Κλειδώνουν οι νέες μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη - Οι επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου
Πρόκειται για ελαφρύνσεις που θα αφορούν κυρίως τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία της μεσαίας τάξης με παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα αλλά και στα τεκμήρια διαβίωσης.
Κομισιόν και ΕΛΣΤΑΤ, κατά το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου, αναμένεται να πιστοποιήσουν ταυτόχρονα τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού
Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει ήδη προαναγγείλει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 θα αγγίξει τα επίπεδα του 3% του ΑΕΠ υπερβαίνοντας σημαντικά τον στόχο του προϋπολογισμού για πλεόνασμα ύψους 2,5% του ΑΕΠ. Η προοπτική αυτή επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο που έδειξαν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2024 ανήλθε στα 8,629 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,635 δισ. ευρώ. Όταν πιστοποιηθούν τα στοιχεία αυτά από την Κομισιόν και την ΕΛΣΤΑΤ θα ανοίξει ο δρόμος για τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών που θα τεθούν σε ισχύ το 2026, χωρίς να αποκλείονται θετικές εκπλήξεις για τους φορολογούμενους την τρέχουσα χρονιά.
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πρόσφατα ότι τα επιπλέον δημοσιονομικά έσοδα από την σύλληψη της φοροδιαφυγής είχαν σαν αποτέλεσμα να επιτευχθεί το 2024 πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 3% και για πρώτη φορά μηδενικό συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα. Τα έσοδα αυτά " θα επιστρέψουν στην κοινωνία με νέες μειώσεις φόρων που θα ανακοινωθούν μέσα στη χρονιά" ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι εφέτος "θα είναι χρονιά με σημαντικές μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη". Αυτές θα αφορούν την άμεση φορολογία.
Η υπεραπόδοση των εσόδων πέρυσι οφείλεται αφενός στην ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου στα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα από τα μέτρα ψηφιοποίησης των ελέγχων και επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών που ελήφθησαν το 2024 και επεκτείνονται εφέτος. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα επιπλέον έσοδα από τη φοροδιαφυγή για το 2024 αναμένεται να αγγίξουν τα 2 δισ. ευρώ έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 1,8 δισ. ευρώ, μία επίδοση που δεν έχει επιτευχθεί ξανά στην ελληνική οικονομία τα τελευταία 50 χρόνια. Δεν αποκλείεται, τα οριστικά στοιχεία να δείξουν ακόμη υψηλότερη επίδοση. Για εφέτος εκτιμάται ότι τα έσοδα από την κατηγορία αυτή θα φθάσουν το 1,2 δισ. ευρώ.
Με βάση τις θετικές αυτές εξελίξεις ήδη στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο των μειώσεων των άμεσων φόρων. Θεωρείται δεδομένο ότι η μεγαλύτερη παρέμβαση θα αφορά στη φορολογική κλίμακα με αλλαγές και στα κλιμάκια και μειώσεις συντελεστών που θα επικεντρωθούν στα μεσαία εισοδήματα ενώ όφελος θα υπάρξει και στα χαμηλότερα επίπεδα εισοδημάτων. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να προχωρήσει στη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% και σε άλλες παρεμβάσεις στον τρόπο που εφαρμόζονται προκειμένου να διορθωθούν αδικίες και στρεβλώσεις που παρατηρούνται σήμερα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Το πόρισμα του ΕΜΠ για τα Τέμπη θα αναφέρει πως η φονική έκρηξη δεν ήταν "αθώα"
- Κολομβία: Η Μπογοτά δεν δέχτηκε δύο αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη που μετέφεραν Κολομβιανούς μετανάστες από τις ΗΠΑ
- Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά συζήτηση στη Βουλή για τα Τέμπη
- Λουκασένκο: «Μετανοείστε, και θα σας δώσουμε δεύτερη ευκαιρία»
- «Κόφτες» στα κοινωνικά επιδόματα – Τι εξετάζει η κυβέρνηση για το επίδομα παιδιού και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
- Ένα ζευγάρι σε διάσταση, ο πολέμαρχος, ο ολιγάρχης και η αιματοχυσία για την Amazon της Ρωσίας
- Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αύριο
- Εκδικητική παραίτηση – Γιατί στελέχη εγκαταλείπουν τις δουλειές τους
- e- ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε από αύριο στα ΑΤΜ
- Την Τρίτη «κληρώνει» για την απάντηση της Mediobanca στην Monte Paschi
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Τελευταία Νέα Businessnews
- Κλειδώνουν οι νέες μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη - Οι επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου
- Πτώση στους ναύλους φέρνει η σταδιακή επιστροφή των Container Ships στη διώρυγα του Σουέζ
- Αστικές αναπλάσεις παγκοσμίως - Από το γκρίζο τσιμέντο στη δημιουργία φουτουριστικών πόλεων
- Γερμανία: Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την χώρα κατά της ακροδεξιάς
- O Τραμπ προτείνει οι Παλαιστίνιοι της Γάζας να μεταφερθούν στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία
- ΔΑΑ: Στη λίστα των κορυφαίων αεροδρομίων - Οι επενδύσεις και ρεκόρ πτήσεων και επιβατικής κίνησης
- ΠΟΜΙΔΑ: Η φορολογία στα ακίνητα αιτία της κρίσης στέγης - Τα βασικά αιτήματα και οι στόχο
- Ράμα: Θα ιδρύσει "μουσουλμανικό μικροκράτος" στα Τίρανα στα πρότυπα του Βατικανού
- Τι προσδοκά ο εμπορικός κόσμος από τις χειμερινές εκπτώσεις - Ανοικτά καταστήματα την Κυριακή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΗΠΑ: Αίρεται η απαγόρευση εφόδων σε σχολεία και εκκλησίες για τη σύλληψη παράτυπων μεταναστών
- Εκδικητική παραίτηση – Γιατί στελέχη εγκαταλείπουν τις δουλειές τους
- Γαλλία: Σε ιστορικό χαμηλό το ποσοστό αποδοχής του Macron σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop
- Λουκασένκο: Με το ποσοστό – «φάρσα» του 87,6 % επανεκλέγεται για 7η φορά
- Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 23 προσαχθέντες μετά την σημερινή διαδήλωση
- Ένα ζευγάρι σε διάσταση, ο πολέμαρχος, ο ολιγάρχης και η αιματοχυσία για την Amazon της Ρωσίας
- Καιρός: Νεφώσεις και αυξημένη θερμοκρασία την Δευτέρα – Αναλυτικά η πρόγνωση
- Λευκορωσία: Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο επανεκλέγεται με 87,6% στις προεδρικές εκλογές
- ΗΠΑ: Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συλλήψεων μεταναστών σε σχολεία και εκκλησίες
- Λευκορωσία - Προεδρικές εκλογές: Ο Λουκασένκο επανεκλέγεται με ποσοστό 87,6%