Κορονοϊός: Μία δόση εμβολίου για όσους έχουν νοσήσει

Τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος - Πότε η β' δόση θα γίνεται με άλλο εμβόλιο - Aνοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 35-39.

Την τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος έναντι της Covid-19 με μία δόση για όσους έχουν ήδη νοσήσει ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών, «η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού ήταν μεγάλης διάρκειας, μεγαλύτερης διάρκειας από αυτή που πιστεύαμε αρχικά. Δίνει διάρκεια μεγαλύτερη από τους

12 μήνες. Έτσι αποφασίστηκε η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος με μία δόση εμβολίου. Ο χρόνος που αποφασίστηκε για να δοθεί η δόση είναι 6 έως 12 μήνες».

Στη συνέχεια τόνισε πως οι δύο δόσεις εμβολίων παρέχουν υψηλό ποσοστό προστασίας από τη βρετανική μετάλλαξη.

Σχετικά με το γεγονός ότι πολλοί ακυρώνουν τα ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση, λόγω παρενεργειών που παρουσίασαν μετά την πρώτη δόση, είπε πως: «Το τίμημα να μείνουν με μία δόση εμβολίου είναι σημαντικό».

Σε ποιες περιπτώσεις θα γίνει η δεύτερη δόση με διαφορετικό εμβόλιο; Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «σε περίπτωση που ένα άτομο κάνει μία σοβαρή αλλεργική αντίδραση ή θρομβώσεις που αφορούν μεγάλα αγγεία».

Ο εμβολιασμός κατά την κύηση προφυλάσσει την έγκυο και το νεογνό, είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε πως βάσει των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι σήμερα, συστήνεται να γίνεται ο εμβολιασμός με εμβόλια mRNA. «Θηλάζουσες που δεν γίνονται δεκτές να εμβολιαστούν, είναι ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί. Ο θηλασμός δεν αποκλείει μία γυναίκα από το εμβόλιο» επισήμανε η ίδια.

Θεμιστοκλέους: Ανοίγει 25 Μαΐου η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 35-39 και για τα 4 διαθέσιμα εμβόλια

Σπάσαμε το φράγμα των 5 εκατ. εμβολιασμών σήμερα, ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Σήμερα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα 75.000 πολίτες και τα προγραμματισμένα ραντεβού ξεπερνούν τις 100.000. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 3.250.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 31% και 1.800.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 17,2%.

Στις 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 35-39, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα 4 διαθέσιμα εμβόλια κατά της covid-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson). Είχε προηγηθεί το άνοιγμα της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών, για όλα τα εμβόλια, σημειώνοντας μάλιστα ρεκόρ συμμετοχών, όπως υπενθύμισε ο κ. Θεμιστόκλέους. Θα ακολουθήσουν οι πολίτες 30-34 ετών.

Τέλος, τόνισε ότι η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και οι παραδόσεις των εμβολίων γίνονται κανονικά.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα