ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η χρήση του εμβολίου - Ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Έγκριση για την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου που ανέπτυξαν από κοινού η αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech εναντίον του νέου κορωνοϊού έδωσαν οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.

Την ανακοίνωση για την έγκριση του εμβολίου έκανε η επιστημονική διευθύντρια του ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA), Ντενίζ Χάιντον.

Η

άδεια δίνεται σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο για τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες αποτελούν την χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Στις ΗΠΑ ο νέος κορωνοϊός έχει στοιχίσει την ζωή περίπου 300.000 Αμερικανών σε διάστημα λιγότερο από χρόνο αποδυναμώνοντας παράλληλα την αμερικανική οικονομία.

Το εμβόλιο δεν μπορούσε να έρθει σε πιο κρίσιμη στιγμή. Τα νοσοκομεία στις ΗΠΑ έχουν ήδη μεγαλύτερο αριθμό ασθενών με Covid από ποτέ την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τρομακτική έξαρση της πανδημίας που οδηγεί σε νέα αρντητικά ρεκόρ τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες νέο ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2, τα οποία έφθασαν σχεδόν τα 235.000 μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Ταυτόχρονα, στη χώρα καταγράφηκαν σχεδόν 2.600 θάνατοι λόγω COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης, που συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 ώρα Ελλάδας).

Την περασμένη Τετάρτη, οι ΗΠΑ ανέφεραν 3.124 νέους θανάτους Covid-19, πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό σε ανθρώπινες ζωές από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με μια ανάλυση του CNBC στα δεδομένα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Δρ Ρόμπερτ Ρεντφιλντ , προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι επόμενοι μήνες της πανδημίας θα είναι από τους «πιο δύσκολους στην ιστορία της δημόσιας υγείας αυτού του έθνους».

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι μια άδεια για την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου δεν αποτελεί ίπλήρη έγκριση, η οποία μπορεί συνήθως να διαρκέσει μήνες. Η Pfizer έχει υποβάλλει δεδομένα ασφαλείας δύο μηνών, αλλά ο οργανισμός συνήθως απαιτεί έξι μήνες για να δώσει πλήρη έγκριση. Το εμβόλιο εγκρίθηκε για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για «ιατρικό θαύμα», γνωστοποιώντας παράλληλα ότι ο πρώτος εμβολιασμός κατά του ιού στη χώρα του θα γίνει σε «λιγότερες από 24 ώρες». «Καταφέραμε να παραδώσουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο σε μόλις 9 μήνες», είπε προσθέτοντας ότι «πρόκειται για ένα από τα κορυφαία επιστημονικά επιτεύγματα στην ιστορία».

Η επιχείρηση εφοδιασμού του εμβολίου αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα διανέμοντας τις δόσεις του εμβολίου σε ολόκληρη την χώρα.

Η απόφαση αυτή «υπόσχεται να αλλάξει την πορεία αυτής της πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες», υποστήριξε ο διευθυντής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας της FDA Πίτερ Μαρκς.

«Με την επιστήμη να καθοδηγεί τη λήψη αποφάσεών μας, τα δεδομένα για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα υποστηρίζουν την έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, καθώς όσα γνωρίζουμε για το εμβόλιο και τα πιθανά του οφέλη ξεπερνούν σαφώς τους γνωστούς και πιθανούς κινδύνους », είπε επίσης.

Η άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης του FDA επιτρέπει τώρα την διανομή των δόσεων του εμβολίου από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε 64 πολιτείες, περιοχές και μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη την χώρα.

Η Pfizer δήλωσε ότι σκοπεύει να αποστείλει 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου φέτος, αρκετές για τον εμβολιασμό 25 εκατομμυρίων ανθρώπων. Το εμβόλιο αναμένεται να διανεμηθεί σε φάσεις.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να διανείμει 2,9 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου εντός 24 ωρών. Θα ακολουθήσουν επιπλέον 2,9 εκατομμύρια δόσεις 21 ημέρες αργότερα, ώστε να χορηγηθεί στους πολίτες η δεύτερη δόση του εμβολίου, σημείωσε ο Γκούσταβ Πέρνα αρμόδιος για την εφοδιαστική αλυσίδα στο πρόγραμμα του Λευκού Οίκου «Operation Warp Speed»

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί δύο δόσεις οι οποίες χορηγούνται σε απόσταση τριών εβδομάδων.

Οι ΗΠΑ γίνονται η πέμπτη χώρα που δίνει εγκρίνει το εμβόλιο, μετά τη Βρετανία, το Μπαχρέιν, τον Καναδά και το Μεξικό, ενώ σύντομα επιτροπή του FDA αναμένεται να αππφανθεί και για το εμβόλιο της Moderna.

Πρώτοι στη λίστα για την χορήγηση του εμβολίου βρίσκονται τα στελέχη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι σε κέντρα φροντίδας. Σε δεύτερη φάση ακολουθούν οι εργαζόμενοι σε ευάλωτα επαγγέλματα και σε τρίφη φάση ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα και πολίτες άνω των 65 ετών.

Η αρχική έλλειψη επαρκών ποσοτήτων εμβολίων σημαίνει ότι ο γενικός πληθυσμός θα περιμένει πολύ, πιθανόν μήνες, προτού να είναι διαθέσιμα γι’ αυτόν. Πάντως όποιος Αμερικανός ή Αμερικανίδα το επιθυμεί αναμένεται να έχει εμβολιαστεί ως τον Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον Μπρετ Τζιράρ, υφυπουργό Υγείας των ΗΠΑ.

Ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες λόγω της επιφύλαξης πολλών Αμερικανών έναντι των εμβολίων γενικά: μόλις το 61% δηλώνει διατεθειμένο να ανοσοποιηθεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Στη Νέα Υόρκη ανακοινώθηκε σχέδιο για τη δημιουργία κέντρου συντονισμού απέναντι στο δημαρχείο μεθαύριο Δευτέρα, το οποίο θα αναλάβει την άμεση διανομή των δόσεων στη μεγαλύτερη μητρόπολη των ΗΠΑ. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε 27 συνοικίες όπου κατοικούν μέλη εθνικών μειονοτήτων, που έχουν υποστεί βαριά πλήγματα, εξήγησε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο, κάνοντας λόγο για «ανεπανάληπτη» επιχείρηση που μεταξύ άλλων έχει σκοπό να ανακτηθεί η «εμπιστοσύνη» και να εξασφαλιστεί η «ισότητα» στη διανομή του εμβολίου.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης αναμένει 346.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna την 21η Δεκεμβρίου, πέραν των 170.000 δόσεων αυτού της Pfizer που λογαριάζει να παραλάβει το Σαββατοκύριακο, είπε ο κυβερνήτης της Άντριου Κουόμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Εγκρίθηκε, - Ξεκινούν,ipa, egkrithike, - xekinoun