Ηλεκτρονικό εμπόριο: Επαφές με Amazon και Αlibaba για την ίδρυση καταστημάτων στην Ελλάδα

Η είσοδος, με τοπικά τμήματα στη χώρα μας, δύο από τους μεγαλύτερους ‘’παίκτες’’ στο ηλεκτρονικό εμπόριο φαίνεται πως είναι μια πορεία χωρίς επιστροφή με άγνωστες συνέπειες. 

Μετά τις εξαγορές ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και την εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρείας Ευρωπαϊκή Πίστη από την γερμανική Allianz το 2022 μπορεί να φέρει δύο κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, καθώς ξαναφφουντώνουν οι συζητήσεις για το

άνοιγμα τοπικών καταστημάτων εκ μέρους των Amazon και Alibaba.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων (επαγγελματικά και εμπορικά επιμελητήρια) έχουν ξεκινήσει τόσο με την Amazonεταιρεία αναμένεται να κατασκευάσει data center στην περιοχή των Μεσογείων μέσα στο 2022), όσο και με την Alibaba, επίσης μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες B2C (Βusiness to Customer) συναλλαγών στον κόσμο, με δεκάδες κατηγορίες προϊόντων και συνεργαζόμενα brands.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η είσοδος των δύο μεγάλων ονομάτων του ηλεκτρονικού εμπορίου δεν είναι κάτι νέο, ωστόσο τελικά καθυστέρησε οκτώ χρόνια. «Αυτό που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι ότι φορείς της Amazon και της Alibaba είχαν αρχίσει να κάνουν συζητήσεις για τοπικά τμήματα στην Ελλάδα από το 2014. Ωστόσο, οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις της περιόδου και εν συνεχεία τα capital controls έκαναν τα στελέχη των δύο κολοσσών να αναδιπλωθούν και να εμφανιστούν ξανά μέσα στο 2021. Όπως όλα δείχνουν μέσα στο 2022 θα ξεκινήσουν τη δραστηριοποίησή τους ως τοπικά τμήματα» επισημαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Την ίδια χρονική περίοδο στην Ελλάδα από τον Δεκέμβριο ο κλάδος βρίθει από νέες εισόδους μεγάλων καταστημάτων όπως aboutyou.gr, answear κλπ που δείχνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει νέο ρεκόρ για το 2021, αγγίζοντας, κατά τις εκτιμήσεις του ELTRUN (Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), στα 14 δισ. ευρώ, παρότι η περίοδος του lockdown ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με το 2020.

Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου ότι, πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ELTRUN, το 2020 ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 11,5 δισ. ευρώ, ενώ προ κορονοιού, το 2019, προέκυψε ότι ήταν περί τα 9 δισ. ευρώ.

Who is Who

Amazon και Alibaba είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα στο ηλεκτρονικό εμπόριο, συγκεντρώνοντας επί της ουσίας στις ηλεκτρονικές τους πλατφόρμες εκατοντάδες brands και δεκάδες κατηγορίες προϊόντων.

Ο όμιλος Alibaba, με συναλλαγές χρηστών στα 250 δισ. δολάρια, κεφαλαιοποίηση στη Wall Street στα 200 περίπου δισ. και διαχείριση 35 εκατ. δεμάτων ημερησίως, περιλαμβάνει 10 συνδεδεμένες και θυγατρικές επιχειρήσεις με εξαιρετικά ραγδαία ανάπτυξη εσόδων (35%-45% ετησίως).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλατφόρμα της Alibaba περιλαμβάνει εκατοντάδες αγαθά για όλους τους καταναλωτές σε 40 διαφορετικές κύριες κατηγορίες για όλες τις ανάγκες όπως γεωργία και τρόφιμα, ένδυση και δέρματα, αυτοκίνηση και μεταφορές, τσάντες και υποδήματα, ηλεκτρονικά, δώρα και παιχνίδια, υγεία και ομορφιά, οικιακός εξοπλισμός, φωτισμός και κατασκευές, μηχανήματα και εργαλεία, μεταλλουργεία-χημικά-ελαστικά και πλαστικά, συσκευασία και διαφήμιση κ.ά.).

Στόχος της Alibaba είναι η παροχή θεμελιώδους τεχνολογικής υποδομής και υπηρεσιών προώθησης (marketing) σε εμπόρους, επιχειρήσεις και καταναλωτές (Business to Business – B2B, Business to Consumers – B2C, Consumers to Consumers – C2C) που προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες με την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του διαδικτύου. Ουσιαστικά η Alibaba παρέχει την πλατφόρμα για τη διενέργεια συναλλαγών κυρίως μεταξύ επιχειρήσεων παγκοσμίως.

Την ίδια στιγμή, η Amazon, με έτος ίδρυσης το 1994 και πάνω από 1,2 εκατ. εργαζόμενους παγκοσμίως συνιστά τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο από την άποψη του κύκλου εργασιών από την πώληση αγαθών και υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου και μια από τις πρώτες που βασίστηκε σε αυτό για την παροχή των υπηρεσιών της με γνώμονα τις πραγματικές πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών.

Ορόσημο για την πορεία της εταιρείας ήταν το 2017, όταν εξαγόρασε την Whole Foods Market, προχωρώντας έτσι σε σημαντική ανάπτυξη στον τομέα του λιανικού εμπορίου.

Η Ελλάδα μετρά αντίστροφα πλέον για να γίνει μία από τις τοπικές ζώνες της Amazon: Μέσα στο 2022 ο εν λόγω κολοσσός της τεχνολογίας και του online εμπορίου θα προχωρήσει στη δημιουργία εγχώριων υποδομών, αναβαθμίζοντας τη χώρα μας σε μία από τις 30 «τοπικές ζώνες» που θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της ανά τον κόσμο.

Οι πρώτες, δε, πληροφορίες θέλουν την επένδυση να προσεγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ θα συνοδευθεί από μεγάλη διαφημιστική προβολή με αιχμή του δόρατος τις χαμηλές τιμές και τη γρήγορη παράδοση.

Για την έλευση των δύο μεγάλων ομίλων ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα μιλά ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A.) Μάκης Σαββίδης επισημαίνοντας ότι «από τη μία πλευρά η χώρα μπαίνει στο στόχαστρο μεγάλων κολοσσών, κάτι που σημαίνει βήματα στην τεχνολογία του λιανικού εμπορίου και θέσεις εργασίας, από την άλλη, όμως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις εγχώριες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα μικρότερα φυσικά καταστήματα. Η ιστορία έχει δείξει πως όπου δραστηριοποιούνται, τοπικά πλέον, οι συγκεκριμένες πλατφόρμες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές, δημιουργούν μεγάλα προβλήματα με τις αρκετά χαμηλότερες τιμές τους και τη διαφήμιση που γίνεται σε εγχώρια κλίμακα πλέον, είναι σαρωτική η δυναμική τους».

Προσθέτει, δε, ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για την αντεπίθεση των ελληνικών επιχειρήσεων με φόντο την είσοδο τόσο μεγάλων παικτών στην εγχώρια αγορά: «Το στοίχημα είναι πλέον πως θα δώσουμε τα εφόδια στις ελληνικές επιχειρήσεις για να αναπτύξουν ακόμα περισσότερη εξωστρέφεια, καθώς η δική μας ηλεκτρονική αγορά και το ηλεκτρονικό καλάθι, παρά τις εξελίξεις που έφερε η πανδημία, είναι ακόμα μικρό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 85% των ηλεκτρονικών καταστημάτων είναι προεκτάσεις των φυσικών καταστημάτων, τα οποία, σχεδόν κατά το ήμισυ, άνοιξαν εν μέσω κορονοιού, με τις ίδιες τιμές».

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα