«Κατεβάζει ρολά» για 24 ώρες η εστίαση: Η ανάγκη για στήριξη και οι επόμενες κινήσεις

Για συντονισμένες κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι εκπρόσωποι της εστίασης σε όλη τη χώρα, προκειμένου να πετύχουν την οικονομική τους στήριξη εν μέσω σκληρών μέτρων για τους ανεμβολίαστους.

Με σημαντική συμμετοχή από πλευράς επαγγελματιών αναμένεται η σημερινή απεργία στην εστίαση, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης

του κορονοιού και παράλληλα για την ανάγκη περισσότερων μέτρων οικονομικής στήριξης.

Το 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης έρχεται, μάλιστα, με φόντο τις έντονες φήμες για τη λήψη περαιτέρω μέτρων για τους ανεμβολίαστους, τα οποία αναμένεται να κορυφωθούν μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων και, κατά τους φορείς, θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στη λειτουργία των σημείων υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως εστιατόρια και καφέ.

Σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) ««Η εστίαση ψυχορραγεί. Τα λουκέτα και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών. Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 ενώνουμε τις δυνάμεις μας και κλείνουμε τα μαγαζιά μας για 24 ώρες σε όλη την Ελλάδα»

Παράλληλα, σήμερα Τρίτη στις 12 το μεσημέρι, θα επιδοθεί ψήφισμα στον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμβολική παρουσία εκπροσώπων σωματείων εστίασης από όλη την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι τα αιτήματα του κλάδου της εστίασης, όπως τα παραθέτει η ΠΟΕΣΕ, είναι η αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη, η μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, η συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές, η επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου, αλλά και η επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

Την ίδια στιγμή, οι καταστηματάρχες εστίασης ζητούν απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, αλλά και συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
Κατά τους φορείς του κλάδου, αυτή η 24ωρη διακοπή λειτουργίας είναι η πρώτη από τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν τις προσεχείς εβδομάδες, αν δεν υπάρξει άμεση απάντηση της κυβέρνησης στα αιτήματά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την έναρξη της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, έχουν καταγραφεί, πάνω από 1.000 «λουκέτα» στον κλάδο της εστίασης σε όλη τη χώρα.

Η εστίαση, εξάλλου, συνιστά έναν από τους πιο πολυπληθείς κλάδους δραστηριοποίησης στη χώρα μας, με πάνω από 80.000 επιχειρήσεις και 400.000 εργαζομένους, ενώ πανελλαδικά τους τελευταίους 18 μήνες έχει υποστεί ζημίες άνω των 2 δισ ευρώ.
Μάλιστα, τις 182 ημέρες του τελευταίου lockdown που τερματίστηκε τον περασμένο Μάιο, ο χαμένος τζίρος υπολογίζεται σε 0,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ).

Αγωνία για τον κλάδο από όλη την Ελλάδα

Οι φωνές για την ανάγκη περαιτέρω οικονομικής στήριξης του κλάδου είναι τον τελευταίο καιρό ακόμα πιο έντονες από επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα, μετά και από την επιβολή rapid test σε ανεμβολίαστους σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, μέτρο που επιβλήθηκε στις αρχές του μήνα από το Υπουργείο Υγείας.
Kατά τον Πρόεδρο των Εστιατόρων της Αττικής Γιάννη Δαβερώνη προβλέπεται δύσκολος χειμώνας για την εστίαση, καθώς εκτός από τα μέτρα της πολιτείας σε σχέση με την αναχαίτιση του κορονοιού, είναι όλη η κατάσταση της λειτουργίας πολύπλοκη, λόγω και των ανατιμήσεων στο ρεύμα, τις πρώτες ύλες, το φυσικό αέριο.
«Επί της ουσίας εμείς οι καταστηματάρχες της εστίασης συνεχώς δίνουμε τα τελευταία χρόνια, αλλά παίρνουμε ελάχιστα σε ανταπόδοση. Μας ζητούν πολλά πράγματα, τα οποία και κάνουμε στο όνομα της δημόσιας υγείας, αλλά μέχρι πότε θα μπορέσει να κρατήσει αυτό, χωρίς να ματώσουμε οικονομικά, την ώρα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις αυξήσεις σε όλες τις ύλες που χρησιμοποιούμε» αναρωτιέται ο κ. Δαβερώνης.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Αθανασιάδη, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Καφεστιατόρων Αρκαδίας «έχει μειωθεί τραγικά ο κύκλος εργασιών μας τους τελευταίους μήνες και τα πρόσφατα μέτρα έδωσαν τη χαριστική βολή. Αυτό που θέλουμε δεν είναι κατάργηση των μέτρων, καθώς εμείς πρώτοι είμαστε αυτοί που ενδιαφερόμαστε για τη δημόσια υγεία, τη δική μας υγεία και του προσωπικού μας. Επιθυμούμε ουσιαστική οικονομική στήριξη από την πολιτεία, κάτι που δεν το βιώσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας».

Για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα τις επόμενες εβδομάδες, αν δεν υπάρξει σαφής ανταπόκριση στα αιτήματα των επιχειρηματιών της εστίασης μιλά και ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων - Ψητοπωλών του νομού Θεσσαλονίκης Γιάννη Φιλοκώστα.
Ήδη, κατά τον ίδιο, μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης, σε αυτά τα σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας, έχουν διακόψει τη λειτουργία τους γύρω στα 500 μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ η επιβολή των δύο rapid test τις τελευταίες εβδομάδες στους ανεμβολίαστους επιδρά αρνητικά ακόμα περισσότερο στην ήδη μειωμένη επισκεψιμότητα των καταστημάτων τους.

Για τον κ. Φιλοκώστα, εξάλλου, αν εξακολουθήσει η αυστηροποίηση των μέτρων, όπως ακούγεται, θα υπάρξουν απολύσεις και ακόμα περισσότερα λουκέτα.

Keywords
Αναζητήσεις
rss