Καλλιάνη: Θετικό γεγονός η επίτευξη Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας μεταξύ ΕΕ-Βρετανίας

Υφίστανται ισχυρές προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσης των επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου

Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή πολλών εξαγωγικών επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα, επιμελητηρίων και φορέων, πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021 το Υπουργείο Εξωτερικών και το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο,

σε συνεργασία με την Enterprise Greece, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων και τον ΣΕΒΕ – Σύνδεσμο Εξαγωγέων. Η εκδήλωση είχε θέμα «Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου – Ενημέρωση Ελληνικών επιχειρήσεων για τις κύριες μεταβολές από 01.01.2021».

Την εκδήλωση τίμησε με εναρκτήρια ομιλία ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece κ. Γιάννης Σμυρλής, η Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κα Άννα Καλλιάνη, η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κα Χριστίνα Σακελλαρίδη και ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ – Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Γεώργιος Κωσταντόπουλος. Με εισαγωγική παρέμβαση συμμετείχε στην ψηφιακή εκδήλωση και ο κ. Γεώργιος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ.

Στο πλαίσιο της υπογραφής της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου και των νέων προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, στην εκδήλωση προσεγγίστηκαν και απαντήθηκαν πλήθος ερωτημάτων από στελέχη των Υπουργείων Εξωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από την ΑΑΔΕ, τη Βρετανική Πρεσβεία στην Ελλάδα, την Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο, ενώ Έλληνες επιχειρηματίες με σημαντική δραστηριοποίηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρέθεσαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

Στην ομιλία της η Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου κα Άννα Καλλιάνη, αναφέρθηκε στο θετικό γεγονός της επίτευξης της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θέτει τις βάσεις της μελλοντικής συνεργασίας των δύο μερών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι επιβεβλημένη η εντατική προσπάθεια και συνεργασία των μερών με τον επιχειρηματικό κόσμο, τους οργανισμούς και τους φορείς, προκειμένου να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις του Brexit αλλά και να προσδιορισθούν με επωφελή τρόπο για την Ελλάδα οι συγκεκριμένες παράμετροι της συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα.

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι υφίστανται ισχυρές προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσης των επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου πέρα από την αύξηση των εξαγωγών, σε επενδύσεις σε διάφορους τομείς, ενδεικτικά στην αγορά ακινήτων, στον τουρισμό, την ενέργεια, τη ναυτιλία, την εκπαίδευση, ενώ δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες για την εγκατάσταση εταιριών, επαγγελματιών και ιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη τα επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα που έχει παρουσιάσει η Ελληνική Κυβέρνηση.

Επιπλέον, επισήμανε ότι το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας των δύο χωρών, συνεισφέροντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση της στρατηγικής της μελλοντικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου. Προς αυτήν την κατεύθυνση, συνεργάζεται στενά με την Ελληνική Κυβέρνηση -και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών-, τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα, το Enterprise Greece, εξαγωγικούς συνδέσμους, ενώ δρομολογεί μία σειρά από σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα