Χαρδαλιάς: Τεστ δύο φορές την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον τουρισμό

Οι νέοι μεταφέρουν τον ιό επιστρέφοντας από τις διακοπές - Στο «κόκκινο» τα ελληνικά νησιά.

Παπαευαγγέλου: Οι νέοι μεταφέρουν τον ιό επιστρέφοντας από τις διακοπές

Ξεκινώντας την ενημέρωση, η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας λέγοπντας πως η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 26 έτη.

«Παρόλο που τα νέα κρούσματα αφορούν τους νέους σε μεγάλο μέρος, λόγω της έκθεσης τους στη διασκέδαση, η διασπορά παρατηρείται παντού. Οι νέοι κυρίως όταν επιστρέφουν από τις διακοπές

μεταφέρουν τη λοίμωξη στο περιβάλλον τους. Αρκετές συρροές εμφανίζονται σε εργασιακούς χώρους.

«Σήμερα βλέπουμε σημάδια σημαντικής διασποράς της λοίμωξης σε όλη τη χώρα», συμπλήρωσε, λέγοντας επίσης πως η ιχνηλάτηση δείχνει πως οι νέοι επιστρέφοντας από τις διακοπές «μεταφέρουν» τον ιό στο οικογενειακό, επαγγελματικό και φιλικό τους περιβάλλον.

Η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι ο ιός είναι πανέξυπνος και κάνει ότι μπορεί για να ξεφεύγει από τις προσπάθειες να τον αντιμετωπίσουμε.

Επιμένοντας στη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, τόνισε πως πολλοί από όσους «κολλάνε» δηλώνουν πως δεν γνωρίζουν πώς έγινε αυτό, πως δεν γνωρίζουν αν είχαν κάποια «ύποπτη» επαφή, ενώ ο δείκτης θετικότητα έφτασε το 3,5% στην επικράτεια. Θυμίζουμε εδώ πως το 4% είναι το «πράσινο» όριο, κάτι που αποδεικνύει πως… κάθε άλλο παρά καλή είναι η κατάσταση στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

Χαρδαλιάς: Στο «κόκκινο» τα ελληνικά νησιά

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφορικά με την διασπορά του ιού στην χώρα μας, ανακοινώνοντας μια σειρά περιοχών -μεταξύ αυτών και σχεδόν όλης της Αττικής- που ανεβαίνουν επίπεδο στον επιδημιολογικό χάρτη και συγκεκριμένα πάνε στο «πορτοκαλί».

Μάλιστα, τόνισε πως σε μόλις μία εβδομάδα, τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, ενώ στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο αυξήθηκαν κατά δύο και τρεις φορές. Στο «κόκκινο» και η Σαντορίνη.

Επιπλέον τόνισε πως στις περιοχές που «κοκκινίζουν», από τo Σάββατο οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην εστίαση, στον τουρισμό, στα πλοία αλλά και οι εργαζόμενοι στις κατασκηνώσεις, θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα τεστ, ένα self test και ένα rapid test.

Ακόμα δεν απέκλεισε να ληφθούν επιπλέον μέτρα σε αυτές τις περιοχές που έχουν έντονο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά όπως ανέφερε έχουμε τη δυνατότητα να τα αποφύγουμε, τηρώντας με προσοχή όλα τα μέτρα.

Ποιες περιοχές αλλάζουν επίπεδο επιτήρησης

Στο κίτρινο επίπεδο της επιτήρησης, μπαίνει πλέον η Θεσσαλονίκη, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, που παρατηρήθηκε στην περιοχή.

Στο ίδιο επίπεδο βρίσκονται οι Περιφερειακές Ενότητες ΒορείουΤομέα Αθηνών, Βοιωτίας, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Αχαΐας, Ρεθύμνου, Τήνου, Ευβοίας, Αιτωλοακαρνανίας, Λέσβου, Κιλκίς, Ηρακλείου, Σύρου, Άνδρου και Καλύμνου.

Οκτώ περιοχές «πρασινίζουν» στον επιδημιολογικό χάρτη. Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες Πρέβεζας, Σάμου, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ευρυτανίας, Θάσου, Λήμνου και Μήλου.

Η επικαιροποίηση του υγειονομικού χάρτη της χώρας, μετά από απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής, έχει πλέον ως εξής:

Οι περιφερειακές ενότητες που ανεβαίνουν επίπεδο, και πάνε στο πορτοκαλί:

Γρεβενά Ιωάννινα Ανατολική Αττική Βόρειος Τομέας Αθηνών Πειραιάς Δυτικός Τομέας Αθηνών Κεντρικός Τομέας Αθηνών Δυτική Αττική Λάρισα Επίσης στο πορτοκαλί επίπεδο ανεβαίνουν Σαλαμίνα και Πάρος. Επίσης επίπεδο ανεβαίνουν -και μεταφέρονται στο κίτρινο- και οι περιφερειακές ενότητες: Καρδίτσας Λασιθίου Μεσσηνίας Άνδρου Αχαΐας Κοζάνης Τήνου Πρέβεζας Ζακύνθου Σύρου Λέσβου Θεσσαλονίκης Θεσπρωτίας Αρκαδίας Κεφαλληνίας Αιτωλοακαρνανίας

Στο ίδιο επίπεδο, δηλαδή στο κίτρινο, ανεβαίνει η Ικαρία, η Λέρος, η Λευκάδα, η Κύθνος, η Αντίπαρος, η Χίος, η Μήλος και η Σέριφος.

Επίσης, ο δήμος Λειψών πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται στο πράσινο.

Οι περιοχές Μύκονος, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου, σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα