Κορονοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί των εφήβων ηλικίας 15 - 17 ετών

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε τον εθελοντικό εμβολιασμό εφήβων - Ποια εμβόλια θα χρησιμοποιηθούν - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα.

Ξεκινώντας την ενημέρωση η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι το καλοκαίρι επισκιάζεται από την απειλητική μετάλλαξη Δέλτα.

«Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα», είπε προσθέτοντας ότι από την παραλλαγή κινδυνεύουν κυρίως τα ανεμβολίαστα άτομα, άτομα που λόγω χρόνιων νοσημάτων δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό και

άτομα κάτω των 18 ετών.

Η ίδια τόνισε ότι όλα τα εμβόλια προστατεύουν από τη μετάλλαξη και ειδικότερα: Pfizer και Moderna στο 96%, στο 92% το AstraZeneca και στο 85% Johnson & Johnson.

«Οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα γι’ αυτό κι έχουν παρατηρηθεί εξάρσεις που συνδέονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των εφήβων», πρόσθεσε.

«Τα εμβόλια mRNA θα χρησιμοποιηθούν για τους εφήβους. Η πρώτη χώρα που άρχισε τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας άνω των 12 ετών ήταν ο Καναδάς. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε τον εθελοντικό εμβολιασμό εφήβων 15 έως 17 ετών», είπε.

«Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης. Σπάνια παρουσιάζουν ένα σύνδρομο με θνητότητα 1,2%. Ενώ είναι υπό διερεύνηση και το σύνδρομο post covid που είναι ακόμα υπό μελέτη», ανέφερε.

«Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο, τα δεδομένα δείχνουν ότι η συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο ατόμων από 12 έως 17 ετών είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη εποχική γρίπη. Από τους 204 εφήβους που νοσηλεύτηκαν σε ένα τρίμηνο του 2021, το 70,6% είχε υποκείμενο νόσημα, 31,4% εισήχθη σε ΜΕΘ, και ένα 5% χρειάστηκε διασωλήνωση, δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος», πρόσθεσε.

Θεμιστοκλέους: Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για την ομάδα 15-17 ετών

Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19, η ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών, δηλαδή των παιδιών που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2006, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ανέφερε ότι την επόμενη Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το πως θα κλείνεται το ραντεβού και πως θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε επίσης ότι αύριο ξεκινάει από την Κρήτη ο εμβολιασμός πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές.

Υπογράμμισε ότι αυτή τι στιγμή υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού απ΄όλα τα εμβόλια , λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι τις τελευταίες 7 μέρες περισσότεροι από 200.000 πολίτες έχουν κλείσει το ραντεβού τους.

Επίσης ανέφερε ότι αναρτήθηκε στον ιστότοπο emvolio.gov.gr η πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του εμβολιασμού κατ οίκον των ατόμων με σοβαρή αναπηρία.

Συνολικά έχουν γίνει περισσότεροι από 8.770.000 εμβολιασμοί. Σήμερα ξεπεράστηκαν τα 5 εκατ. πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ποσοστό 47,7% και τα 4 εκατ. που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 38,2%. Σήμερα αναμένεται να ξεπεραστούν οι 90.000 εμβολιασμοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα