η Profex, βάσει της σύμβασης αποκλειστικής διανομής και χρήσης σημάτων που έχει συνάψει με την ΚΟΡΡΕΣ, έχει το δικαίωμα να διανείμει τα προϊόντα της εταιρίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα