Ηνωμένο Βασίλειο: Κυρώσεις και στην ρωσική βότκα, νέοι δασμοί 1,2 δις δολάρια

Οι δασμοί θα είναι κατά 35% αυξημένοι και θα αφορούν την βότκα, τα λιπάσματα, τα μέταλλα και άλλα εμπορεύματα, ενώ παράλληλα η Βρετανία ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται οι εξαγωγές ειδών πολυτελείας στη Ρωσία.

Η κίνηση έρχεται μετά από σειρά οικονομικών κυρώσεων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για να τιμωρήσει τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι νέοι μας δασμοί θα απομονώσουν περαιτέρω τη ρωσική οικονομία από το παγκόσμιο εμπόριο, διασφαλίζοντας ότι δεν επωφελείται από το διεθνές σύστημα που στηρίζεται

σε κανόνες που (η Ρωσία) δεν σέβεται, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε πως η απαγόρευση των εξαγωγών θα τεθεί σε ισχύ σύντομα και θα καθορίσει ποια προϊόντα επηρεάζονται, αλλά πρόσθεσε πως πιθανώς θα περιλαμβάνουν και μόδα υψηλής ποιότητας, έργα τέχνης και πολυτελή οχήματα.

Πολλές βρετανικές επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων οι αυτοκινητοβιομηχανίες Jaguar Land Rover και Aston Martin και πολυτελή οίκοι όπως η Burberry, έχουν ήδη δηλώσει ότι προσωρινά κλείνουν τα καταστήματά τους στη Ρωσία ή αναστέλουν την προμήθεια αγαθών.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι τα αγαθά που υπόκεινται σε επιπλέον δασμούς 35%, επιλέχθηκαν για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος στη Βρετανία και να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος στη ρωσική οικονομία.

Η Βρετανία ανακοίνωσε επίσης ότι διακόπτει κάθε χρηματοδότηση εξαγωγών προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που σημαίνει ότι δεν θα εκδίδει πλέον εγγυήσεις, δάνεια ή ασφάλειες για τις εξαγωγές.

Η τωρινή έκθεση της Βρετανίας στη Ρωσία μέσω του οργανισμού πίστωσης εξαγωγών, ανέρχεται περί τα 100 εκατ. στερλίνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα