Καναδάς: Η Google θα πληρώνει 74 εκατ. δολάρια ετησίως τα εγχώρια ΜΜΕ για τις ειδήσεις

Η κυβέρνηση του Καναδά γίνεται η δεύτερη χώρα παγκοσμίως μετά την Αυστραλία που υποχρέωσε με νόμο τους κολοσσούς του διαδικτύου να πληρώνουν δικαιώματα σε ειδησεογραφικούς οίκους.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και αντιδράσεις, η Google και η κυβέρνηση του Καναδά ήρθαν σε συμφωνία για το τίμημα που θα καταβάλλεται από τη διαδικτυακή πλατφόρμα για την αναπαραγωγή ειδησεογραφικού περιεχομένου, στα ΜΜΕ της χώρας, το οποίο θα ανέρχεται στα 74 εκατ.

δολάρια (100 εκατ. καναδικά δολάρια) ετησίως.

Τον Ιούνιο ο Καναδάς ψήφισε το νόμο «Online News Act» (νόμος διαδικτυακών ειδήσεων) του Τριντό, γνωστός και ως Bill C-18, o οποίος προέβλεπε την καταβολή αποζημίωσης από «διαδικτυακούς διαμεσολαβητές» (μηχανές αναζήτησης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης) σε εκδότες ΜΜΕ για την αναπαραγωγή του περιεχομένου των ειδησεογραφικών σελίδων.

Η ιδέα του νόμου έγκειτο στην όλο και μεγαλύτερη αποδυνάμωση των ΜΜΕ της χώρας σε συνάρτηση με την ευνοούμενη θέση των Big Tech στην αγορά. Υποστηρίζεται από την κυβέρνηση του Καναδά ότι από την αναπαραγωγή του περιεχομένου των ΜΜΕ στα διαδικτυακά μέσα, οι Big Tech επωφελούνται οικονομικά δυσανάλογα σε σχέση με τα ΜΜΕ της χώρας από τα κέρδη που αποκομίζουν μέσω των διαφημίσεων.

Οι αντιδράσεις των τεχνολογικών γιγάντων ήταν ισχυρές, με την Meta να έχει ήδη αποκλείσει από το Facebook και το Instagram συνδέσμους ειδησεογραφικού περιεχομένου στον Καναδά ενώ η Google είχε απειλήσει ότι δε θα εμφάνιζε στα αποτελέσματα αναζήτησης των Καναδών χρηστών εγχώριο ειδησεογραφικό περιεχόμενο.

Οι καναδικές αρχές υπολόγιζαν ότι το ύψος των αποζημιώσεων των Big Tech θα μπορούσε να φτάσει τα 248 εκατ. δολάρια.

«Το τελικό ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων Καναδά επιτεύχθηκε μετά από εκτεταμένες διαπραγματεύσεις», δήλωσε η Google, η οποία τελικώς χαιρέτησε την συμφωνία

Η Google είχε χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο «ανεφάρμοστο» προσθέτοντας: «Αυτή η άνευ προηγουμένου απόφαση να τεθεί μια τιμή στους συνδέσμους σπάει τον τρόπο λειτουργίας του ιστού και των μηχανών αναζήτησης».

Την αρχή είχε κάνει με ανάλογη νομοθεσία η Αυστραλία. Κι εκεί είχαν δημιουργηθεί αντιδράσεις και τελικά οι τεχνολογικές εταιρείες συμφώνησαν με την κυβέρνηση να γίνουν κάποιες αλλαγές στη νομοθεσία και στη συνέχεια μετά τις αλλαγές αυτές προχώρησαν σε μεμονωμένες συμφωνίες με εκδοτικές επιχειρήσεις. Στην Αυστραλία η Meta είχε αποκλείσει για λίγο τους χρήστες της στη χώρα από το να μοιράζονται ή να βλέπουν ειδήσεις στις πλατφόρμες της όπως το Facebook. Το μπλακ άουτ έληξε όταν έγιναν οι τροποποιήσεις σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Αυστραλίας και στη συνέχεια Google και Meta διαπραγματεύτηκαν πάνω από 30 συμφωνίες με αυστραλιανές εταιρείες ΜΜΕ.

Keywords
Αναζητήσεις
kanadas-i-google-tha-plironei-74-ekat-dolaria-etisios-ta-egchoria-mme-gia-tis-eidiseis.htm
Τυχαία Θέματα