Κίνα - Γουχάν: Συνεχίζονται οι έρευνες για την προέλευση του ιού

Ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) βρίσκονται εδώ και ένα μήνα στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, Γουχάν, με στόχο να ερευνήσει τις απαρχές της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ομάδα έχει ήδη επισκεφθεί τα νοσοκομεία που δέχτηκαν πολλούς από τους πρώτους ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον τότε άγνωστο ιό καθώς και μια αγορά θαλασσινών όπου είχαν εμφανιστεί κρούσματα τον Δεκέμβριο του 2019. Ο Δρ. Peter Daszak, ζωολόγος, παρασιτολόγος και πρόεδρος της EcoHealth Alliance, εξέφρασε την αισιοδοξία του στην βρετανική εφημερίδα «Telegraph» ότι η επίσκεψη αυτή είναι «ένα πολύ

μεγάλο βήμα προς τα μπροστά» στο να κατανοήσουν οι ερευνητές πώς ο Sars-Cov-2 μεταπήδησε από ζώα σε ανθρώπους.

Μιλώντας μετά από επίσκεψη σε νοσοκομείο που δέχτηκε τους πρώτους ασθενείς με κορονοϊό περισσότερο από ένα χρόνο πριν, ο Daszak δήλωσε ότι η ομάδα φαίνεται ότι θα έχει «πρόσβαση σε όλα τα μέρη που θέλει να επισκεφθεί ενώ οι συνομιλίες με Κινέζους επιστήμονες και γιατρούς δεν έχουν λογοκριθεί ή «ελεγχθεί».

«Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις πιθανές υποθέσεις. Αλλά πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε έτσι όπως κάναμε σήμερα, θα είμαστε σε θέση, στο τέλος αυτής της αποστολής, να πούμε με περισσότερη σιγουριά ποιες θεωρίες φαίνεται να έχουν κάποια βάση. Προήλθε από την αγορά θαλασσινών; Ποιο ήταν το πρώτο κρούσμα εκεί; Υπάρχουν ενδείξεις ότι κυκλοφορούσε πολύ πιο πριν; Ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα», είπε ο Δρ Daszak σύμφωνα με την «Telegraph».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι επιστήμονες λένε ότι η ανακάλυψη της προέλευσης του Sars-Cov-2 θα μπορούσε να είναι κρίσιμη για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών. Ωστόσο, ο Δρ Daszak προειδοποιεί ότι είναι «πολύ απίθανο» η ομάδα να ανακαλύψει την ακριβή προέλευση του. «Οι προηγούμενες αναζητήσεις για την προέλευση των εστιών, χρειάστηκαν χρόνια για να ολοκληρωθούν», δήλωσε η Ολλανδή ιολόγος Marion Koopmans και μέλος της ομάδας στο CNN την προηγούμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, η έρευνα φαίνεται να επηρεάζεται και από τις διεθνείς διαμάχες και ιδίως μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον. Λαμβάνοντας υπόψη το πολιτικά φορτισμένο περιβάλλον, ο Δρ Daszak παραδέχτηκε ότι αρχικά είχε «αμφιβολίες για το πόσο μακριά θα πάει η έρευνα». Ωστόσο, μετά από ένα δεκαπενθήμερο συζητήσεων με Κινέζους ειδικούς, ο Daszak δήλωσε ότι αυτές οι ανησυχίες έχουν μειωθεί. «Έχουμε συζητήσει όλα τα ζητήματα που θέλαμε κι έχουμε συναντήσει ανθρώπους από τα σωστά μέρη», είπε.

Παραδέχθηκε όμως, ότι η έρευνα μιας επιδημίας περισσότερο από ένα χρόνο μετά την εμφάνισή της και 12 μήνες μετά την κήρυξη παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ – είναι σημαντική πρόκληση. «Δυστυχώς, στην αρχή, στις περισσότερες πανδημίες, δεν έχουμε τους αρμόδιους ανθρώπους», είπε ο Δρ Daszak. «Χρειαζόμαστε έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης των πανδημιών, ώστε να έχουμε αυτές τις ομάδες έτοιμες και επί τόπου για να διερευνούν τα περιστατικά καθώς αυτά συμβαίνουν».

Το ακριβές πρόγραμμα της ομάδας για τις επόμενες εβδομάδες δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, αλλά ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η 13μελής ομάδα θα συναντήσει ασθενείς που έχουν επιβιώσει από την Covid-19, θα επισκεφθεί την αγορά θαλασσινών καθώς και το Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των θεωριών ότι ο Sars-Cov-2 «δραπέτευσε» από κάποιο εργαστήριο. Ωστόσο, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Margaret Harris ανέφερε ότι οι ειδικοί δεν θα έχουν καμία επαφή με την ευρύτερη κοινότητα λόγω των περιοριστικών μέτρων αλλά θα συναντηθούν μόνο με άτομα στο πλαίσιο της έρευνας», είπε σε συνέντευξη τύπου την προηγούμενη Παρασκευή. Το Σάββατο η ομάδα επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Jinyintan, όπου οι γιατροί είχαν συλλέξει δείγματα από ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον τότε άγνωστο ιό στα τέλη του 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα