Κοινή δήλωση των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδικάζουν την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και την καλούν να παύσει άμεσα όλες τις παράνομες ενέργειες.

Επιπλέον, οι δύο κυβερνήσεις εξέφρασαν ανησυχία για την εξαγωγή τρομοκρατίας και εξτρεμισμού στην ευρύτερη περιοχή. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι και αναπληρωτή ανώτατο διοικητς των ενόπλων δυνάμεων των Εμιράτων. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση της ισχυρής, διμερούς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, που εδράζεται

σε στενούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης των εντεινόμενων προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή, που απαιτούν περαιτέρω συντονισμένη δράση, αναφέρει η κοινή δήλωση των δύο κυβερνήσεων.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν τη διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και υπογράμμισαν την αταλάντευτη προσήλωσή τους στο διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ακόμη, επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην αρχή μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών, «υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα συντονισμένης δράσης της διεθνούς κοινότητας, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι υφιστάμενες επεμβάσεις σε περιφερειακό επίπεδο και να προαχθεί ο σεβασμός της κυριαρχίας των κρατών». Στην κοινή δήλωση τονίζεται ακόμη ότι οι δύο κυβερνήσεις καταδικάζουν τη συνολική επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου. Συγκεκριμένα: «Οι δύο κυβερνήσεις καταδικάζουν την παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τη συνολική επιθετική συμπεριφορά της στη Μέση Ανατολή, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τον Νότιο Καύκασο, κατά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ υπενθυμίζουν την υποχρέωση όλων των κρατών να απέχουν από την απειλή ή την χρήση βίας όπως προβλέπεται και από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Σε αυτό το πνεύμα, συνεχίζει η κοινή δήλωση, οι δύο κυβερνήσεις καλούν την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να παύσει άμεσα όλες τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της.

Keywords
Τυχαία Θέματα