Κορονοϊός - Μετάλλαξη Δέλτα: Μετάδοση και από τους εμβολιασμένους

Τα εμβόλια παραμένουν ιδιαίτερα αποτελεσματικά έναντι όλων των μεταλλάξεων του κορονοϊού, όσον αφορά την βαριά νόσηση, ωστόσο όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν πως η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται αρκετά και από τους εμβολιασμένους.

Οι ανεμβολίαστοι αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών στις ΜΕΘ των νοσοκομείων. Αυξάνονται, όμως, πια οι ενδείξεις πως η πολύ πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού έχει αυξημένες πιθανότητες, σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές, να μολύνει έναν άνθρωπο (συνήθως χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα) και να μεταδοθεί ακόμη και από πλήρως εμβολιασμένους.

Παραμένει, όμως, ακόμη ασαφές σε ποιο βαθμό αυτό συμβαίνει. Η επικρατούσα μέχρι πρόσφατα εικόνα ήταν ότι τα εμβόλια όχι μόνο προστατεύουν όσους εμβολιάζονται κατά του κορονοϊού αλλά και ότι μειώνουν τη μετάδοση του ιού.

Όμως, οι περισσότερες σχετικές μελέτες είχαν γίνει πριν η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλωθεί παγκοσμίως. Τώρα, σύμφωνα με το «Nature» και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», έρχονται ενδείξεις από διάφορες χώρες που φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους φόβους ορισμένων επιστημόνων: Η Δέλτα είναι πιθανότερο να μολύνει τους εμβολιασμένους και στη συνέχεια να εξαπλωθεί μέσω και αυτών.

Στοιχεία από τεστ Covid-19 στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Σιγκαπούρη δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι που μολύνονται από τη Δέλτα μπορούν να έχουν τόσο ιικό φορτίο στη μύτη τους όσο και οι ανεμβολίαστοι. Αυτό σημαίνει πιθανότατα ότι, παρά την προστασία των εμβολίων, οι εμβολιασμένοι μπορεί να περάσουν τον ιό σε άλλους.

Οι περιπτώσεις μόλυνσης των εμβολιασμένων λέγονται «breakthrough», επειδή ο κορονοϊός έχει διασπάσει την ανοσιακή προστασία του εμβολίου. Σύμφωνα με τον ιολόγο Ντέηβιντ Ο’ Κόνορ του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, «οι άνθρωποι που έχουν ιό Δέλτα και συμβαίνει να έχουν μόλυνση breakthrough, μπορούν να διαθέτουν πραγματικά υψηλά επίπεδα του ιού, συνεπώς μπορεί άθελά τους να τον εξαπλώσουν σε άλλους».

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα