Κέρδη άνω του 3% για το πετρέλαιο - Άνοδος 8,87% για το φυσικό αέριο

 Στα 107,68 δολάρια το βαρέλι το αργό, στα 113,75 το Brent.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη (30/3), καθώς μια άλλη μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ έδειξε περιορισμένες προμήθειες και οι επενδυτές ανησυχούν για πιθανές νέες δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου

ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τετάρτης 3,44 δολάρια ή 3,3% υψηλότερα, κλείνοντας στα 107,68 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα, το αργό τύπου Brent, παράδοσης Μαΐου, ενισχύθηκε κατά 3,52 δολάρια ή 3,2% και τερμάτισε την ημέρα στα 113,75 δολάρια το βαρέλι.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,4 εκατομμύρια βαρέλια μεγαλύτερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα, μειώνοντας τα αποθέματα στον κορυφαίο καταναλωτή στον κόσμο στα 410 εκατομμύρια βαρέλια, το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2018, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

" Τα αποθέματα αργού σημείωσαν άλλη άνοδο, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή σημειώθηκε υψηλότερα και μια ακόμη αποδέσμευση SPR (Strategic Petroleum Reserve) στα εμπορικά αποθέματα», δήλωσε ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Kpler, σημειώνοντας ότι η άντληση αργού οφείλεται στην αύξηση της δραστηριότητας διύλισης.

Μετά από επτά εβδομάδες σταθερής διατήρησης, η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) την περασμένη εβδομάδα στα 11,7 εκατομμύρια bpd, ενώ τα αποθέματα αργού στη SPR έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2002 και η χρησιμοποίηση του διυλιστηρίου Gulf Coast αυξήθηκε στο υψηλότερο από τον Ιανουάριο 2020.

Τα κέρδη των τιμών περιορίστηκαν από τις αιφνιδιαστικές κατασκευές των αποθεμάτων βενζίνης και αποστάγματος στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα και τη χαμηλότερη ζήτηση και για τα δύο προϊόντα, δήλωσαν οι έμποροι.

Εκτός από τα ανοδικά στοιχεία, οι τιμές αντικατόπτριζαν ότι «η αγορά πετρελαίου, τουλάχιστον, έχει έντονο βαθμό σκεπτικισμού σχετικά με οποιαδήποτε «πρόοδο»» στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε ο αναλυτής της Commonwealth Bank, Tobin Gorey.

Οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίστηκαν μια μέρα μετά την πτώση των τιμών του αργού καθώς η Ρωσία υποσχέθηκε να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους σχεδιάζουν νέες κυρώσεις σε περισσότερους τομείς της ρωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών αλυσίδων εφοδιασμού.

«Θα βλέπαμε επιπλέον 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως ρωσικής παραγωγής σε κίνδυνο εάν οι σχέσεις με την Ευρώπη επιδεινωθούν και επιβληθεί εμπάργκο πετρελαίου, αν και εξακολουθούμε να το θεωρούμε απίθανο», ανέφερε η συμβουλευτική JBC Energy.

Οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου είναι πιθανό να επιμείνουν στον προγραμματισμένο στόχο αύξησης της παραγωγής τους κατά περίπου 432.000 bpd όταν ο ΟΠΕΚ+ -ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας- συναντηθούν την Πέμπτη, ανέφεραν πηγές κοντά στον όμιλο.

Νέο άλμα για το φυσικό αέριο και στη μέση τα ρούβλια

Νέο άλμα κατέγραψαν την Τετάρτη και οι τιμές του φυσικού αερίου στον απόηχο της απόφασης της Μόσχας να απαιτήσει οι πληρωμές των συμβολαίων να γίνονται πλέον σε ρούβλια, με την άνοδο να μετριάζεται εν μέρει στη συνέχεια, καθώς το Κρεμλίνο διαμήνυσε ότι η μετάβαση των πληρωμών σε ρούβλια δεν θα γίνει άμεσα αλλά σταδιακά.

Η τιμή του συμβολαίου στο Άμστερνταμ (TTF) σημείωσε άνοδο 8,87% στα 118 ευρώ η μεγαβατώρα, από την περιοχή των 100 ευρώ που είχε υποχωρήσει την περασμένη εβδομάδα.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα