Κομισιόν: Αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας

Η επιτροπή «βλέπει» ανάπτυξη 4,3% για το 2020 και 6% για το 2021.

Αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την Ελληνική οικονομία η Κομισιόν, στην έκθεση που δημοσίευσε η επιτροπή αναφορικά με τις θερινές της οικονομικές προβλέψεις.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή «βλέπει» ανάπτυξη 4,3% για το 2020 και 6% για το 2021. Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Μάιο η Κομισιόν στις εαερινές τις προβλέψεις έκανε λόγο για ανάπτυξη 4,1%.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν νωρίτερα φέτος, σε συνδυασμό με την ώθηση από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

της χώρας, αναμένεται να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση, η οποία θα είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης τόσο το 2021 όσο και το 2022.

Η Κομισιόν σημειώνει πως η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 4,4% στο α’ τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020, παρά την εντατικοποίηση των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση του κορονοϊού που θεσπίστηκαν τον Ιανουάριο.

Η εν λόγω επίδοση οφείλεται κυρίως «στις καθαρές εξαγωγές, χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη των εξαγωγικών υπηρεσιών και τη σημαντική συμβολή των αποθεμάτων», αναφέρεται στην έκθεση.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 1,3% σε τριμηνιαία βάση, ενώ μια προγραμματισμένη αύξηση των φόρων ακίνητης περιουσίας το 2022 έδωσε ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα.

Η Κομισιόν αναφέρει επιπλέον ότι «τα μέτρα κοινωνικής απόστασης άρχισαν να χαλαρώνουν στις αρχές Μαΐου», οδηγώντας σε αναβάθμιση των δεικτών εμπιστοσύνης.

Αναφορικά με την ανεργία, η κομισιόν προβλέπει ότι θα μειωθεί οριακά από το 16,3% του 2020,Ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί σε αρνητικά επίπεδα (-0,4%) φέτος και να επανέλθει σε θετικό πρόσημα (0,5%) το 2022.\

Αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις και για Ευρωζώνη και ΕΕ

Θετικές είναι οι προβλέψεις της επιτροπής και για την ευρωζώνη και την ΕΕ το 2021 συνολικά, καθώς το άνοιγμα της οικονομίας δίνει ώθηση στην ανάκαμψη.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι το 2021 η οικονομία της ΕΕ και εκείνη της ευρωζώνης θα αναπτυχθούν με τον ίδιο ρυθμό, 4,8% το 2021 και 4,5% το 2022. Οι προβλέψεις αυτές είναι αναθεωρημένες προς τα πάνω σε σύγκριση με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής που παρουσιάσθηκαν το Μάιο.

Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να επανέλθει στο προ της κρίσης επίπεδο το τελευταίο τρίμηνο του 2021 τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ, δηλαδή, για τη ζώνη του ευρώ, ένα τρίμηνο νωρίτερα σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις.

Η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί λόγω διαφόρων παραγόντων. Πρώτον, η δραστηριότητα το πρώτο τρίμηνο του έτους υπερέβη τις προσδοκίες. Δεύτερον, μια αποτελεσματική στρατηγική για τον περιορισμό του ιού και η πρόοδος των εμβολιασμών οδήγησαν στη μείωση του αριθμού νέων λοιμώξεων και νοσηλειών, γεγονός που επέτρεψε στα κράτη μέλη της ΕΕ να ανοίξουν εκ νέου τις οικονομίες τους κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Το νέο αυτό άνοιγμα ωφέλησε ιδίως τις επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών. Τα αισιόδοξα αποτελέσματα των ερευνών καταναλωτών και επιχειρήσεων, καθώς και τα δεδομένα παρακολούθησης της κινητικότητας, δείχνουν ότι παρατηρείται ήδη έντονη ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν την αναζωογόνηση της τουριστικής δραστηριότητας εντός της ΕΕ, η οποία αναμένεται να ευνοηθεί περαιτέρω από την έναρξη εφαρμογής του νέου Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ την 1η Ιουλίου. Από κοινού, οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να αντισταθμίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο των προσωρινών ελλείψεων συντελεστών παραγωγής και του αυξανόμενου κόστους που πλήττει κάποια τμήματα του μεταποιητικού τομέα.

Ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη. Ο συνολικός πλούτος που θα παραχθεί από τον RRF κατά τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεων αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 1,2 % του πραγματικού ΑΕΠ της ΕΕ για το 2019.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι παραμένει υψηλό το επίπεδο αβεβαιότητας και οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Ο πληθωρισμός στην ΕΕ προβλέπεται να ανέλθει κατά μέσο όρο σε 2,2 % φέτος (+ 0,3 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις) και σε 1,6 % το 2022 (+ 0,1 εκατοστιαίες μονάδες). Στη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός προβλέπεται να ανέλθει κατά μέσο όρο σε 1,9 % το 2021 (+ 0,2 εκατοστιαίες μονάδες) και σε 1,4 % το 2022 (+0,1 εκατοστιαίες μονάδες).

Keywords
Τυχαία Θέματα