ΙΟΝ - Θεοδωρόπουλος: Οι αστερίσκοι της συμφωνίας και τα σχέδια για το μέλλον

Πρόκειται για ένα deal, που παρότι είχε διαψευσθεί, συζητιούνταν επί αρκετούς μήνες και αναμένεται να φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις στον κλάδο των τροφίμων.

Δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία στα δημοσιογραφικά γραφεία πριν από λίγες ώρες η ανακοίνωση για τη συμφωνία ION και πλευράς Σπύρου Θεοδωρόπουλου, παρά το γεγονός ότι στα τέλη του προηγούμενου μήνα, ακόμα και οι όποιες συζητήσεις είχαν διαψευσθεί από τα στελέχη της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με φορείς της αγοράς,

επρόκειτο για μια διαδικασία μηνών, η οποία έπρεπε να γίνει, μετά από τους τυπικούς ελέγχους και διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, οπότε η όποια δημοσιότητα πέρα από αυτή που επιθυμούσαν οι εμπλεκόμενοι δεν θα ευνοούσε τις συνθήκες και τις συζητήσεις.

Κύκλοι κοντά στη διαπραγμάτευση τονίζουν πως, όσο καλό όνομα και αν είχε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος στην επιχειρηματική αγορά και πως όσο σοβαρή και με θετικά διαπιστευτήρια ήταν η πρότασή του από την πρώτη στιγμή, υπήρξαν σοβαρές αντιστάσεις από την πλευρά της Τίνας Κωτσιοπούλου, οι οποίες σταδιακά κάμφθηκαν λόγω δύο πολύ σοβαρών λόγων: Της ελληνικότητας της πρότασης, αλλά και των προθέσεων και των σχεδίων του επιχειρηματία και της ομάδας του για την ανάπτυξη της ελληνικής σοκολατοβιομηχανίας.

Στέλεχος, εξάλλου, της αγοράς των ζαχαρωδών επισημαίνει στο Businessnews.gr ότι «η πλευρά ΙΟΝ που στην αρχή δεν ήθελε με τίποτα, πείστηκε από το ξεκάθαρο πλάνο και τη σοβαρότητα του ίδιου του Σπύρου Θεοδωρόπουλου στην αντιμετώπιση του μέλλοντος της σοκολατοβιομηχανίας και στα πλάνα του γιαυτή».

Πλάνα που περιλαμβάνουν ακόμα περισσότερη δυναμική στο εξωτερικό, αλλά και την ενίσχυση της παρουσίας στην ελληνική αγορά, με νέους κωδικούς και διείσδυση σε ευρύτερους κλάδους της εστίασης.
Καθόλου τυχαίο, εξάλλου, δεν ήταν το timing για τη νέα εταιρεία holding, τη Bespoke, που ίδρυσε πριν από λίγες ημέρες και η οποία είχε μετοχικό κεφάλαιο 140 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία, εκ πρώτης όψεως είναι ξεκάθαρη και αυτό φαίνεται και από την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο πλευρές: Οι σημερινοί μέτοχοι της ΙΟΝ θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στο τιμόνι, ενώ ο ισχυρός άνδρας της Chipita Foods κατέχει προς το παρόν το 45% των μετοχών, με ανοιχτό το μελλοντικό ενδεχόμενο να αποκτήσει, μελλοντικά, και την πλειοψηφία τους. Κάτι το οποίο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ακόμα και μέσα στο 2022.
Αν και το τίμημα της συμφωνίας δεν έγινε γνωστό, οι πληροφορίες μιλούν για συναλλαγή ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, ζεστό χρήμα που διέθετε ο επιχειρηματίας μετά και από το mega deal των προηγούμενων μηνών με την Mondelez.
Σε τι μπαίνει όμως ο γνωστός επιχειρηματίας; Μπαίνει σε μια ιστορική σοκολατοβιομηχανία με πορεία 93 χρόνων.

Μπαίνει σε μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες, με τρεις υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, με περίπου 950 εργαζομένους και με κύκλο εργασιών πάνω από 110 εκ. ευρώ ετησίως.

Η εξαγωγική, εξάλλου, δραστηριότητα της εταιρείας είναι, επίσης, σε συνεχώς αναπτυξιακή πορεία, με πάνω από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, έναν ‘’χάρτη’’ τον οποίο προσπαθεί να διευρύνει κάθε έτος, μέσα από παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις.

Από την άλλη πλευρά, ποια είναι τα οφέλη της ΙΟΝ από αυτή τη συναλλαγή; Κυρίως το γεγονός ότι συνεργάζεται πλέον με έναν έλληνα επιχειρηματία, με στόφα, ωστόσο, διεθνούς manager και μια σημαντική πορεία στο ενεργητικό του, με πολυσχιδείς δραστηριότητες σε διάφορες εταιρείες, κυρίως στο χώρο των τροφίμων, κυρίως των ζαχαρωδών.

Στην παρούσα φάση, πέρα από την αλλαντοποιία Νίκας, η οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο portfolio του, είναι ένας από τους κύριους μετόχους, κατέχοντας πλέον μαζί με τη Μαίρη Χατζάκου και την αδερφή της τον περασμένο Ιούλιο, το 43,2% της γαλακτοβιομηχανίας, το οποίο ανήκε στη Δέλτα και κατ’ επέκταση στη CVC Capital Partners.

Το γεγονός εξάλλου ότι λίγες ημέρες μετά τα δημοσιεύματα για την ΙΟΝ ήρθε η εξαγορά της «Έδεσμα» και της θυγατρικής της «Aμβροσία» εταιρείες αλλαντικών και σαλάτών, με πωλήσεις 43 και 11 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το 2020 έδειξε, εκ νέου, τις προθέσεις του στον ευρύτερο κλάδο, την ώρα που πηγές τον ήθελαν κοντά σε επένδυση και στην κρητική βιομηχανία τροφίμων Κρεμέλ.

Είναι κοινό μυστικό στην αγορά, ότι ο επιχειρηματίας βρίσκεται στη διαδικασία ενός ισχυρού ''πόλου'' με μεγάλη γκάμα σε όλα τα είδη τροφίμων και οι τελευταίες κινήσεις του, το επιβεβαιώνουν πανηγυρικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα